Ik maakte deze soep in de zomervakantie, maar het is een soep die zeker ook past bij het najaar. Vervang dan bijvoorbeeld de verse basilicum door een vers pepertje. Heerlijk (hart)verwarmend!

Lekker na-apen

Het idee voor deze soep kreeg ik toen we uit eten waren en in de schaduw van een grote boom een heerlijke gepureerde bloemkool-kerriesoep aten.

Toen David de dag erna thuis kwam was dan ook zijn reactie: ‘Je dacht zeker: Wat zij kunnen, dat kan ik ook?!’ Zoiets ja.

Lekker gevuld

En ik moet zeggen, ook de zelfgemaakte soep was overheerlijk. Eigenlijk nog meer mijn smaak, want deze soep heeft naast een gepureerde basis ook een groentenvulling. Zo’n goedgevulde soep is helemaal mijn ding. Nog los van het feit dat het heel gezond is om vulling te hebben waar je nog goed op moet kauwen. Dat is namelijk heel belangrijk om het spijsverteringsproces goed op gang te brengen. Heel belangrijk voor je darmgezondheid, dus.

Lekker fris met venkel

De soepbasis is net als in de Venkel-courgettesoep ook deze keer met venkel. Voor de frisse smaak . De combinatie van de venkel met de rest van de ingrediënten was weer heel erg lekker.

Natuurlijk voeg ik de venkel ook graag toe omdat deze zo gezond is. Daarover schreef ik al in die eerdere blog.

Bloemkool-courgette kerriesoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 uien

  • 3 t knoflook

  • kokosvet

  • Soepbasis:
  • 1 venkel

  • 1/2 bloemkool

  • 1 courgette

  • 3 kleine aardappels

  • 2 el Curry Madras

  • 3/4 el Keltisch zeezout, of naar smaak

  • circa 1 1/2 l. water

  • Soepvulling:
  • 1 winterwortel

  • 1/2 bloemkool

  • 1 1/2 puntpaprika

  • 2 tl Curry Madras

  • 6 el verse basilicum, fijn gehakt (of vervang nu in de herfst door een fijngehakt vers pepertje – verwijder dan de zaadlijsten en pitjes als je niet van té pittig houdt)

  • Himalayazout

  • verse peper en verse nootmuskaat

Stappen

  • Maak de knoflook, ui en andere groenten schoon. Hak de knoflook en snipper de ui. Snijd de groenten voor de soepbasis in grove stukken. Snijd de groenten voor de soepvulling in blokjes.
  • Smelt kokosvet in een (soep)pan. Smoor hierin de ui met de knoflook tot ze glazig zien. Haal de helft uit de pan en bewaar deze voor de vulling.
  • Soepvulling:
  • Smelt wat kokosvet bij het uimengsel en roerbak hierin achtereenvolgens de blokjes wortel, bloemkool en tenslotte paprika. Blijf tussendoor roeren en wacht steeds een paar minuten voordat je de volgende soort groenten toe voegt.

    Voeg de Curry Madras en basilicum (of het pepertje) toe en roerbak nog even mee. Wacht tot alle groenten bijna beetgaar zijn.
  • Soepbasis:
  • Smelt wat extra kokosvet in de pan en doe er het achter gehouden uimengsel bij. Roerbak hierin achtereenvolgens de venkel, bloemkool, courgette en aardappelstukjes. Voeg de Curry Madras toe en het Keltisch zeezout en roerbak nog even mee.
  • Voeg water toe tot de gronten onder staan. Laat zachtjes aan de kook komen en met de deksel op de pan gaar worden.
  • Afwerken
  • Pureer de soepbasis met een staafmixer. Voeg de groenten uit de soepvulling toe, samen met de basilicum. Breng de soep op smaak met het Himalayazout, de peper en het nootmuskaat. Smakelijk!

Notities

  • Bovenstaand recept is goed voor zo’n 4 liter soep. Je kunt deze soep prima invriezen, maar je kunt natuurlijk ook de hoeveelheden aanpassen wanneer je niet zo’n grote pan soep wilt maken.
  • In dit recept zitten een paar aardappelen. Over aardappels en een koolhydraatarme leefstijl heb ik de volgende blog geschreven: ‘De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl’.
  • RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Laat de aardappel weg. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.