(Bijna) niets zo lekker als een verfrissende salade, toch?! In ieder geval met dit heerlijke weer!

In de wintermaanden komt hier bijna geen sla in huis. Niet alleen omdat het op dat moment niet groeit in de tuin, maar ook omdat we er dan niet zo’n behoefte aan hebben. Maar wanneer de dagen langer en warmer worden krijg ik spontaan weer zin in salades. Veel groen en rauwkost op m’n bord.

Rijkdom uit eigen tuin

In het vroege voorjaar zaaien we dan weer allerlei soorten sla in de moestuin. Het is voor ons één van de eerste dingen die we weer kunnen oogsten. Op dit moment hebben we gemengde pluksla (met allerlei soorten groene en roodgekleurde sla), rucola, rode melde en sinds vorige week ook weer ijskruid. Veldsla hebben we ook, maar die is momenteel zaad aan het vormen en is dan niet meer zo geschikt om te eten. Die laten we daarom staan voor het zaad.

Voor ieder wat wils

M’n recept van vandaag heeft eigenlijk 3 pilaren: gemengde sla, rauwkost en gegrilde groenten. Uiteraard kun je zelf variëren door je eigen favorieten te kiezen. De gegrilde groenten kun je van te voren maken en kort even opwarmen, of gewoon koud eten.

Met een lekkere dressing en eventueel wat extraatjes zoals geroosterde zaden kun je ‘m helemaal àf maken. Tot je denkt: heerlijk; niets meer aan doen 😉

Smakelijk!

Rauwkost-maaltijdsalade met gegrilde groenten

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Slabasis:
  • diverse soorten sla; ik gebruikte:
    gemengde pluksla
    veldsla
    rucola
    rode melde

  • Rauwkost:
  • diverse soorten rauwkost; ik gebruikte:
    rode ui
    witte kool
    wortel
    bleekselderij
    paprika
    komkommer
    tomaten
    groene appel
    groene druiven

  • Eiwitbron:
  • keuze uit vlees, vis, gekookte eieren, zuivel of (bijv.) gekookte kikkererwten of hummus; ik gebruikte:
    gerookte kip
    diverse soorten harde kaas

  • Gegrilde groenten:
  • groenten om te grillen; ik gebruikte:
    yacon
    zoete aardappel
    witte ui
    paprika

  • olijfolie, om te grillen

  • Dressing:
  • volle (Griekse) yoghurt (laat deze weg of vervang het door een beetje appelcider-azijn voor een zuivelvrije dressing)

  • extra vierge olijfolie

  • pesto

  • verse peper en Himalayazout

  • Eventuele extraatjes:
  • zaden en/of noten; ik gebruikte cashewnoten

  • verse kruiden; ik gebruikte bieslook

  • gedroogde tomaten

Stappen

  • Meng de slasoorten en snijd ze eventueel wat kleiner.
  • Maak de groenten en fruit voor de rauwkost schoon. Snijd de groenten fijn. Snijd de komkommer, tomaten, avocado en appel in blokjes en halveer de druiven eventueel.
  • Maak de grill-groenten schoon en snijd ze in grove stukken. Grill ze per soort in de olijfolie.
  • Meng de yoghurt, olijfolie en pesto voor de dressing en breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster zaden en/of noten. Hak de kruiden fijn.
  • Schep sla, rauwkost, je eiwitbron(nen) en warme of afgekoelde grillgroenten op je bord en serveer met de dressing en eventueel de zaden en/of noten, kruiden en gedroogde tomaten. Geniet!

Notities

  • RMR2.0: Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Appels, druiven en kikkererwten staan op de oranje lijst B.  Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Beperk de wortel tot de maximale aangegeven hoeveelheid of vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Vervang kikkererwten door een andere eiwitbron. Laat de appel en de druiven weg. Dan past dit recept ook bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.