Onze dochter kreeg dit jaar de kans om met haar mede-aardrijkskundeleerlingen naar Marokko te gaan. Deels voor de fun, maar een groot deel van de tijd werd besteed aan het in de praktijk opdoen van aardrijkskundekennis.

Ras el Hanout

De rondreis ging dan ook naar plekken waar je normaal als toerist niet zo snel komt. Ze had de tijd van haar leven. Het mooiste wat ze tot nu toe meegemaakt had, vertelde ze.

Ze bracht ook een aantal souvernirs mee naar huis. Voor ons had ze onder andere een royaal zakje kruiden mee genomen: Ras el Hanout-kruiden. Van een lokale markt. Ze wist dat ik daar, als echte kruidenliefhebber, wel blij mee zou zijn.

Het beste uit de winkel

Ras el hanout is een typisch Marokkaans kruidenmengsel. Het betekent letterlijk ‘Het hoofd van de winkel’. Het is het beste wat de handelaar te bieden heeft. Het is een mengsel van allerlei kruiden, specerijen en andere ingrediënten die samen geroosterd worden en daarna fijngemalen. Traditioneel bevat het wel 24 tot 27 kruiden en sommige recepten bevatten zelfs bijna 40 kruiden. Het wordt vooral gebruikt bij stoofschotels die klaargemaakt worden in de tajine.

Ingrediënten die vaak voorkomen in Ras el Hanoutkruiden zijn piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, staartpeper, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en kurkuma. Deze kruiden geven Ras el Hanout typisch een warme en krachtige smaak. Soms is het mengsel pittig, maar soms ook helemaal niet.

Het zakje wat wij kregen was uit een grote zak met kruiden geschept en heeft geen ingrediëntenlijst. De kruiden zijn dieporanje-bruin van kleur en smaken inderdaad ‘warm en kruidig’. Niet heel pittig, overigens. Echt een heerlijk mengsel.

On-Hollands soepje

Uiteraard wilde ik een gerecht maken waarbij de kruiden de hoofdrol zouden hebben.

Het werd deze zoete aardappel met kidneybonensoep. Als een variant op de oer-Hollandse bonensoep met aardappel. Met kidneybonen en zoete aardappelen uit de Zuid-Amerikaanse keuken en de kruiden uit de Afrikaanse keuken. Het bleek een heerlijke combinatie. Door de deels gepureerde vulling en de rest van de groenten is het een heerlijk vullende soep. Een volwaardige maaltijdsoep ook; o.a. door de kidneybonen.

In de herhaling

De soep smaakte naar meer. Zelfs onze dochter, die niet zo’n fan is van zoete aardappelen, vond ‘m heerlijk. Ik ga verder experimenteren met de kruiden. In stoofschotels bijvoorbeeld. Maar deze soep zal in de toekomst zeker ook vaker op tafel komen! Dit is er één om te onthouden.

Zoete aardappel-kidneybonen soep met Ras el Hanout

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groentenvulling:
  • 4 tenen knoflook

  • 2 cm verse gember

  • 1 grote ui

  • 3 middelgrote wortels

  • 2 middelgrote zoete aardappelen

  • 1 aardappel

  • 3 paprika’s

  • 1 prei

  • 1 courgette

  • 2 grote tomaten

  • kokosvet, om te bakken

  • verse peper en zeezout

  • Voor de soepbasis:
  • 375 g gekookte kidneybonen (zelf geweekt en gekookt met Keltisch zeezout, 1/2 tl couscouskruiden, 1/2 tl harissakruiden en een kruidenbouquet van rozemarijn, salie, laurier, majoraan, bonenkruid, tijm en maggikruid)

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 2 el Ras el Hanout-kruiden

  • 1 blikje romige kokosmelk (400 ml)

  • extra water en/of bonenvocht

Stappen

  • Maak de groentenvulling:
  • Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in blokjes.
  • Fruit de ui met de knoflook en de gember in wat kokosvet. Voeg dan de wortel toe en roerbak deze een paar minuten mee. Voeg zo steeds de volgende groenten toe; inclusief de aardappelen.
  • Breng op smaak met verse peper en zeezout.
  • Schep 2/3 deel van de groenten uit de pan.
  • Maak de soepbasis:
  • Voeg nu de helft van de kidneybonen toe aan het 1/3 deel groenten dat nog in de pan zit. Pureer nu deze kZoete aardappel – kidneybonen soepidneybonen met de groenten.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten van de soepbasis toe.
  • Doe er de achtergehouden groenten bij. Vul de pan aan tot 4 liter.
  • Proef de soep en breng op smaak met peper, zout en/of Ras el Hanout-kruiden. Smakelijk!

Notities

  • Voor 4 liter soep. De soep kun je goed invriezen.
  • RMR2.0: Gedroogde peulvruchten staan op de oranje lijst B. Producten van die lijst passen niet bij fase 3. Kokosmelk en zoete aardappel staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en  4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.