Gezondheid in een lampionnetje

Ze zijn er weer. De tomatillo’s uit de tuin. Yeah…!!!

Jammer genoeg zijn tomatillo’s in Nederland nog niet zo bekend. Ze zijn hier namelijk goed te kweken en ze zijn reuze gezond. Onderzoek heeft sterke anti-kankeractiviteit aangetoond bij verschillende soorten kanker. Bij dierproeven weliswaar, maar deze waren erg veelbelovend. Men probeert daarom anti-kanker medicijnen te maken van de gezonde stofjes die in de tomatillo zitten. Heel bijzonder vind ik zoiets.

Meer over deze en andere gezondheidsvoordelen lees je meer in de blog ‘De tomatillo: een supergezonde rakker!

Wilde rakkers

Vorig jaar hadden we ze voor het eerst. Groene, op kleine tomaten lijkende vruchtjes die in een lampionnetje groeien. De tomatillostruiken zijn echte wildemannen. Ze krijgen veel lange zijtakken en hebben de neiging om te vallen als ze te zwaar worden of als het hard waait. Dan wordt het een wirwar van takken en vruchtjes op de grond.

Dit jaar was ik voorbereid en heb ik ze een stevig opgebonden met bamboestokken en een hekwek. Met hekwerk en al waren ze toen nog naar voren gevallen. Inmiddels staan ze weer fier rechtop. Met wat extra stokken om het hekwerk tegen te houden. Nu plukken we daar letterlijk de vruchten van.

Tomatillo en tomaat

Ik vind ze heerlijk, die ietwat zurige vrucht. Soms eet ik er een paar rauw, zoals je ook een snacktomaat eet. Maar ik vind het vooral lekker om ze in stukjes te snijden en wat op te bakken. Zodat de randjes wat bruinig kleuren.

De combinatie met tomaten vind ik helemaal hemels. Vorig jaar maakte ik er overheerlijke tomatenketchup van. Dat was zo’n succes; die ga ik absoluut weer maken wanneer er weer voldoende tomaten en tomatillo’s zijn.

Oosterse of oer-Hollandse pot?

Onderstaande shakshuka is zeker ook één van mijn favorieten. Dat is een van oorsprong Oosters eenpansgerecht waarin je eieren laat stollen in een pittige tomaten-groentensaus.

Zonder die hippe naam is het volgens mij ook een oer-Hollands gerecht. Wij aten dit vroeger regelmatig. Ik geloof dat iedereen er dol op was. Zeg je in onze familie ‘tomaat met ei’ dan weet iedereen wat je bedoelt. En met de tomatillo is het nóg lekkerder, vind ik.

Shakshuka met tomatillo en tomaat

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook

 • 1 kleine ui

 • 6 tomatillo’s

  Wanneer je deze niet hebt, laat ze dan gewoon weg. Jammer, maar helaas. Of vervang door paprika’s, dat is ook heel lekker.

 • 3 tomaten

 • kokosvet

 • verse peper, Himalayazout

 • verse kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook en basilicum)

 • gedroogde kruiden naar smaak (bijv. mosterd, komijn- en korianderpoeder)

 • 4-6 eieren

Stappen

 • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui, snijd de tomatillo’s in partjes en de tomaten in stukjes.
 • Smelt wat kokosvet in de pan. Smoor hierin de uien met de knoflook en de tomatillo-partjes tot ze een beetje bruin en zachter worden.
 • Voeg de stukje tomaat toe en laat het groentenmengsel aan de pruttel komen.
 • Breng het groentenmengsel op smaak met de peper, zout en kruiden.
 • Breek de eieren boven de pan en laat ze in het groentenmengsel stollen. Leg er eventueel even een deksel op. Strooi naar smaak nog wat peper en zout over de eieren. Smakelijk!

Notities

 • Voor een lunchgerecht voor 2 personen.
 • RMR2.0: Zoals eerder gezegd zijn tomatillo’s super gezond en passen dus prima bij de gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie 2.0 Alle andere ingrediënten van dit gerecht staan bovendien op de groene lijst.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  • Dank je wel, Hannah! Leuk om te horen. Dat het shakshuka is, had ik niet in de gaten. Dat ga ik aanpassen. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.