Deze kleurrijke vegetarische schotel met verse geitenkaas is heel eenvoudig om te maken. Alleen even wat groenten snijden en stapelen. Daarna doet de Airfryer of de oven het werk.

Ideaal toch?

Ideetje van Susanne

Ik kwam op het idee toen mijn vriendin Susanne een lang weekend vanuit Berlijn op bezoek was. Ze hield me op een natte zaterdagochtend gezelschap in de moestuin toen ik m’n groenten voor de week erna aan het oogsten was. Ik vroeg haar of ze ooit aubergine at en zo ja op welke manier.

Ze vertelde over een schotel waarbij ze plakjes groenten rechtop in een schaal stapelt en met olijfolie en kruiden in de oven bakt. Het klonk eenvoudig, lekker en kleurrijk.

Een paar dagen later maakte ik deze versie in de Airfryer. En inderdaag: het was eenvoudig, lekker en kleurrijk.

Blijvertje

Voor mij was dit een ideale schotel. Allereerst omdat bijna alle ingrediënten uit eigen tuin kwamen. Bovendien werd ik helemaal blij van al die kleuren en de verse smaken.

Deze schotel gaat dan ook de boeken in als ‘schotel-van-Susanne’. Zoals we ook nog steeds een ‘schotel-van-Annemarie’ hebben. Zij was twintig jaar geleden onze kraamverzorgster bij de geboort van zoon nummer 2. Haar bonenschotel met tomaten, gehakt en aardappelpuree werd ook een blijvertje.

Annemarie zelf had overigens ook mogen blijven. Ze was jong en vrolijk en kon heerlijk koken. Onze oudste zoon van destijds twee wilde aan het eind van de dag dan ook liever met haar mee naar huis 🙂

Seizoensafsluiter

Voor mij is dit een eind-van-de-zomer gerecht. Wij eten zoveel mogelijk met de seizoenen mee. Aan de ene kant vanwege de moestuin, maar ook omdat dat veel gezonder is. Eet datgene wat op dit moment in je eigen tuin zou kunnen groeien. Daar zijn we op afgestemd. Het heeft een gezond effect op je darmflora. En dat is weer goed voor je algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Liefst eet je ook producten die lokaal geproduceerd zijn. Ook hier: niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Aubergines zijn van zichzelf natuurlijk geen puur Nederlands product. Maar ze kunnen hier wel groeien. Ook in de moestuin. Dan zijn ze laat in de zomer rijp.

Als het goed is tenminste. Elk (tuin)jaar is anders en het is elke keer weer afwachten hoe het zal gaan. Of zoals mijn moeder vaak zegt over groenten in de moestuin: ‘Juich niet te vlug. Je hebt ze pas, als je ze hebt.’

Laatbloeiers

Van de aubergines dacht ik dat we ze dit jaar niet zouden hebben. De planten deden het prima, maar het duurde eindeloos totdat ze gingen bloeien. Ondanks de hete zomer. Maar ineens, toen we terug kwamen van vakantie stonden de planten vol met vruchtjes.

De meeste waren nog erg klein en ik dacht dat ze dat ook wel zouden blijven. De echte zomer was voorbij, de nachten werden kouder en het regende veel. Dat leek me nou niet echt ideaal voor zo’n Mediterrane plant. Maar tot mijn verbazing groeiden ze goed.

En zo kunnen we toch nog volop aubergines oogsten. Ze zijn weliswaar niet zo groot als die in de winkel. Dat is andere jaren ook niet. Maar ze zijn wel super lekker. Smaak in gecondenseerde vorm…

Kleurrijke aubergineschotel uit de Airfryer

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 3 tenen knoflook

 • 1 klein vers of gedroogd pepertje

 • 1 ui

 • 1 aubergine

 • 2 paprika’s

 • 2 tomaten

 • olijfolie

 • 100 g verse geitenkaas

 • verse peper en Himalayazout

 • verse Italiaanse kruiden (salie, oregano, tijm, rozemarijn)

 • pastakruiden (ik gebruike een kant-en-klare mix uit een potje van Verstegen waar ui, tomaat, paprika, geroosterde knoflook, knoflook, prei, peper, chilies, oregano, tijm, laurier, basilicum in zit).

Stappen

 • Maak de knoflook en het pepertje schoon. Verwijder de zaadlijsten en de pitjes van het pepertje wanneer je het niet te pittig wilt maken. Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak het pepertje fijn.
 • Maak de groenten schoon en snijd deze in niet te dikke plakken.
 • Smeer met een kwastje de aubergineplakken lichtjes in met een olijfolie. Ik deed dat niet, maar ga dat de volgende keer wel doen. Dan worden ze zachter/malser, meer zoals wanneer je ze bakt in olijfolie. Strooi er ook wat van de pastakruiden over.
 • Snijd de geitenkaas in dunne plakken.
 • Leg de plakjes knoflook, de aubergine, paprika, tomaten en geitenkaas om en om in een ovenschaal die in de Airfryer past.

  In de oven kan uiteraard ook, maar dan moet je de baktijden en temperatuur aanpassen.
 • Maak de verse Italiaanse kruiden schoon, ris ze van hun takjes en hak ze fijn. Strooi ze over de groenten. Breng op smaak met peper en zout en extra pastakruiden.
 • Sprenkel olijfolie over de schotel.
 • Bak nu de schotel goudbruin en gaar in de Airfryer. Zet de temperatuur niet te hoog, want de groenten moeten gaar kunnen worden. Kijk tussendoor en pas eventueel de temperatuur of tijd aan. Ik gebruikte voor de Airfryer XL: 8 minuten op 175 graden, daarna 7 minuten op 170 graden en tenslotte nog 3 minuten op 160 graden.

Notities

 • Wanneer je groenten overhoudt kun je deze lekker opbakken in een pan met wat olijfolie en dezelfde kruiden. Begin met de uien, knoflook en aubergines en voeg daarna de paprika en tenslotte de tomaten toe. Laat lekker sudderen tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en eventueel dezelfde pastakruiden en/of verse kruiden. Heerlijk!
 • Voor circa 2 personen. Wij aten daarbij nog soep vooraf.
 • RMR2.0: Zachte volle zuivel (zoals de geitenkaas) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en  4.
 • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit gerecht zit 100 g geitenkaas en dit komt ongeveer overeen met 100 ml.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de verse geitenkaas (oranje lijst A) door plakjes harde geitenkaas (groene lijst). Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.