Deze overheerlijke quiche maakte ik met een overgebleven portie kip in roomsaus. Die had ik gemaakt voor een wrap (injera – een wrap gemaakt van gefermenteerd teffbeslag) gevuld met sperziebonen met kip in een tomaat-roomsaus.
Leuke combi
Het is niet dat ik ooit een recept gezien had of dit als eens eerder had gemaakt. Het is gewoon niet zo’n gebruikelijke combinatie denk ik; een quiche met kip in roomsaus. Maar de gedachten aan een quiche kwam bovendrijven, toen ik met die portie overgebleven kip-roomsaus zat.
En wat een gouden combinatie. De kip blijft heel erg mals in de roomsaus en de romige tomatensmaak combineert heerlijk met de pesto in de groentenvulling.
Kip-lekker
Ik maakte één quiche met de kip-roomsaus en nog een andere met spekjes. Die met kip was duidelijk mijn favoriet. De dag erna wilde ik er nog een stukje van eten, maar ik was al te laat. Ik was blijkbaar niet de enige met een duidelijke voorkeur…
Groentenpesto quiche met romige kip
Ingrediënten
- Kip in tomaten-roomsaus:
400 g kipdijfilet
2 el milde olijfolie
1/2 tl appelciderazijn
1/2 tl elk van kipkruiden, komijnzaadjes, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder en gemalen koriander
1 tl harissa
1 tl Keltisch zeezout
kokosvet (om te bakken)
100 g snoeptomaatjes, gehalveerd
125 g crème fraiche
verse peper en Himalayazout
- Groentenvulling:
2 tenen knoflook
1/2 rood pepertje
1 ui
900 g groenten (ik gebruikte: paprika, chayote, wortel, knolselderij, prei en courgette)
kokosvet (om te bakken)
4 el pesto (60 g)
- Eiervulling en topping:
4 eieren (M)
1 el slagroom
100 g crème fraiche
2 1/2 el pesto
verse peper en Himalayazout
200 g geraspte belegen kaas
Stappen
- Kip in tomaten-roomsaus:
- Snijd de kip in stukjes en maak een marinade van de olijfolie, azijn, kruiden, harissa en zeezout. Laat de kip daar minimaal een half uur in marineren.
- Smelt kokosvet in een braadpan en bak hierin de kipdij-stukjes op hoge temperatuur goudbruin. Voeg de crème fraiche en de gehalveerde snoeptomaatjes toe en roer goed door. Laat de kip gaar worden. Proef de saus en breng op smaak met verse peper en Himalayazout.
- Groentenvulling:
- Maak de knoflook, het pepertje, de ui en de rest van de groenten schoon. Hak de knoflook en het pepertje fijn. Snipper de ui en snij de rest van de groenten in stukjes.
- Smelt kokosvet in een pan. Smoor hierin de ui met de knoflook en het pepertje. Voeg achtereenvolgens steeds één groentensoort toe en roerbak deze even mee. Begin met de harde soorten en eindig met degene die snel gaar zijn.
- Zet de groenten van de warmtebron en roer de pesto erdoor.
- Doe de groenten in een lage quichevorm.
- Eiermengsel:
- Klop de eieren met de slagroom, crème fraîche en pesto en breng op smaak met verse peper en Himalayazout.
- Verdeel over de groenten in de quichevorm. Strijk eventueel de crème fraîche wat uit met een spatel.
- Afwerken:
- Verdeel de kip met roomsaus over de groenten en het eiermengsel. Strooi de geraspte kaas hierover.
- Bak 20-30 minuten op 175 graden Celcius in een heteluchtoven, tot de quiche goudbruin en gaar is. Smakelijk!
Notities
- Ik maakte de kip een dag van tevoren voor injera (een gefermenteerde teff-wrap) gevuld met sperziebonen en kip in een tomaat-roomsaus. Daar hield ik een halve portie van over en die gebruikte ik in dit recept. De hoeveelheid van de kip met saus is aangepast voor de quiche.
- In plaats van de kip in roomsaus kun je ook uitgebakken spekjes gebruiken.
- Voor een quichevorm van circa 25 cm doorsnede en 5 cm hoog.
- RMR2.0: Zachte volle zuivel (zoals crème fraîche en slagroom) en de meeste knolgroenten (zoals wortel en knolselderij) staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortel en andere (knol)groenten op de oranje lijst A is dat een halve gesloten handvol. In dit recept zit circa 240 gram zachte zuivel. Een vierde stuk van deze quiche past dus nog bij fase 3, mits je geen wortel of andere groenten van de oranje lijst A gebruikt.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Dat ziet er lekker uit Cora.
Hallo Marie-José, dank je wel!