Afgelopen week had ik weer eens afgesproken met Marie-José en Janny. Vanwege de Corona-maatregelen was dat alweer een hele tijd geleden. Dat maakte het extra fijn. We hebben elkaar een jaar of vier geleden leren kennen in ons supportgroepje voor gezond en koolhydraatarm eten. Keto-vriendinnen dus, die net als ik graag wandelen. Een aantal keer per jaar kletsen we al wandelend elkaar weer helemaal bij over wat er allemaal speelt in het wereldje van gezonde leefstijl en, nog veel belangrijker, in onze eigen persoonlijke wereldjes.

Niet zo mooi, wél zo lekker!

Bij Marie-José in de buurt zit een champignonkweker die aan huis kastanjechampignons en portabello’s verkoopt. Altijd een mooie gelegenheid dus om met een flinke tas tweedekeus champignons naar huis te gaan. Die zijn minder mooi, maar net zo lekker. En een stuk goedkoper.

Behalve door onze oudste zoon worden deze champignons altijd enthousiast ontvangen. Het feit hij een barbeque had en dus niet thuis at, kwam hem dus goed. En bij de rest vielen deze gevulde champignons heel erg in de smaak. Zo zeer, dat de andere zoon me vroeg om ze opnieuw te maken, maar dan alleen voor hem. Voor een avond dat wij niet thuis zouden zijn 🙂

Gevulde kastanjechampignons met kruidenroomkaas en groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 150 g spekreepjes

  • Champignons en groentenmix:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 kleine ui

  • 1/4 knolselderij

  • 1 wortel

  • 1 flinke paprika

  • 1 stengel bleekselderij

  • 750 g kastanjechampignons

  • 2 el Indiase kruidenmix

  • Kruidenroomkaas:
  • 200 g roomkaas naturel

  • 1 tl elk van knoflookpoeder, uipoeder, mosterdzaad

  • 1/2 tl korianderpoeder

  • 2 el verse kruiden, gehakt (ik gebruikte peterselie, bieslook, basilicum)

  • Verder:
  • Himalayazout en verse peper

  • 150 g kaas

  • walnoten

Stappen

  • Bak de spekjes krokant. Haal ze uit de pan. Schep een deel van het spekvet uit de pan en bewaar het.
  • Champignons en groentenmix:
  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de knolselderij, wortel, paprika en bleekselderij in kleine blokjes. Snijd het steeltje uit de kastanjechampignons en hak de steeltjes fijn.
  • Vet een ovenschaal in met olie en zet hier de champignons ondersteboven in.
  • Roerbak achtereenvolgens de ui met de knoflook, de knolselderij, wortel, paprika, bleekselderij en tenslotte de stukjes van de champignonsteeltjes. Laat tussendoor het mengsel steeds even op flink vuur roerbakken. Het is lekker als de groenten een beetje bruin gebakken worden.
  • Voeg de uitgebakken spekjes toe.
  • Roer de Indiase kruidenmix door de groenten. Proef of de groenten op smaak zijn. Breng eventueel verder op smaak met Himalayazout en verse peper.
  • Kruidenroomkaas:
  • Roer alle ingrediënten van de kruidenroomkaas door elkaar.
  • Proef of de kruidenroomkaas op smaak is. Zo niet, breng deze dan verder op smaak met Himalayazout en verse peper.
  • Afwerken:
  • Vul de champignonhoedjes met de kruidenroomkaas.
  • Schep de groenten over de champignons in de ovenschaal. Het is niet erg als dit er wat overgaat.
  • Rasp kaas over het groentenmengsel en strooi er wat walnoten over.
  • Zet 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celcius, of totdat de schotel mooi goudbruin is. Zet de oven lager wanneer de bovenkant te donker wordt.

Notities

  • Ik gebruikte grote, tweede keus kastanjechampignons. Je kunt ook kleinere gebruiken of portabello’s.
  • Wij aten dit als bijgerecht en aten er twee dagen van. Als hoofdgerecht is het voor circa 4 personen. Ik heb ze gebakken in de oven. De dag erna hadden we een portie die past in de Airfryer en heb ik ze daarin opgewarmd: circa 10 minuten op 170 graden Celcius.
  • Knolselderij, wortel, roomkaas en walnoten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Het gebruik van de producten op deze lijst is tijdens fase 3 van deze gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode sterk beperkt. De hoeveelheid roomkaas per persoon is 50 ml. Dit past binnen het dagtotaal van de oranje lijst in fase 3, mits je die dag geen anderen producten van de lijst neemt. Vervang de knolselderij en wortel dan door andere groenten van de groene lijst, zoals bijvoorbeeld sperziebonen, prei, courgette en/of venkel.
  • Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email