Sugar snaps zijn één van mijn favoriete groenten. Sugar snaps zijn peulvruchten die ontstaan zijn uit een kruising tussen erwten en peultjes. Ze zijn heerlijk knapperig, sappig en lekker zoet.
Voor ons zijn het echte seizoensgroenten. We kweken ze namelijk in onze eigen moestuin. Waar erwten en tuinbonen prima ingevroren kunnen worden en daarna nog bijna net zo lekker zijn, vind ik dat bij sugar snaps niet het geval. Dus wanneer ze rijp zijn, eten we gewoon wat vaker sugar snaps.
De afgelopen weken was het weer zover. Er waren tuinbonen, sugar snaps en erwten rijp. Zo heerlijk.
Te koud, te nat en teveel slakken
Misschien hebben we er ook nog wel meer van genoten dan anders. Alles wat dit jaar uit de moestuin komt voelt namelijk extra ‘kostbaar’. Door het koude en vooral natte voorjaar is tuinieren dit jaar een uitdaging. Ik denk dat veel (moes)tuinierders het daar mee eens zullen zijn.
Veel van de zaden kwamen niet of nauwelijks uit. Vaak zelfs na herhaaldelijk zaaien. Het was te koud of de grond te vochtig. Van de zaadjes die wel ontkiemen, zijn de piepklein zaailingen heel aantrekkelijk voor slakken. En die zijn er dit jaar héél veel. Uitzonderlijk héél erg veel. Ondanks mijn moeders onuitputtelijke en dagelijkse slakkenjacht lijkt er geen einde aan te komen.
Veel plantjes die voorgezaaid en maandenlang in huis verzorgd waren, werden al de eerste nacht na het uitplanten afgegeten. En anders wel de tweede of derde nacht. Zelfs planten waar slakken normaal gesproken niet naar omkijken zoals tomatenplanten.
Alhoewel het soms voelt alsof we tegen de stroom invaren, houden we de moed erin. We kijken naar de positieve dingen. Gelukkig hadden we meer tomatenplanten gezaaid dan we nodig hadden. Wekenlang heb ik de afgevreten exemplaren vervangen en inmiddels groeien de meeste planten goed door. En nu maar hopen dat het de komende tijd niet te nat zal zijn. Tomatenplanten zijn erg gevoelig voor de schimmelziekte Phytophthora. Vooral bij vocht. Die kan al je tomaten en tomatenplanten in korte tijd in een hoopje ellende kan veranderen.
Sugar snaps
De erwten en tuinbonen was een soortgelijk verhaal. We hadden ze eerst gewoon buiten gezaaid. Dat was geen succes. Daarna hebben we ze binnen voorgezaaid en uitgeplant. Die heerlijke malse hapjes vonden de slakken wel fijn. Nieuw zaad gekocht en opnieuw binnen voorgezaaid. Daarna ging het beter. Met een lange adem, hadden we uiteindelijk toch flink wat planten. En vooral de sugar snaps deden het ondanks het koude en natte voorjaarsweer uiteindelijk prima. Blijkbaar was het op de juiste momenten warm genoeg voor de bijen om de planten te komen bevruchten.
Sugar snaps eten we vaak puur. Gewoon met een stukje vlees en een salade of een gevulde zoete aardappel. Héérlijk. Maar je kunt sugar snaps ook gebruiken in schotels. Je kunt ze dan heel even voorkoken en daarna mee roerbakken. In deze overheerlijke, romige risotto kwamen ze zo volop tot hun recht.
Goed voor de bloedsuiker
Sugar snaps passen heel goed in een koolhydraatarme leefstijl. Ze staan bij de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie2.0 dan ook op de groene lijst. Je mag er zoveel van eten als je lust.
Ondanks hun zoete erwtjes, bevatten ze weinig koolhydraten. Bovendien eet je ze met de peul. Hierdoor krijg je tegelijkertijd heel veel vezels binnen. Ook dit helpt om je bloedsuiker mooi stabiel te houden.
Veel voedingsstoffen
Sugar snaps zijn niet alleen gezond vanwege de vele vezels. Ze barsten ook van de vitamines en mineralen. Ze zijn een goede bron van vitamine C en vitamine K, ijzer, kalium en fosfor.
Bovendien bevatten ze betacaroteen. Betacaroteen wordt ook wel een provitamine genoemd, omdat het een bouwblok is voor vitamine A. Bovendien is het een belangrijke antioxidant en activeert het het immuunsysteem. Het verhoogt de weerstand van de huid en beschermt de huid tegen zon en UV straling. Het is essentieel voor het gezichtsvermogen, voor normale groei en ontwikkeling en voortplanting.
Tenslotte bevatten ze zo’n 2,5 gram bruikbare eiwitten per 100 gram. Een mooie aanvulling als je vegetarisch eet.
Met risotto of met bloemkool
Wij aten deze risotto met arborio. Deze risottorijst staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de lichrode lijst. Daar staan producten op die niet geschikt zijn als dagelijkse kost. Tegelijkertijd passen ze, met mate, prima in een koolhydraatarme leefstijl wanneer je eenmaal in een onderhoudsfase zit.
Als dat voor jou op dit moment niet het geval is, kun je dit gerecht ook prima maken met bloemkoolrijst. Kijk dan even onder het recept om te zien hoe je het kunt aanpassen.
Risotto met sugar snaps
Ingrediënten
- Voor de groentenvulling:
375 g sugar snaps
2 tenen knoflook
1 stukje verse gember
1 grote ui
1 grote winterwortel
1 kleine prei
1 (punt)paprika
1 stengel bleekselderij
kokosvet (om te bakken)
Keltisch (kruiden)zeezout en verse peper
- Voor de risotto:
25 g roomboter
200 g risottorijst
2 takjes maggiplant
2 tl groentenbouillonpasta (of vervang door verse of gedroogde kruiden en zeezout)
circa 6 dl groentenbouillon
100 ml creme fraiche
100 g Parmezaanse kaas
Optioneel (om te serveren): gerookte kip en/of uitgebakken spekjes. Voor een vegetarische versie kun je die ook vervangen door walnoten.
Stappen
- Maak de groentenvulling:
- Maak de sugar snaps schoon en blancheer ze kort in kokend water met Keltisch zeezout (circa 2 minuten). Ze moeten dan nog echt knapperig zijn. Giet het water af en vang het op. Je kunt dit gebruiken als groentenbouillon.
Giet koud water over de sugar snaps om het kookproces te stoppen. - Maak de knoflook, gember en rest van de groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de rest van de groenten in kleine stukjes.
- Verhit wat kokosvet in een grote pan en fruit hierin de ui met de knoflook en gember. Voeg dan achtereenvolgens de wortels, prei, paprika en bleekselderij toe. Breng op smaak met Keltisch zeezout en verse peper.
- Voeg er op het laatst de uitgelekte sugar snaps aan toe. Haal daarna de groenten tijdelijk uit de pan.
- Maak de risotto:
- Smelt de roomboter. Voeg de risottorijst toe, roer deze goed om zodat alle korrels bedekt zijn met roomboter. Bak al roerend de rijst tot de korrels glazig zijn. Snijd de takjes van de maggiplant fijn en voeg het samen met de buillonpasta toe. Roer dit er goed doorheen.
- Voeg nu groentenbouillon toe tot de korrels onder staan. Roer af en toe en voeg steeds opnieuw vocht toe, zodat de korrels langzaam gaar kunnen worden. Dit duurt zo’n 20-30 minuten. De risotto is goed als de buitenkant zacht is en de binnenkant nog een stevige beet heeft. Voeg dan geen vloeistof meer toe.
- Roer de creme fraiche door de gare risottorijst.
- Rasp de Parmezaanse kaas en roer het grootste deel door de risotto. De rest kun je bij de risotto serveren.
- Voeg de groenten toe en roer alles goed om.
- Lekker met plakjes gerookte kip en/of uitgebakken spekjes.
Notities
- Zelf maakte ik een grotere hoeveelheid, voor meerdere dagen. Dat zie je op de foto’s. De hoeveelheden in het recept zijn aangepast voor 4-5 personen.
- Wanneer je een extra portie hebt gekookt is het lekker om bij het opwarmen wat extra bottenbouillon en roomboter toe te voegen, omdat ook tijdens het afkoelen de risotto nog vocht opneemt. Het vocht en het vet maakt het weer heerlijk smeuïg.
- RMR2.0: Rijst staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de lichtrode lijst. Net als bijvoorbeeld groentensappen, gedroogd fruit, pure chocolade van 80% cacao of meer, quinoa en amandelmeel. Deze producten passen niet bij gezondheidsherstelfase 2 of bij vetverbrandingsfase 3. Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2 en 3: Vervang eventueel de wortel door een groentensoort van de groene lijst. In stap 1 van ‘Maak de risotto’, vervang je de risotto rijst door bloemkoolrijst. Fruit de bloemkoolrijst in de roomboter. Verminder dan het vuur en roerbak/kook de bloemkoolrijst ongeveer 10 minuten tot deze zacht-knapperig en goed warm is. Sla stap 2 over en volg verder het recept weer vanaf stap 3 van ‘Maak de risotto’.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Bronnen
[1] Bètacaroteen. Uitleg op de website Orthokennis over bètacaroteen.
[2] Sugar snaps. Blog op de website van Monique van der Vloed over sugar snaps.
[3] Sugar Snap Peas Nutrition Facts and Health Benefits Pagina op de website VeryWellFit over de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van sugar snaps.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Hallo Cora, we hebben zojuist dit gerecht gegeten en wat was het heerlijk!
Volgende week krijgen we eters dus dit was even voorproeven. Maar reken erop dat dot volgende week op tafel staat😉.
Dankjewel weer voor het delen .
Hanny
Hoi Hanny, dat vind ik super leuk om te lezen!
Alvast een hele fijne avond met je bezoek. Hopelijk genieten ze met zo van de risotto!
Groetjes, Cora
Gisteren hebben we de risotto gegeten met onze vrienden en het werd door iedereen ontzettend lekker gevonden. Eigenlijk kon dat ook niet anders maar toch weet je dat nooit zeker. Dit recept is alweer een blijvertje👌😊
Super! Bedankt voor je update. Groetjes, Cora