Deze eenvoudig te maken schotel zit boordevol groenten van het seizoen. Ook de sperziebonen komen nog uit eigen moestuin. Een kwestie van later zaaien en een beetje geluk hebben. Zaaien kan tot ongeveer 20 juli. Als de omstandigheden goed zijn, kun je dan in het najaar nog overheerlijke boontjes eten. Vers van het land.
Spitskool en sperziebonen als basis



Sperziebonen en (spits)kool combineren geweldig met satésaus. Ze vormen de basis van deze schotel. Daarnaast kun je je eigen favoriete groenten erbij doen. Kijk dan wel welke groenten je goed vindt combineren met satésaus.
De saus kun je direct in de pan met groenten maken. Het is dus ook nog eens een schotel met weinig afwas!
Groentensaté met spekjes
Ingrediënten
- Eiwitbron:
250 g spekjes, of vervang door gekookte eieren of een spiegelei
- Rijst (optioneel, staat niet op de foto):
1 1/2 kopje water (circa 375 ml)
1 kopje volkoren rijst (circa 250 ml), ik gebruikte biologische volkoren pandanrijst
1/2 tl zout
- Groenten:
2 tenen knoflook
ruim 1 cm gember
1/2 rood pepertje, of naar smaak
2 uien
225 g spitskool (witte kool kan ook heel goed)
250 g sperziebonen
500 g groenten die goed combineren met satésaus. Ik gebruikte knolselderij, paprika en chayote, maar andere opties zijn bijv. (kastanje)champignons, wortel, courgette en/of taugé)
1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak (let op, de spekjes zijn ook zout!)
- Satésaus
2 1/2 el satékruiden (deze had ik zelf gemaakt, zie ‘Notities’ onder het recept)
1/2 pot 100% pindakaas (175 g)
90 ml slagroom, volle melk of volle kokosmelk
circa 120 ml water
1 el tamari of andere glutenvrije sojasaus en/of coconut aminos
optioneel: 1/2 tl yaconsiroop of rauwe honing
Stappen
- Eiwitbron:
- Bak de spekjes en haal ze uit het spekvet. Of kook bijvoorbeeld eieren.
- Rijst (optioneel):
- Breng water aan de kook in een pannetje, voeg de rijst en het zout toe. Breng opnieuw aan de kook. Laat volgens de aanwijziginen op de verpakking gaar worden.
Alternatief: Zet dan de hittebron uit. Zet de rijst goed geisoleerd weg. Ik doe dat in een oude slaapzak. Een deken, hooikist of dekbek kan ook. Zo wordt de rijst heel mooi en energievriendelijk gaar gestoomd. - Groenten:
- Maak de knoflook, gember en het pepertje schoon. Hak de knoflook en gember fijn. Snijd het pepertje in kleine stukjes.
- Maak de uien, spitskool, sperziebonen en andere groenten schoon. Snijd de uien in blokjes. Snijd de spitkool grof en de sperziebonen in stukjes van 1 tot max. 1 1/2 cm. Snijd ook de rest van de groenten in stukjes.
- Gebruik (een deel) van het spekvet om de groenten in te roerbakken. Begin met de knoflook, gember, het pepertje en de ui. Voeg dan de spitskool en sperziebonen toe. Laat even mee bakken.
- Voeg daarna één voor één de rest van de groenten toe. Begin met de hardste groenten en wacht steeds even voor je de andere groenten toevoegt. Blijf tussendoor roeren. Op deze manier worden alle groenten gelijkmatig gaar.
- Voeg dan Keltisch zeezout naar smaak toe.
- Satésaus:
- Voeg dan de ingrediënten van de satésaus toe en roer goed door. Proef en breng op smaak.
- Verwarm samen tot de groenten (beet)gaar zijn.
- Serveren:
- Serveer de schotel met de spekjes, gekookte of gebakken eieren en eventueel met de gare rijst. Smakelijk!
Notities
- Satékruiden: 2 el paprikapoeder, 1 1/2 el witte peper, 2 el uipoeder, 2 el korianderpoeder, 2 el komijnpoeder, 2 el mosterdpoeder, 2 el knoflook, 2 el kurkuma, 2 el gedroogde selderie, chilipeper (uit molen; 10 x draaien), 2 el gemberpoeder, 1 el laospoeder.
- Tip: verwijder zaadjes en zaadlijsten als je niet van heel pittig houdt. De meeste smaak zit in het vruchtvlees, de meeste pit in de zaadlijsten en zaadjes.
- Ik maakte de dubbele hoeveelheid; voor 2 dagen. Vandaar de grote wok. De hoeveelheden in het recept zijn aangepast voor circa 4 personen. Dit is zonder de rijst.
- RMR2.0: Yaconsiroop kun je niet vinden op de lijsten van de Real Meal Revolutie2.0. Ik heb het zelf in dezelfde categorie geplaatst als rauwe honing. Dat is de lichtrode lijst. Ook volkorenrijst staat op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. 100% pindakaas kun je ook niet vinden. Rauwe pinda’s staan als peulvruchten op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortel staat op de oranje lijst A. Producten van deze lijst passen heel beperkt bij fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Aanpassing voor RMR2.0 fase 2: Zonder de rijst (zoals op de foto) en zonder yaconsiroop of honing is het recept ook geschikt voor fase 2.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.