In m’n kookschrift had ik deze quiche ‘De lekkerste broccoli-prei quiche ever’ genoemd. De lekkerste ooit dus. Maar dat schept wel erg hoge verwachtingen, dus heb ik het maar niet als titel van dit recept gebruikt. Toch was deze voor mij zeker wel één van de lekkerste quiches ooit.
Ik maakte deze quiche na drie dagen droogvasten. En eerlijk gezegd: daarna smaakt alles! Toen we ‘s avonds zaten te eten, vroeg ik aan David: “Is deze quiche zo lekker, of is het gewoon omdat ik zo lang niets gegeten heb?”. David vond ‘m ook heel lekker, maar was net iets minder lyrisch dan ik. Ik werd daardoor gesterkt in m’n vermoeden dat het aan het droogvasten lag. Daarna proef je alles zo intens.
De dag erna was ik voorbereid op een kleine teleurstelling. Ik had me enorm zitten verheugen op nog een stuk van deze hemelse taart en dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Maar niets was minder waar. Ik vond de quiche zo mogelijk nog lekkerder. De broccoli was precies gaar genoeg, de vulling was lekker mals en het gehakt… oef! De taart was heerlijk op smaak en lekker pittig. Ook onze zoon was heel lovend toen hij een stuk at. Dochterlief, die later at omdat ze gewerkt had, was zo mogelijk nog lyrischer. En dat wil heel wat zeggen. Ze is niet zo’n groenteneter.
Vastgelegd voor het nageslacht
Meestal schrijf ik recepten voor een hartige taart of quiche niet meer op. Ik maak regelmatig quiches en varieer dan met vulling en smaken. En om die allemaal op de blog te zetten is ook zo wat. Bovendien heb ik een basisrecept gemaakt waarmee je zelf volop kunt varieren.
En eerlijk is eerlijk. Het kost ook extra tijd om een recept te maken. Ik moet dan alles wegen en meten, mee schrijven tijdens het koken en ook foto’s maken. Dat had ik deze keer dus niet gedaan. Maar toen de taart zo lekker bleek te zijn, heb ik het recept alsnog uit m’n herinnering opgeschreven. Voor de lezers van deze blog, maar ook voor mezelf. Want inmiddels is de blog ook mijn eigen recepten-database geworden 😉
Broccoli-prei quiche met pittig kipgehakt
Ingrediënten
- Groentenvulling:
3 tenen knoflook
stuk verse gember
1 grote ui
circa 750-800 g broccoli
1/2 grote of 1 kleinere prei
2 el pesto
kokosvet, om te bakken
- Pittig kipgehakt:
375 g kipgehakt, ongekruid
1 tl Keltisch zeezout
2 1/2 tl kipkruiden (ik gebruikte Spicy blend kip van Verstegen)
1/2 el harissa
- Ei-vulling:
4 eieren
1/2 dl slagroom
3 el pesto
1 tl harissa
200 g hüttenkase
verse peper en Himalayazout
150 g geraspte kaas (ik gebruikte half oude kaas en half belegen kaas)
Stappen
- Maak de groentenvulling:
- Maak de knoflook, gember en groenten schoon.
- Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui. Snijd de broccoli in roosjes en de prei in ringen.
- Blancheer de broccoliroosjes kort in water met Keltisch zeezout. De broccoli moet helder groen blijven en hoeft niet helemaal beetgaar te zijn. Ze garen nog na en ook in de oven zullen ze verder gaar worden.
- Haal de broccoliroosjes uit het water. Laat goed uitlekken en leg ze dan in een met olijfolie ingevette quichevorm.
Het water kun je gebruiken als groentenbouillon. Je kunt er een soepje van maken, maar je kunt het ook zo drinken. Eventueel kun je het dan nog verder op smaak brengen met wat peper of andere kruiden. - Fruit de ui met knoflook en gember in wat kokosvet. Haal de helft hiervan uit de pan en bewaar voor het kipgehakt.
- Roerbak de prei een paar minuten mee. Roer de pesto door het prei-mengsel. Breng eventueel verder op smaak met verse peper en Himalayazout. Schep het dan bovenop de broccoliroosjes in de quiche.
- Bak het kipgehakt:
- Breng het kipgehakt op smaak met het zout, de kipkruiden en harissa. Meng er de achterhouden helft van het ui-mengsel door (uit stap 5). Smelt wat kokosvet in een braadpan en maak een platte koek van het kipgehakt. Bak hierin de onderkant en daarna de bovenkant mooi goudbruin.
Verdeel dan met een houten spatel deze ‘koek’ in grove stukken (formaatje klein gehaktballetje). Bak deze stukjes goudbruin en krokant. Schep het bovenop de broccoli en prei in de quichevorm. - Maak de ei-vulling:
- Klop de eieren los met de slagroom, pesto en harissa. Meng er dan de hüttenkase door. Breng dan op smaak met verse peper en Himalayazout. Giet het over de groenten en kipgehakt in de quichevorm.
- Strooi de kaas erover. Bak circa 30 minuten in de oven op 175 graden Celcius, of tot de taart mooi goudbruin en gaar is. Smakelijk!
Notities
- Voor 4-6 personen. Ik gebruikte een quichevorm van 28 cm doorsnee en vulde daarnaast 2 kleinere vormpjes.
- RMR2.0: Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 250 ml (= circa 250 g) volle zachte zuivel. Bij 4 porties is dat per porties ongeveer gelijk aan deze maximale hoeveelheid per dag.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.