Ofschoon ik het niet vaak eet, vind ik hüttenkäse wel heel lekker. Het is heerlijk fris en wat zurig van smaak. Daar hou ik wel van. En ook van de brokjesstructuur.
Ik heb goede herinneringen aan hüttenkäse. Het was het eerste zuivelproduct dat ik weer at nadat ik vrijwel een jaar een allergeenvrij dieet had gevolgd. En onder andere dus bijna een jaar lang geen zuivel op had. Ik had er erg naar uitgekeken en heb er toen zo intens bewust van genoten. Het is een beetje als die eerste maaltijd nadat je een aantal dagen gevast hebt. Dat is ook zo’n pure smaakbeleving.
Too good to go
Nu heeft mijn vader sinds een paar maanden een nieuwe ‘hobby’. Hij is helemaal weg van het ‘Too good to go’ principe. Met een app op je telefoon kun je je aanmelden en dan krijg je bericht als een lokale winkel één of meerdere ’too good to go’- aanbiedingen heeft. Letterlijk betekent het ’te goed om weg te doen’. Het is één van de projecten die voedselverspilling tegen probeert te gaan. Voor een habbekrats koop je dan een pakket met voedingswaren die niet meer lang bewaard kunnen worden. Van te voren weet je niet wat je krijgt. Maar de waarde van het pakket is zeker drie keer de prijs die je ervoor betaalt.
Vooral het verrassingselement vind m’n vader leuk. Het is als meedoen met de loterij, maar dan met ‘altijd prijs’. Ook de variatie spreekt hem aan. Op deze manier eten ze dingen die ze normaal zelf niet zouden kopen. Ze proberen alles te gebruiken en dus inderdaad niets weg te gooien. Maar deze keer wist mijn moeder geen raad met de hüttenkäse en kreeg ik deze mee naar huis.Ik maakte er deze overheerlijke pannenkoekjes van. Ze waren een schot in de roos. Echt ’too good to go’.
Hartige pannenkoekjes met hüttenkäse
Ingrediënten
- Voor het beslag:
5 eieren
2 1/2 el kokosmeel
2 1/2 tl psylliumvezels
1/2 el Italiaanse kruiden
1 tl paprikapoeder
verse peper en Himalayazout
150 g hüttenkäse
- Voor de vulling:
uitgebakken spekjes
geraspte kaas
lente-ui
Stappen
- Mix alle ingrediënten van het beslag met uitzondering van de hüttenkäse tot een glad mengsel. Roer er dan de hüttenkäse door. Dit blijven brokjes; dat is de bedoeling.
- Laat het beslag nu minimaal 10 minuten staan om de pysylliumvezels de kans te geven om te binden.
- Smelt wat kokosvet in een kleine koekenpan. Schep er ongeveer een kwart van het beslag in en laat het uitlopen. Strooi wat gerapste kaas, spekjes en lente-ui over het beslag. Laat de onderkant bruin worden.
- Draai de pannenkoek om en laat ook de andere kant bruin worden.
- Leg de pannenkoek op een bord. Smakelijk!
Notities
- Voor 4 pannenkoekjes / circa 2 personen.
- RMR2.0: Kokosmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190518_145500.jpg?resize=640%2C359)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/06/Voedingslijst-GezondDorp-1024x725-1024x725.jpg?resize=696%2C493)
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/03/IMG_20190311_111514.jpg?resize=640%2C359&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2018/05/belly-3186730_640.jpg?resize=640%2C427&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2017/07/happiness-824419_640-e1546777653712.jpg?resize=320%2C213&ssl=1)
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2020/03/KZlogo4_lichtolijf.jpg?resize=168%2C168&ssl=1)
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Huttenkase heb ik ook lang gebruikt ook al jaren geleden net zoals ricotta wat er op lijkt vind ik. Dit recept lijkt mij erg lekker en ga ik zeker maken, bedankt
Klopt ja, ricotta is ook zo’n brokjes-kaas. Leuk hè, om zo herinnerd te worden aan dingen die je ‘vroeger’ graag at.
Alvast smakelijk. Hopelijk zijn de pannekoekjes een geslaagde hernieuwde kennismaking met de hüttenkäse¡