Oei, oei, oei, deze paprikasoep was me toch lekker! Nu moet ik wel zeggen dat ik paprikasoep sowieso erg lekker vind. Die zachte zoete smaak; echt verrukkelijk!!

Bijzondere soep

Jaren geleden maakte m’n broer paprikasoep voor het kerstdiner. Dat was denk ik mijn eerste kennismaking met paprikasoep. Ik weet nog dat ik ‘m zó ontzettend lekker vond. Volgens mij was het een romige soep met slagroom er doorheen. Dat zal ‘m ook wel bijzonder gemaakt hebben. Dat was namelijk in de tijd dat ik zelfs een nauwelijks waarneembaar vetrandje van een kipfilet sneed. Oude tijden zullen we maar zeggen 😉

Evengoed bleef paprikasoep bijzonder voor mij. Ik maak het ook niet zo vaak. Meestal maak ik soepen met veel seizoensgroenten. Zoveel mogelijk uit eigen moestuin. En laten we wel wezen. Je hebt nogal wat paprika’s nodig om een gepureerde paprikabasis te maken met een volle smaak. Voor de grote pannen soep die ik gewend ben om te maken, zijn de paprika’s dan bijna niet aan te slepen.

Gevulde aanbieding-soep

Maar toen de grote rode paprika’s in de aanbieding waren bij de buurtsuper kon ik het niet laten. In plaats van die ene paprika waarvoor ik teruggegaan was naar de winkel, kwam ik met een volle zak overheerlijke paprika’s thuis.

En je raadt het al; daar heb ik soep van gemaakt. Niet met slagroom deze keer, maar met de bottenbouillon die ik vers had staan. En de seizoensgroenten? Die deed ik er gewoon door.

Het resultaat was een rijke soepbasis, vol van smaak en gevuld met overheerlijke knapperige groenten. Super geslaagd. De slagroom heb ik absoluut niet gemist. Het enige jammere was dat ik niet méér gemaakt had… Maar ach, zo blijft’ie bijzonder! En bij de volgende aanbieding kan ik altijd weer m’n slag slaan.

Overheerlijke gevulde paprikasoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Uimengsel:
  • stukje gember (25 gram)

  • 6 teentjes knoflook

  • 3 uien

  • kokosvet, om te bakken

  • Groentenvulling:
  • circa 1125 gram soepgroenten naar keuze (bijv. paprika, prei, snoeptomaatjes, kastanjechampignons, broccoli etc.).

    Ik gebruikte: 3 wortels, 2 chayotes, 1/2 yacon en 1 1/2 paprika

  • Soepbasis:
  • 4 1/2 grote paprika (ongeveer 250 g per stuk)

  • 1/2 liter (botten)bouillon

  • 2 tl (gerookt) paprikapoeder

  • verse peper en Himalayazout

Stappen

  • Voorbereiden:
  • Maak gember, knoflook, uien, de groenten van de vulling en de paprika’s schoon.
  • Hak de gember en knoflook fijn. Snipper de uien.
  • Snijd de groenten van de groentenvulling in stukjes.
  • Snijd de paprika’s in wat grotere stukjes.
  • Uienmengsel:
  • Verhit kokosvet in de soeppan en smoor hierin de uien met de gember en de knoflook.
  • Schep de helft van het uienmengsel uit de pan en bewaar het voor de soepbasis.
  • Groentenvulling:
  • Voeg de groenten van de groentenvulling één voor één toe aan de achtergebleven helft van het uienmengsel in de pan. Begin met de hardste groenten en roerbak steeds enkele minuten voordat je de volgende groentensoort toevoegt.
  • Schep de groentenvulling uit de pan wanneer de groenten bijna (beet)gaar zijn.
  • Soepbasis:
  • Schep het uienmengsel wat je achtergehouden had voor de soepbasis terug in de pan.
  • Roerbak hierin de paprika’s voor een minuut of 5.
  • Voeg de (botten)bouillon toe en breng aan de kook. Laat de paprika’s gaar worden.
  • Pureer de soepbasis. Voeg het paprikapoeder toe.
  • Afmaken:
  • Doe de groentenvulling terug in de pan en roer goed door de soepbasis.
  • Breng de soep op smaak met verse peper en Himalayazout. Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 2 liter soep.
  • RMR2.0: Wortel staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking en/of aanpassing hieronder) en 4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor wortel is dat een halve gesloten handvol. Zorg daarom in fase 3 dat je de hoeveelheid wortel per persoon daarbinnen houdt.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: als je de wortel vervangt door een groentensoort van de groene lijst, dan kun je ook in fase 3 onbeperkt van deze soep genieten.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.