Toegegeven; het is niet de beste foto. Gelukkig was de schotel beter gelukt.

Fotograferen is niet mijn sterkste kant. Ook niet die van mijn telefoon trouwens 😉 Het liefst wil ik ook gewoon koken. En daarna zo snel mogelijk eten. Het tussendoor wegen, opschrijven en fotograferen van de ingrediënten en de stappen is vooral een (tijdrovende) bijzaak. Noodzakelijk kwaad voor de recepten die ik op de blog wil zetten.

Als het dan ook nog eens regenachtig of om een andere reden te donker is, dan krijg je (bij mij) dus zulke foto’s. Wil je weten hoe lekker deze schotel er in het echt uitziet, dan zul je zelf aan de slag moeten.

Late oogst

Ik maakte deze ovenschotel met sperziebonen uit onze eigen groententuin. Elk jaar zaaien we ook ‘late boontjes’. Dat kan tot half juli. Mijn moeder denkt er ieder jaar aan om ze dan nog te zaaien. Door omstandigheden waren we dit jaar zelfs nog een week later. Maar ook dat is goed gekomen.

Zo hebben we in het najaar nog verse boontjes. Tegen die tijd zijn de oudere planten vaak uitgeput. Die hebben dan meestal een paar keer gebloeid en boontjes gedragen en zijn zo’n beetje op. Of ze moeten om andere redenen het veld ruimen. Bijvoorbeeld om plaats te maken voor knoflookteentjes. Die moeten namelijk in het najaar de grond in.

De omstandigheden moeten wel meewerken. Maar dan kunnen we in september en zelfs oktober nog boontjes oogsten. Bij voldoende zon overdag en zonder al te strenge vorst ’s nachts. Overdag moeten de bonen ook een beetje op kunnen drogen. De nachten zijn dan immers langer, kouder en vooral vochtiger. Bij continue nattigheid gaan de planten en de boontjes snel schimmelen.

Het gaat vaak genoeg goed om het te blijven proberen. Ook dit jaar hadden we geluk. Al bij al hebben we toch nog wel een maandje van de nieuwe boontjes geplukt. Gemiddeld één keer per week. Gisteren heb ik de laatste geplukt.

All-rounder

In het seizoen eten wij dus regelmatig sperziebonen. Zo werkt dat met een moestuin. Ik vind dat geen straf. Sperziebonen zijn lekker en veelzijdig. Bovendien is het gezond om zoveel mogelijk met de seizoenen mee te eten. Eten wat lokaal geproduceerd is. Niet alleen goed voor ons, maar ook voor onze omgeving.

Vaak eten we de boontjes gewoon zó. Beetgaar gekookt. Met een stukje vlees en een gekookte aardappel bijvoorbeeld. Vaak ook met een groentensausje. Wanneer er veel boontjes zijn, hebben we vaak ook eigen tomaten. Wortelen en prei. En wat later ook paprika’s, tomatillo’s en chayotes. Volop keus dus om de heerlijkste (groenten)sauzen mee maken. Of ik maak een romige saus met bijvoorbeeld spekjes erdoor. Ook al zo lekker bij boontjes. Saai wordt het dus eigenlijk nooit.

Italiaanse sferen

Maar er kan meer. Met boontjes kun je echt alle kanten op. Zo laten ze zich ook goed verwerken in een ovenschotel. In het najaar krijg ik daar altijd weer zin in. Dan is het buiten én binnen niet meer zo warm en mag de oven weer aan.

Daarom eindigden deze boontjes in een Italiaans getinte schotel. Niet met pasta, maar met zilvervliesrijst.

Een wat ongebruikelijke, maar hele lekker combi. Mocht je nu geen rijst willen eten, of mocht het niet passen bij de koolhydraatarme fase waarin jij je bevindt, laat de rijst dan gewoon weg of gebruik bloemkoolrijst. Smakelijk!

Italiaanse ovenschotel met sperziebonen, (bloemkool)rijst en gehakt

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de (bloemkool)rijst:
  • 100 g zilvervliesrijst of 200 g bloemkoolrijst

  • Voor het gehakt:
  • 400 g gehakt (half om half), ongekruid

  • favoriete gehaktkruiden

  • 1 tl zout en verse peper naar smaak

  • kokosvet

  • Voor de groenten:
  • 175 g sperziebonen

  • 1 grote ui

  • 2 flinke tenen knoflook

  • 1 kg (Italiaanse) groenten naar keuze (zoals wortel, paprika, courgette, prei; zelf gebruikte ik ook chayotes en tomatillo’s)

  • 250 g tomaten

  • 2 1/2 el Italiaanse kruiden

  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)

  • 100 g Parmezaanse kaas

  • 50 g feta

Stappen

  • Rijst koken:
  • Maak de rijst / bloemkoolrijst klaar zoals op de verpakking aangegeven, maar houdt er rekening mee dat deze nog een beetje zal nagaren in de schotel. Laat ‘m dus niet helemaal gaar worden.

    Zeker bloemkoolrijst is zo gaar. Die kun je bijv. heel even wat opbakken in kokosvet en daarna verder verwerken in de schotel.
  • Gehakt bakken:
  • Meng de kruiden door het gehakt. Smelt wat kokosvet in een braadpan en bak hierin het gehakt als een platte koek. Gebruik dan een spatel om er grove stukken van te maken en bak tot het gehakt gaar en krokant is.
  • Groenten en schotel voorbereiden;
  • Kook de sperziebonen met wat zeezout net niet beetgaar. Ze zullen nog nagaren. Giet af. Tip: bewaar het kookvocht als groentenbouillon / basis voor een soepje.
  • Maak de uien, knoflook en rest van de groenten schoon. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de rest van de groenten in stukjes.
  • Smelt weer wat kokosvet in een pan en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg dan steeds een nieuwe soort groenten toe en roerbak deze enkele minuten mee. Begin met de hardste groenten, zoals wortel, zodat op het eind alles tegelijk gaar is.
  • Voeg op het laatst de stukje tomaat toe, samen met de Italiaanse kruiden, en de tomatenpuree. Roer alles goed door.
  • Meng samen met de sperziebonen en het gehakt. Proef en maak op smaak met peper, zout en extra kruiden.
  • Doe alles in een ovenschaal. Rasp de Parmezaanse kaas grof. Snijd de feta in blokjes. Strooi beide over de schotel.
  • Bak circa 30 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Smakelijk!

Notities

  • Zelf gebruikte ik nog wat meer groenten (1 1/2 kilo in plaats van 1 kilo) en maakte twee schotels in één keer. Het recept hierboven is aangepast naar een recept voor circa 6 personen (1 grote ovenschotel).
  • RMR2.0: Een aantal soorten rijst (o.a. de volkoren jasmijnrijst die ik gebruikte) staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past echter niet bij fase 2 en 3. Wortel en feta staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • Aanpassing en beperking voor RMR2.0 – fase 3: Vervang allereerst de rijst door bloemkoolrijst. Verder moet je rekening houden met de beperkingen voor producten op de oranje lijst A. Lees meer hierover in: RMR: oranje lijst A tijdens fase 3.
  • Mijn kijk op het gebruik van bijvoorbeeld (biologische) aardappelen en rijst vind je hier: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

2 REACTIES

  1. Hoi Cora, dit recept heb ik gisteren gemaakt en we hebben gesmuld. Dus blijft er dus in! Dankjewel. Binnenkort ga ik het witlof recept ook proberen .
    Groetjes, Hanny Gijsel

    • Wat ontzettend leuk weer om te horen, Hanny! Ik ben blij om te weten dat de schotel in goede aarde is gevallen. Zelf ben ik ook altijd blij met van die ‘blijvertjes’, waarvan je denkt: die wil ik vaker maken. Ik ben ook heel benieuwd naar de witlofschotel!! Die vond ik zelf ook zó lekker… Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.