Ooit kocht ik een kruidenmix-pakketje voor een quinoa salade. Dat was voordat ik koolhydraatarm en onbewerkt ging eten. Het pakketje bevatte de nodige kruiden voor een quinoasalade en een apart kruidenzakje voor een yoghurtdressing. Toegegeven, het is gemakkelijk. Alle kruiden netjes bij elkaar. Helaas krijg je er vaak ook andere toevoegingen zoals (verborgen) suikers, anti-klontermiddel etc. gratis en voor niks bij.

Tegenwoordig koop ik alleen nog kruidenmixen waar geen extra toevoegingen in zitten. Liefst ook geen zout. Voor zeezout wil ik nog wel eens een uitzondering maken, maar liefst voeg ik ook dat zelf toe.

Mix en match

Naast kant-en-klare kruidenmixen heb ik ook een heleboel losse kruiden en specerijen. Daarvoor droog ik ook veel kruiden uit eigen tuin.

Eigenlijk is zo’n voorraad losse kruiden nog fijner. Want zo maak je eenvoudig je eigen favoriete kruidenmix. Soms laat ik me daarbij inspireren door de ingrediënten van een bestaande kruidenmix. Net zoals hieronder in het recept voor de quinoa-salade.

De salade gaf ik wat meer body met extra ingrediënten, maar de kruidenmix is gebaseerd op het pakketje van destijds. Mocht je een ingrediënt niet in huis hebben, kun je het ook best vervangen door andere kruiden naar smaak. Experimenteer maar eens met kruiden en specerijen. Je krijgt vaak de meest verrassende resultaten.

Past quinoa bij een vet gezonde koolhydraatarme leefstijl?

Ik vind quinoa zeker bij een gezonde leefstijl passen. Het is een pseudo-graan, net als amarant en boekweit, waar het overigens ook familie van is.

Het bevat meer voedingsstoffen dan de meeste granen. Onder andere de vitamines B1, B2 B3 en E. Ook bevat het veel voedingsvezels en mineralen, zoals ijzer, kalium, fosfor en magnesium.

Het bevat ook relatief veel koolhydraten (circa 21%), maar doordat er veel voedingsvezels in zitten, worden de koolhydraten langzaam afgebroken waardoor ze je bloedsuiker niet laten pieken. Het bevat ook relatief veel eiwitten.

Voor fase 4: onderhoudsfase

Bij de Real Meal Revolutie2.0 staat quinoa op de lichtrode lijst onder het lijstje van (gluten-vrije) granen en graanproducten. Dat betekent dat het niet past bij fase 2 en 3. In fase 4 kun je producten van de lichtrode lijst met mate gebruiken.

Ik gebruik het ook op die manier. Niet als dagelijkse kost, maar wel om eens mee te variëren. Met meer variatie is een gezonde leefstijl ook gemakkelijker vol te houden. En deze overheerlijke salade vind ik daar een mooi voorbeeld van.

Rucola-quinoa salade met avocado en feta

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Kruidenmix voor de quinoa:
  • 1/2 tl elk van korianderzaad, sumak, anijszaad, fenegriek

  • 1 tl elk van oregano, bieslook, en munt (indien gedroogd, gebruik dan de helft)

  • gedroogde chilipeper (uitde molen), naar smaak

  • 1-2 tl Himalayazout, naar smaak

  • Kruidenmix voor de dressing:
  • 1 tl elk van korianderzaad en venkelzaad

  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder

  • 1 tl peterselie (of 1/2 tl gedroogde peterselie)

  • Quinoasalade:
  • 150 g quinoa

  • 150 g doperwtjes (uit de vriezer is prima)

  • 1 el olijfolie

  • 1 rode ui

  • 150 g snoeptomaatjes

  • 150 g komkommer

  • 50 g rucola

  • 1 stengel salade-ui

  • 200 g feta

  • 1 avocado

  • Dressing:
  • 1 teen knoflook

  • 400 ml Griekse yoghurt

  • 1 tl groentenbouillonpasta (of naar smaak), of vervang door wat zeezout en kruiden

Stappen

  • Kruidenmix voor de quinoa
  • Rooster in een droge pan de zaden (korianderzaad, sumak, anijszaad en fenegriek) van de kruidenmix voor de quinoa. Laat ze wat afkoelen en maal ze in een vijzel fijn.

    Alternatief: gebruik gemalen kruiden (eventueel je eigen favoriete kruidenmix).
  • Meng met de andere ingrediënten.

    Tip: voeg niet teveel chilipeper en zout toe. Bij het op smaak maken van de quinoa kun je daar altijd nog meer van toevoegen.
  • Kruidenmix voor de dressing:
  • Rooster in een droge pan de zaden (korianderzaad en venkelzaad). Laat ze wat afkoelen en maal ze in een vijzel fijn.
  • Meng met de andere ingrediënten.
  • Quinoa-salade:
  • Kook de quinoa volgens aanwijzingen op de verpakking. Kook de laatste 3 minuten de erwten mee. Zet de pan van het fornuis en laat de quinoa en erwten helemaal gaar worden. Giet dan het water af (indien nog nodig). Laat afkoelen.

    Voeg de olijfolie en de kruidenmix voor de quinoa toe en meng deze goed erdoor.
  • Maak ondertussen de groenten schoon. Snipper de rode ui. Snijd de snoeptomaatjes doormidden en de komkommer in blokjes. Snijd de rucola grof en snijd de salade-ui in ringetjes.
  • Snijd de feta in blokjes.
  • Op het laatst: snijd de avocado in blokjes en meng met de andere ingrediënten van de quinoa-salade. Proef en breng op smaak.
  • Dressing:
  • Maak de teen knoflook schoon en pers ‘m uit. Meng met de yoghurt en de groentenbouillonpasta.
  • Meng met de kruidenmix voor de dressing. Proef en breng op smaak.
  • Serveren:
  • Serveer de quinoasalade met de yoghurtdressing.

Notities

  • Voor 2-3 personen.
  • Quinoa staat (als glutenvrij graan en graanproducten) op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. Dat betekent dat dit recept niet past bij fase 2 en 3 van de Real Meal Revolutie. Feta en Griekse youghurt staan (als volle zachte zuivelproducten) op de oranje lijst A. Gebruik van producten op deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Meer hierover lees je hier: oranje lijst A tijdens fase 3
  • Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.
  • Tip: voor een niet-vegetarische maar wel zuivelvrije versie vervang je de feta door gerookte kip. Voor een zuivelvrije dressing meng je 3 el olijfolie, 1 el citroensap, en 1 tl mosterd met de rest van de ingrediënten van de dressing behalve de yoghurt.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.