Ik kan enorm genieten van buiten zijn. Met name in het zonnetje. De zomer is dan ook één van m’n favoriete seizoenen. Maar ik hou niet echt van heel heet. Als het al boven de 25 graden komt, begin ik weer af te haken. Dan zoek ik als het even kan de schaduw op. Altijd zomer hoeft voor mij dan ook niet.

Juist het wisselen van seizoenen vind ik wel wat hebben. Om weer volop te genieten van de lente en de zomer, heb ik misschien die periode van meer kou, wind en regen wel nodig. Bovendien vind ik het altijd mooi om te zien hoe de natuur in de herfst tot rust komt en dan in de lente weer helemaal tot bloei.

Seizoenen in de moestuin

Niet alleen in de natuur, maar ook in de moestuin is er echt een wisseling van wacht.

De tomatenplanten zijn opgeruimd, maar gelukkig hebben we nog een voorraadje op zolder. De komkommerplanten zijn al wat langer weg, maar nu groeien juist weer de chayotes. Zeer gewaardeerde opvolgers van de zomerse komkommer. Net zo fris en sappig. Je kunt er ook heerlijk mee koken want ze houden een stevige bite.

Ook oogsten we nu de tomatillo‘s, pastinaken en winterwortelen. En de paprika’s en pepers niet te vergeten. Die hebben we zelfs voor een deel naar de kas verhuisd om het groeiseizoen nog wat te verlengen.

Herfst op je bord

Ik vind het ook elk jaar weer mooi om te merken hoe je smaak met de seizoenen mee wisselt. Bij mij in ieder geval wel. Waar ik in de zomer geniet van bórdenvol sla, eet ik het in de herfst en winter nauwelijks. Het hele jaar door sla in de winkel? Ik heb er helemaal niets mee. Ik eet het uit de moestuin en anders vrijwel niet.

Nu krijg ik juist weer zin in warme geuren en smaken. Voor mij is de herfst ook een overgang naar wat meer koolhydraten op m’n bord. Uit peulvruchten, knolgroenten en pompoenen bijvoorbeeld. Een natuurlijk gevolg van met de seizoenen mee eten.

Zo had ik afgelopen week ineens heel erg zin in kidneybonen. Ook die komen alweer jaren uit eigen tuin. Ik maakte er een heerlijke Mexicaanse schotel mee. Met al z’n geur en kleur was deze schotel voor mij een echte herfsttopper!

Mexicaanse schotel met kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het gehakt:
  • 500 g kipgehakt

  • 1 el kipgehaktkruiden (citroengras, gember, harissa, koriander, knoflook, komijn, kurkuma, gerookte paprika, gedroogde prei, uipoeder en za’atar)

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout

  • 1 tl harissa

  • kokosvet (om te bakken)

  • Voor de groenten:
  • 2 uien

  • 3 tenen knoflook

  • flink stuk gember (circa 15 g)

  • 1/2 pepertje, of naar smaak

  • circa 1250 g groenten (ik gebruikte bloemkool, winterwortelen, chayote, paprika, bleekselderij, prei)

  • 400 g tomaten

  • 250 g zelf geweekte en gekookte kidneybonen, uitgelekt

  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)

  • 3 el Mexicaanse kruiden (cayennepeper, chilipeper, kaneel, knoflook, komijn, mosterd, oregano, gerookte paprika, uipoeder, of naar smaak

Stappen

  • Kipgehakt:
  • Breng het kipgehakt op smaak met de kruiden, het Keltisch zeezout en de harissa.
  • Smelt kokosvet in een pan en bak hierin het kipgehakt in grove rulle stukken lekker krokant.
  • Groenten:
  • Maak uien, knoflook, gember, pepertje en groenten schoon. Snipper de ui, hak de knoflook, gember en het pepertje fijn. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en snijd de stengel in blokjes. Snijd de rest van de groenten in grove stukken.
  • Kook de bloemkoolroosjes in wat water met Keltisch zeezout tot ze nog niet helemaal beetgaar zijn. Ze garen namelijk nog na. Laat ze uitlekken.
  • Fruit de uien met de knoflook, gember en het pepertje in wat kokosvet. Voeg er daarna achtereenvolgens de andere groenten aan toe. Begin met de groenten die het langst nodig hebben om gaar te worden en eindig met de groenten die daarvoor het minste tijd nodig hebben.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg ze samen met de uitgelekte kidneybonen en gekookte bloemkool toe.
  • Voeg het blikje tomatenpuree toe. Breng op smaak met de kruiden.

Notities

  • Voor circa 6 personen.
  • Zelf geweekte en gekookte peulvruchten staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Ze passen daarom niet in fase 3 ‘Transformatie’. Ze bevatten teveel koolhydraten voor deze fase waarin je volle aandacht uitgaat naar optimale vetverbranding. Wortelen staan op de oranje lijst A en passen heel beperkt bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en  4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de kidneybonen weg en vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.