Deze soep maakte ik toen ik van m’n moeder onverwachts twee grote zakken met aspergestukken kreeg. Het waren korte stukjes die bij de aspergeboer overblijven wanneer ze hun asperges sorteren, snijden en schillen. De stukjes zelf zijn ongeschild. Bij ons in de buurt is een aspergeboer die deze stukken meegeeft wanneer je asperges direct op het land koopt. Tegen een kleine fooi voor het personeel.

Surprise surprise

Voor mij was het een onverwacht cadeautje. Onverwacht in de zin dat ik bezig was met andere dingen. Cadeautje in de zin dat ik dol ben op asperges. Bovendien had ik een vrije dag. Ik heb daarom m’n plannen omgegooid en heb de rest van de middag asperges geschild. Lekker buiten in het zonnetje. Ook dat was een onverwacht cadeautje, want zo’n lekker weer was niet voorspeld die dag.

Voorraadje

Van de schillen maakte ik een heerlijke groentenbouillon. Daarin blancheerde ik de rest van de stukken. Alles bij elkaar was het wel wat werk. Maar al bij al viel het me niet tegen. En bovendien heb je dan ook wat. Het resultaat zie je op de foto. Wat een rijkdom.

Van de asperges in de rode bak maakte ik een grote pan soep. Zó ontzettend lekker! Die aten we in de dagen erna. De rest van de soep ging de vriezer in. Net als de andere bakjes met asperges met (asperge)bouillon. Gekookte asperges zijn namelijk kwetsbaar voor bederf. Gelukkig zijn ze juist weer heel goed in de vriezer te bewaren. Daar kunnen ze zelfs rauw in, maar zo geblancheerd met vocht zijn ze ideaal om soep te maken.

Hieronder het recept van de soep. Door de drukte had ik weinig tijd voor foto’s. Maar een foto van het eindresultaat heb ik uiteraard wel. Ziet er dat niet heerlijk uit? Ik krijg er zo weer zin in.

Kerrie-aspergesoep met extra groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Aspergesoepbasis
  • 500 gram asperges

  • 1 liter water

  • verse tuinkruiden (ik gebruikte: maggikruid, hyssop, oregano)

  • Keltisch zeezout

  • Verdere vulling:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 2 wortels

  • 1 paprika

  • 1 kleine prei

  • kokosvet

  • 1-2 tl kerriekruiden (ik gebruikte Curry Madras; een mengsel van paprika, kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad, fenegriekzaad.)

  • verse peper, Himalayazout

  • Optioneel, om te serveren:
  • gekookte eieren

  • gekookte ham

  • verse bieslook

  • verse slagroom, ongezoet

Stappen

  • Maak de aspergesoepbasis:
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken. Was de schillen en doe ze samen met 1 liter water in een ruime soeppan.
  • Breng het water met de schillen, de verse kruiden en Keltisch zeezout aan de kook. Laat minimaal een half uur zachtjes pruttelen of zet de pan goed geïsoleerd weg. Ik zette de pan (na het koken van de asperges in stap 3) een nacht in een oude slaapzak. Daarin blijft deze lang warm en zo kunnen de schillen goed hun smaak afgeven. Ga ondertussen gerust verder met de groentenvulling.
  • Haal de schillen uit de pan en knijp of duw het vocht er zoveel mogelijk uit. Blancheer de aspergestukken in het vocht tot ze net niet beetgaar zijn. Als je de soep niet meteen afmaakt, haal je de asperges uit het vocht en laat je ze afkoelen. Zo worden ze niet te gaar.
  • Maak de verdere vulling:
  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snijd de groenten in stukjes.
  • Verhit kokosvet in een (braad)pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg daarna de wortel, paprika en de prei toe. Wacht steeds een paar minuten voordat je de nieuwe groenten toevoegt en blijf af en toe roeren.
  • Voeg dan de kerriekruiden toe en roerbak nog een paar minuten.
  • Afmaken:
  • Doe de vulling bij de aspergesoepbasis en warm de soep goed door. Voeg eventueel extra water toe. Proef en breng op smaak met verse peper en Himalayazout.
  • Serveren:
  • Snijd de gekookte eieren en de ham in stukjes. Snipper de bieslook.
  • Klop eventueel de slagroom lobbig. Het is ook lekker om hier wat kruiden aan toe te voegen (bieslook, kerriepoeder, peper en zout) en dat ziet er ook nog eens heel leuk uit.
  • Serveer de soep met deze (optionele) extra’s.

Notities

  • RMR2.0: Wortelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortelen is deze hoeveelheid een halve gesloten handvol.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: vervang de wortelen door groenten van de groene lijst. Of laat ze eenvoudig weg.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.