Gewone chips eet ik al jaren niet meer. Ik mis ze ook niet. Groentenchips heb ik nog wel eens gegeten en die vind ik erg lekker. Maar ik weet ook dat ze niet echt gezond zijn. En daarbij zijn uiteraard niet de groenten de boosdoeners.

Het gaat om de olie

Nee, het gaat niet om de groenten maar om de olie. Ook groentenchips worden gebakken in gezond klinkende olie zoals zonnebloemolie. Maar dat ze gezond klinken wil niet zeggen dat ze dat zijn.

Dit soort plantaardige oliesoorten bevat heel veel omega-6 vetten. Daarvan krijgen we met een Westers dieet zoveel binnen dat het de verhouding tussen omega-3 en omega-6 helemaal scheef trekt. Dat doet onze gezondheid geen goed. Bovendien zijn ze heel erg bewerkt, want er moet veel gebeuren om de olie uit de zonnebloempitten te halen. Daarvoor worden veel (o.a. chemische) processen gebruikt.

Ontstekingen in de cellen

Als gevolg daarvan zijn deze plantaardige vetten heel erg ontstekingsbevorderend. Dat merk je niet meteen, want dat gebeurt op celniveau. Ze noemen dat ook wel ‘laaggradige ontstekingen’. Het zijn de ontstekingen die onze mitochondrieën beschadigen. Dat zijn de energiefabriekjes in je cellen en die zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je die gaat beschadigen leg je de basis voor (chronische) ziekte.

Het is niet voor niets dat de volgende zin op de rode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0 staat: ‘Alle industriële zaad- en plantaardige olie‘. Met andere woorden: ze passen niet bij de gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0. Nooit meer.

Écht gezonde groentenchips

Groentenchips kun je daarom beter zelf maken. Met gezonde olie of vet. Dan is het probleem opgelost.

Je kunt groentenchips maken in de oven. Dat doe ik ook wel eens. Maar ik had ze nog nooit in de Airfryer gemaakt. Tot een tijdje geleden. En dat bleek heel goed te gaan. De dungesneden groentenplakjes gaan een beetje ronddwarrelen in het mandje van de Airfryer. Dit in tegenstelling tot de oven. Daarin moet je de plakjes netjes naast elkaar leggen en omdraaien om ook de onderkant te laten drogen.

Door dat ronddwarrelen worden ze in de Airfryer van alle kanten aan de hetelucht blootgesteld. Daardoor drogen ze snel. Je kunt er geen supergrote hoeveelheden per keer in doen, maar het gaat snel genoeg om in relatief korte tijd een leuke portie te maken.

Liever niet te vaak snacken

Zoals je misschien weet, hoort snacken ook niet echt bij de Real Meal Revolutie2.0.Juíst het tegenovergestelde: probeer liever het aantal eetmomenten te verminderen. Dan geef je je lichaam de tijd geeft voor vertering, stofwisseling en herstel. Ondertussen houd je dan ook je bloedsuiker mooi stabiel. Dat laatste heeft weer een heel positief effect op je gevoeligheid voor het hormoon insuline. Dat helpt weer enorm om allerlei welvaartsziektes op afstand te houden. Denk aan diabetes type 2. Dat is een bekende. Maar er zijn veel meer chronische ziektes die gerelateerd zijn aan ontregelingen van het hormoon insuline. Een voorbeeld daarvan is dementie. Dit is eigenlijk insulineresitentie van de hersenen. Het wordt daarom tegenwoordig ook wel diabetes type 3 genoemd. Zoek het maar eens op.

Je kunt er dus beter geen gewoonte van maken om ‘s avonds op de bank te snacken. Ook niet met deze gezonde chipjes. Dat zou eigenlijk ook jammer zijn. Want wanneer je ze eet terwijl je ondertussen naar je favoriete serie kijkt, verdwijnen ze waarschijnlijk bijna ongemerkt in de mond. Terwijl ze zo lekker zijn!

Zonde toch?! Bewaar ze bijvoorbeeld voor een speciaal moment. Of gebruik ze bij je maaltijd. Zo zijn groentenchips erg leuk als garnering bij een soepje of bij je hoofdmaaltijd.

Groentenchips uit de Airfryer

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Knolgroenten naar keuze, bijv:
 • Pastinaak

 • Rode biet

 • Peterseliewortel

 • Wortel

 • Aardpeer

 • Zoete aardappel

 • Yacon

 • Topping:
 • extra vierge olijfolie

 • verse peper en Himalayazout

 • Optioneel: extra kruiden naar keuze

Stappen

 • Maak de knollen goed schoon met water en een borstel en dep goed droog. Of schil de knollen.
 • Snijd de knollen in hele dunne schijfjes. Ik deed het met de hand.

  Je kunt er ook een mandoline voor gebruiken, maar let dan heel goed op je vingers. Gebruik ook altijd een bijbehorende vingerbeschermer.
 • Doe de plakjes in een kom en sprenkel er wat olijfolie over. Maal er wat peper en zout over en roer goed door. Het beste kun je dit per soort doen, omdat je ze dan ook per soort kunt bakken. De ene soort zal namelijk meer vocht bevatten dan de andere en dan duurt het wat langer.
 • Doe er kruiden naar keuze bij en roer goed door. Ik gebruikte de volgende combinaties:
  Pastinaak met Curry madras (paprika, kurkuma, ui, koriander, witte peper, knoflook, komijn, fenegriek)
  Pastinaak met gerookte paprika
  Rode biet met gemberpoeder, knoflookpoeder en uipoeder
  Aardpeer met vers gemalen koriander-, mosterd- en komijnzaad
  Wortel met Picadillo (een Mexicaans mengsel van paprika, knoflook, chili,  oregano, komijnzaad, jalapeño, peterselie, korianderblad, zwarte peper,  gerookte paprika, lavaswortel, kaneel, piment)
  Yacon zonder extra kruiden
 • Doe de plakjes in een vrij dunne laag in het mandje van de Airfryer. Je hoeft ze niet plakje voor plakje neer te leggen, maar ik denk dat een niet te dikke laag wel het beste werkt. Voordeel van de Airfryer is dat ze een beetje gaan rondzweven waardoor ze van alle kanten kunnen drogen.
 • Bak ze op 155 graden tot ze goudbruin en knapperig zijn. Begin bijvoorbeeld met 10-12 minuten en haal ze er dan even uit. Krokante plakjes kun je er eventueel al uithalen, zodat ze niet kunnen verbranden. Schud de rest om.

  Maak plakjes die op elkaar kleven of dubbelgeklapt zijn los, zodat ze aan alle kanten kunnen bakken. Zet ze dan steeds een minuut of twee terug tot ze helemaal krokant zijn. Ga door met de volgende.

Notities

 • Na de laatste keer bakken kun je alle gebakken groentenchips nog bij elkaar terug doen in het mandje en ze dan samen in de Airfryer laten afkoelen. Je gebruikt dan de restwarmte om ze extra krokant te maken, zodat je wat over is goed kunt bewaren.
 • Bewaar ze in een goed afgesloten glazen pot of plastic zak of bakje. Wanneer je chips zacht worden, kun je ze weer oppeppen door ze in de Airfryer of oven te zetten, wanneer je daar een gerecht in gemaakt heb. Ook dan gebruik je de restwarmte om ze opnieuw krokant te maken.
 • RMR2.0: De meeste knolgroenten bevatten veel pre-biotische vezels en daardoor veel koolhydraten. Dit zijn wel heel gezonde koolhydraten. Bij de Real Meal Revolutie2.0 staan de meeste op de oranje lijst A (= zeer beperkt in fase 3 van de RMR2.0). Yacon en aardpeer staan niet op de lijsten waarschijnlijk vanwege onbekendheid in Zuid-Afrika, maar passen wat mij betreft vanwege de grote hoeveelheid inuline op de groene lijst.
 • RMR2.0 fasen: Dit recept past zonder aanpassingen bij fase 1, 2 en 4 en beperkt bij fase 3. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven past het zonder beperkingen ook bij fase 3.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je alleen aardpeer en yacon gebruikt zijn er geen beperkingen voor fase 3.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.