Vroeger aten we wel eens kipfilets gevuld met kruidenroomkaas. Heerlijk vond ik dat. De kipfilets snijd je dan in met een mesje, zodat je een soort envelopje krijgt waar je de vulling in kunt doen. Daarna zet je ze dan met prikkers weer vast.

Ik vond het wel een beetje een gedoe, want die prikkers moest je er aan een kant doorsteken en aan de andere kant weer terug. Eigenlijk paste dat nooit en als je teveel vulling had dan perste je die er weer uit.

Makkelijker vullen

Maar nu heb ik een makkelijkere manier gevonden. Met kippendijen. Een van het bot gesneden kippendij heeft namelijk een soort flapjes. Als je die openvouwt, dan kun je daarop de vulling leggen. Door er dan drie prikkers in de lengte doorheen te prikken krijg je als het ware een buideltje waar de vulling goed in blijft. De buitenste randen prik je naar elkaar toe, maar het midden laat je breed open staan.

Het lijkt dan wel wat op een bootje waar drie roeispanen aan iedere kant uitsteken. Daar kun je ze ook nog eens aan vasthouden als je ze wilt verplaatsen. Super handig. En omdat je ze bakt met de vulling naar boven, loopt deze er ook niet zo uit.

Krokant én mals

Wij bakten ze in de Airfryer. Die heeft bij ons jaren in de kast gestaan zonder dat we ‘m echt gebruikten, maar ik ga ‘m steeds meer waarderen. De kip krijgt in de Airfryer een heerlijk korstje maar blijft daarbij heel mals! Een echte aanrader dus, als je ook zo’n ding op de plank hebt staan.

En anders bak je ‘m toch gewoon in de oven. In een pan kan waarschijnlijk ook; maar dan zal de vulling er wel meer uitlopen als je de dijen op hun kant legt bij het bakken.

Gevulde kippendijen uit de Airfryer

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de roomkaasvulling:
  • 100 g roomkaas en/of mascarpone (ik gebruikte beide)

  • 2-3 eetlepels verse bieslook, fijn gehakt

  • Gedroogde tomaatjes, in stukjes

  • stukje peper (gedroogd of vers) of chili-flakes

  • verse peper, Himalayazout

  • Voor de kippendijen:
  • circa 375-400 g kippendij (4-5 stuks)

  • Oosterse kipkruiden (ui, paprika, knoflook, gember, peper, koriander, laos, mosterdzaad, kurkuma, selderiezaad, cayennepeper, kaneel)

  • chiliflakes

  • verse peper, Himalayazout

  • milde olijfolie

  • Verder nodig:
  • cocktailprikkers

Stappen

  • Roomkaasvulling:
  • Meng de indrediënten van de roomkaasvulling en breng op smaak met de kruiden.
  • Kippendijen:
  • Klap de kippendijen open. Kruid beide zijden met de Oosterse kipkruiden, beetje fijngemalen chiliflakes en verse peper en Himalayazout.
  • Verdeel de vulling over de open geklapte kippendijen. Breng de uiteinden van een kippendij omhoog. Prik aan de uiteinden en in het midden een prikker. Je hebt nu als het ware een buideltje dat kan blijven staan en waar de roomkaas bovenin zit.
  • Vet de bak of een bakplaat van de Airfryer licht met olijfolie in en leg de kippendijen op de plaat.
  • Smeer de buitenkant van de kippendijen in met een beetje olijfolie.
  • Bakken:
  • Bak de kippendijen in de Airfryer: 15 minuten op 140 graden Celcius en daarna nog circa 8 minuten op 160 graden (of tot ze mooi goudbruin zien). Eet smakelijk!

Notities

  • Voor 4 gevulde kippendijen. Ik maakte de dubbele hoeveelheid.
  • Ik was de tomaatjes vergeten en stak ze later tussen de prikkers in de vulling. Je kunt de tomaatjes volgens mij beter in stukjes snijden en door de roomkaas scheppen. Dan verbranden ze zeker niet.
  • Je kunt dit prima ‘s ochtends voor bereiden. Je hoeft de kippendijen dan ‘s avonds alleen af te bakken.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel (zoals roomkaas en mascarpone) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie info hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit circa 25 ml volle zachte zuivel per gevulde kippendij.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.