Deze week deel ik nog maar eens een soepje. Deze soep heb ik al een tijd geleden gemaakt, maar het recept had ik nog niet gedeeld. Dat komt vooral omdat ik verschillende soorten recepten een beetje wil afwisselen. Maar feit is dat ik veel recepten van soepen heb. Dat is niet voor niets. Ik val in herhaling als ik zeg dat ik van soep houd. Héél erg van soep houd. Vooral van lekker gevulde soepen.
Soepen zijn heel veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op en er van alles in kwijt. Je kunt er eenvoudig een complete maaltijd van maken. Kortom; soepen zijn geweldig. Ik heb ook altijd wel inspiratie voor een nieuwe soep. Dáárom vind je dus veel soeprecepten op mijn site. Paprikasoep is daarbij één van m’n favorieten. Zó lekker!!
Ik maak paprikasoep alleen als we ofwel veel paprika’s in de tuin hebben of als de paprika’s in de aanbieding zijn. Want er gaan stiekum best veel paprika’s in. Maar dan heb je ook wel iets. De gepureerde paprika’s geven een zacht-zoete smaak aan de soep. Heerlijk vind ik dat.
Simpel en zó smaakvol

Ik hield het simpel. Zonder de paprika’s te grillen in de oven. Wel voegde ik ook andere groenten toe. Voor extra smaak en ook een lekkere bite. Een deel van deze groenten schep ik namelijk tijdelijk uit de pan. Zodat ze niet mee gepureerd worden. Op het laatst voeg je ze weer toe zodat je nog echt wat te kauwen hebt. Dat is gezonder en geeft ook nog eens een veel voldaner gevoel.
Ik gebruikte mijn favoriete rode currypoeder. Die koop ik online en is een heerlijk pittig mengsel van koriander, kurkuma, venkel, chili, komijn, fenegriek en karwijzaad. In de perfecte combinatie.
En met favoriete mengsels kun je favoriete gerechten maken. Het resultaat was namelijk zó lekker dat ik een nieuwe persoonlijke favoriet onder de paprikasoepen gevonden heb.
Zoete lichtpittige paprika-currysoep
Ingrediënten
4 tenen knoflook
2 grote uien
4 middelgrote winterwortels
1 grote prei
6 grote paprika’s (ik gebruikte rode paprika’s, maar een andere kleur kan ook)
3 stengels bleekselderij
2 aardappels
kokosvet, om te bakken
Keltisch zeezout, naar smaak
2 tl bouillonpasta – zelf gemaakt van basilicum, groene pepers en Keltisch zeezout; eventueel te vervangen door zeezout met kruiden
1/2 tl komijnzaad
1 tl korianderpoeder
2 tl rode currypoeder (gemaakt van koriander, kurkuma, venkel, zout, chili, komijn, fenegriek, karwijzaad)
1 blikje romige kokosmelk (400 ml)
extra water
Stappen
- Maak knoflook, groenten en aardappels schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten en aardappels in stukjes.
- Smelt een flinke klont kokosvet in de soeppan. Smoor hierin de ui en wortel met de knoflook.
- Voeg daarna achtereenvolgens de prei, 1/3 van de paprika’s en de bleekselderij toe. Roerbak steeds even voordat je de volgende groenten erbij doet.
- Haal 2/3 deel van deze groenten uit de pan. Voeg dan de rest van de paprika in de pan. Voeg eventueel wat extra kokosvet toe en roerbak ze een paar minuten mee.
- Voeg dan de stukje aardappel, het zeezout, de kruiden en de kokosmelk toe. Vul het blikje van de kokosmelk met water en voeg dat ook toe. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Laat de soep zachtjes pruttelend gaar worden.
- Pureer de soep en voeg daarna de achtergehouden groenten toe.
- Vul de soep aan met water tot je 3 liter soep hebt of tot de soep de gewenste dikte heeft.
- Proef en breng op smaak met extra kruiden en/of zeezout. Smakelijk!
Notities
- Voor 3 liter soep.
- RMR2.0: Kokosmelk en wortelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Aardappelen staan op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel en aardappel door groenten van de groene lijst. Dan past dit recept ook bij fase 3. De maximale hoeveelheid kokosmelk per dag is 60 ml, mits je geen andere producten van de oranje lijst gebruikt. Die hoeveelheid zit in een halve liter van deze soep.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.