Wij eten regelmatig een hartige taart, in allerlei varianten. Tegenwoordig meestal gewoon zonder een deegbodem. Makkelijk te maken, koolhydraatarm en heel gezond.
Toch was deze taart weer heel verrassend. De zachte smaak en textuur van de warme avocado combineert zó goed met de rokerige smaak van de kip en de ziltige knapperige spekjes. Een echte aanrader, als je net als wij houdt van hartige taarten èn van afwisseling.
Ik denk dat geitenkaas of schapenkaas (zoals feta) er ook heel lekker bij is. Dat ga ik een volgende keer nog eens proberen.
Gezond en koolhydraatarm, maar…
Dit recept is zoals gezegd koolhydraatarm en zit boordevol gezonde vetten.
Op de slagroom na staan alle ingrediënten op de groene lijst van de vet gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Slagroom staat op de oranje lijst A. Tijdens fase 3, die niet voor niets de transformatiefase genoemd wordt, ligt de nadruk op vetverbranding en het ‘grote’ afvallen (als dat nodig is tenminste). Op de oranje lijst A staan de producten die tijdens die fase weliswaar niet uitgesloten worden, maar wel heel erg beperkt. Om te zorgen dat ze afvallen niet in de weg staan. Want deze volle en niet-gefermenteerde melkproducten bevatten weliswaar gezonde vetten, maar ze bevatten ook relatief veel koolhydraten door de melksuikers.
Elke dag mag je één product kiezen van de lijst en daarvan maximaal de aangegeven hoeveelheid gebruiken. Van zachte zuivel zoals bijvoorbeeld slagroom is dat 60 ml. Dat is gelijk aan 4 el. Je zou van deze taart dus bijna 1/3 kunnen eten zonder dat dit afvallen in de weg zal staan. Mits je geen andere producten van deze lijst gebruikt op dezelfde dag natuurlijk.
Zuivelvrij kan ook
En uiteraard alleen als je zuivel goed verdraagt. Maar dat spreekt waarschijnlijk vanzelf. Je kunt de taart zuivelvrij maken door de slagroom en de kaas weg te laten.
Gebruik dan wat water om de eieren los te kloppen. Of 1 of 2 eetlepels tamari (koolhydraatarme en glutenvrije sojasaus) of coconut aminos.
Gebruik dan wat water om de eieren los te kloppen. En strooi dan bijvoorbeeld zonnebloem-, pijnboom- of pompoenpitten over de taart in plaats van de geraspte kaas.
Hartige taart met avocado en gerookte kip
Ingrediënten
150 g spekjes
1 teen knoflook
1 rode ui
1 gele paprika
1/2 tl harissa
3 grote avocado’s of 4 kleinere
1 gerookte kipfilet
6 eieren
2 dl slagroom
1/2 tl Keltisch zeezout
verse peper
1 tl kerriepoeder
verse kruiden, fijngehakt (ik gebruikte verse salie, peterselie, bieslook, dragon, rozemarijn en daslook)
150 g geraspte kaas
Stappen
- Bak de spekjes uit in een braadpan. Schep ze uit de pan zodra ze krokant zijn. Laat ze niet te hard worden, want ze moeten nog in de oven. Haal een deel van het spekvet uit de pan en bewaar het voor een andere keer.
- Gebruik het gesmolten spekvet ook om een lage taartvorm in te vetten.
- Maak de knoflook, ui en paprika schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de ui en paprika in stukjes.
- Fruit de ui met de knoflook en 1/4 tl harissa in het achtergebleven spekvet in de braadpan. Voeg daarna de stukjes paprika toe en smoor deze mee tot ze net beetgaar zijn. Verdeel ze over de bodem van de taartvorm.
- Snijd de gerookte kipfilet in plakjes en verdeel over de groenten.
- Klop de eieren los met de slagroom, zeezout, verse peper, kerrie, verse kruiden en de overgebleven 1/4 tl harissa.
- Giet het eiermengsel over de groenten en avocado. Verdeel de uitgebakken spekjes en de geraspte kaas erover.
- Bak de hartige taart ongeveer 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of tot deze mooi goudbruin is.