Ik heb eerlijk gezegd niet zo heel vaak quinoa op. En dan ook alleen maar koud; door salades. Net als laatst de ‘Rucola-quinoa salade met avocado en feta‘. Ik vond ik de hoeveelheid quinoa die ik toen gekookt had met erwtjes en kruidenzeezout echter teveel voor de salade. Daarom bewaarde ik een deel in de koelkast.

Ik proefde het de dag erna voor de lunch. Het was van zichzelf al lekker, alleen wel een beetje kaal. Omdat ik voor de lunch eigenlijk altijd eieren eet, was de combinatie omelet met quinoa en erwtjes zo bedacht. Beetje ui erbij en klaar.

Als een gepaneerde tosti

Het resultaat was heel anders dan ik mee voorgesteld had. Waar gekookte quinoa een zachte en sappige beet heeft, zorgde de quinoa in het omelet voor een heerlijk krokante korst. Alsof ik een gepaneerde omelet at. Of, met de kaas ertussen, zelfs een beetje alsof het een tosti was. Wat een ontdekking! Echt super lekker!!

Ook lekker met andere groenten

In totaal had ik genoeg quinoa voor twee keer een omelet. De eerste keer maakte ik het recept hieronder. Vanwege het succes gebruikte ik de rest voor nog een omelet. Toen met aubergine erin. Die had ik in dikkere jullienereepjes gesneden en daarna met kruiden en zout in olijfolie gebakken. Daar had ik de quinoa bijgedaan en verder hetzelfde recept gevolgd. Mjammie!

Quinoa-omelet met groenten en kaas

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de quinoa-omelet:
  • 100 g gekookte quinoa met erwtjes; op smaak gebracht met zeezout en kruiden (ik denk dat je hier ongeveer 50 g ongekookte quinoa voor nodig hebt en circa 35 g erwtjes)

  • 1/2 rode ui

  • 1 stengel salade-ui

  • kokosvet

  • 2 eieren, losgeklopt en op smaak gemaakt (ik gebruikte hiervoor bouillonpasta en peperpasta, maar verse peper, zeezout en kruiden kan ook)

  • 4 plakjes kaas

  • Om te serveren:
  • rucolasla

Stappen

  • Kook de quinoa met erwtjes zoals in stap 5 van ‘rucola-quinoa salade met avocado en feta’.
  • Maak de rode ui en de salade-ui klaar. Snipper de ui en snijd de salade-ui in ringen.
  • Smelt wat kokosvet in een koekepan. Ik gebruikte een gietijzeren pan en liet die goed heet worden. Voeg dan de quinoa met erwtjes toe.
  • Bak de quinoa met erwtjes op tot de quinoa-korrels een beetje bruin beginnen te worden.
  • Smelt wat extra kokosvet langs de rand van de pan. Voeg nu het losgeklopte ei toe.
  • Verdeel het ei goed over de pan door de pan een beetje te schudden.
  • Laat de onderkant bruin worden en verdeel ondertussen de kaas over de omelet.
  • Klap de omelet dubbel en draai deze eventueel nog even om. Gebruik daar een grote schep voor om te voorkomen dat het ei breekt. Bij mij brak er alsnog een stukje af, maar hij was er niet minder lekker om 😉
  • Serveer op een bedje van rucola-sla.

Notities

  • RMR2.0: Quinoa staat (als glutenvrij graan en graanproducten) op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. Net als andere glutenvrije melen zoals amandelmeel en kokosmeel. Gebruik van producten van de lichtrode lijst past niet bij fase 2 en 3. Verse tuinerwten staan op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Dit recept past bij fase 1 en 4 van de Real Meal Revolutie.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.