Koolhydraatarm mét rijst en aardappelen

Ondanks onze gezonde koolhydraatarme leefstijl eten wij af en toe risotto. Een lijfstijl gebaseerd op échte voeding met minder koolhydraten en meer, maar wel gezonde vetten.

Onze kinderen hebben nooit gekozen om mee te doen met onze leefstijl. Ze willen gewoon eten wat ze willen. Dat is prima wat ons betreft. Toen wij ‘anders’ gingen eten hadden ze al een leeftijd waarin ze hun eigen keuzes daarin maken. Maar wij zijn wel anders gaan koken. Bij de maaltijden zat niet langer pasta of brood. Een paar jaar ook geen rijst of aardappelen.

Pasta en brood eten we nog steeds niet, maar wel weer rijst en aardappelen. Niet dagelijks, maar wel met enige regelmaat. Dat past prima bij de onderhoudsfase van onze leefstijl. Met behoud van onze behaalde gezondheidsdoelen. Doordat we ook minder maaltijden per dag eten en naast onze kantoorbanen zoveel mogelijk bewegen, blijven we zelfs dagelijks in ketose.

Gezonde koolhydraten

Zoals je ziet zijn wij niet langer ‘bang’ voor rijst en aardappelen. Sterker nog, misschien is het wel heel gezond om ze af en toe eens te eten. Zeker wanneer je ze eerst kookt en voldoende lang en goed laat afkoelen. Dan ontstaat er resistent zetmeel waar je goede darmbacteriën heel erg blij mee zijn. En die je zelfs kunnen helpen bij afvallen.

Dat is niet iets wat je vaak hoort in het koolhydraatarme wereldje. Vaak wordt er alleen gekeken naar de hoeveelheid koolhydraten. Terwijl het zo’n verschil maakt om wát voor koolhydraten het gaat. Een koolhydraat uit een broccoli is tenslotte ook niet hetzelfde als een koolhydraat uit een suikerklontje.

Ik schreef er al vaker over. Bijvoorbeeld in de blogs De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl en Lesje etiketten – deel 3 Soorten koolhydraten in onze voeding. En over het belang van resistent zetmeel en onverteerbare vezels kun je lezen in Probiotica, prebiotica en postbiotica.

Afijn, wat mij betreft alle redenen om niet per definitie te bang te zijn voor alles wat koolhydraten bevat. Kijk ook altijd naar je eigen situatie. Het maakt natuurlijk een heel verschil of je je gezondheids- en gewichtsdoelen al hebt bereikt. Als je darmflora en je hormonen weer in balans zijn, reageert je lijf namelijk heel anders op een portie rijst of aardappelen, dan wanneer dat (nog) niet het geval is.

Vrienden maken

Risotto dus. Mijn zoon is een echte fan, maar zelf vind ik risotto ook heerlijk. Die speciale korrel die je eerst lekker glazig bakt en daarna in vocht langzaam suddert tot ze gaar en romig zijn.

Op mijn website vind je daarom al een aantal risottorecepten. Het gerecht van vandaag is weer helemaal anders. Wat minder typisch ook; risotto met gehakt. Maar wel heel erg lekker. Het gerecht is namelijk heerlijk kruidig en romig.

Kortom, weer een recept waar ik thuis vrienden mee kan maken 😉

Risotto met Italiaans gehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Knoflook-ui basis:
  • 3 tenen knoflook

  • 2 uien

  • kokosvet, om te bakken

  • Groentenbasis:
  • 2 winterwortels

  • 3 paprika’s

  • 1 prei

  • 1 courgette

  • handjevol sperziebonen

  • verse kruiden, fijngehakt (ik gebruikte: maggikruid, salie, tijm, bonenkruid, rozemarijn en oregano)

  • Italiaans gehakt:
  • 900 g gehakt

  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)

  • 1 el Keltisch zeeout

  • 2 el elk van gedroogde Italiaanse kruiden en harissakruiden

  • 1 el gerookte paprikapoeder

  • Risottorijst:
  • 25 g roomboter

  • 300 g risottorijst

  • 250 ml witte wijn

  • 500 ml bottenbouillon

  • circa 250-275 ml water (of zoveel nodig)

Stappen

  • Knoflook-ui basis:
  • Maak knoflook, uien en andere groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd ook de andere groenten in stukjes. De sperziebonen kun je ook heel laten of doormidden snijden.
  • Smelt kokosvet in een flinke (braad)pan en bak hierin de uien met de knoflook glazig. Schep hiervan 2/3 deel uit de pan en bewaar dit voor later.
  • Groentenbasis:
  • Roerbak de rest van de groenten bij het achtergebleven deel van de knoflook-ui basis. Voeg wat extra kokosvet toe. Start met de wortel, dan de paprika, prei en courgette. Roerbak tussendoor steeds enkele minuten, zodat op het eind alle groenten (net niet) beetgaar zijn.

    De sperziebonen voeg je later aan de risottorijst toe, zodat ze daarin gaar kunnen stomen.
  • Voeg op het eind de fijngehakte verse kruiden mee.
  • Italiaans gehakt:
  • Doe het gehakt in een (braad)pan met een anti-aanbaklaag. Zet de warmtebron nog niet aan. Voeg de rest van de ingrediënten toe plus de helft van het ui-knoflookmengsel dat je uit de pan had geschept en roer goed door. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een grote spatel.
  • Doe nu wat kokosvet in de pan. Verdeel het aan de rand, zodat het straks kan smelten.
  • Zet de warmtebron aan en bak het gehakt tot een soort van koek. Draai om wanneer één kant mooi goudbruin is en herhaal het dan voor de andere kant. Snijd dan deze koek in flinke brokken. Kies een formaat wat je zelf lekker vindt. Bak deze nog even goudbruin en gaar.
  • Risottorijst:
  • Smelt de roomboter in een pan en voeg de risottorijst toe plus de rest van het ui-knoflookmengsel dat je uit de pan had geschept. Bak de risottorijst tot deze glazig ziet.
  • Voeg nu beetje bij beetje het vocht toe. Laat steeds de risottorijst een tijdje sudderen tot het vocht bijna volledig is opgenomen en voeg dan weer een deel vocht toe. Ga zo door tot de risottorijst gaar is. Voeg op het laatst de speziebonen toe, zodat deze nog mee gaar worden in de rijst.
  • Afwerken:
  • Meng nu alles door elkaar en geniet van deze lekker kruidige en romige maaltijd!

Notities

  • Ik maakte een flinke hoeveelheid, omdat ik vaak voor meer dan 1 dag kook en we aan onze zoon een grote eter hebben. Halveer het recept dus gerust wanneer je voor 4-5 personen kookt. En als er dan nog over is: laat het goed afkoelen en warm het een andere keer op, zodat je optimaal gebruik maakt van het resistente zetmeel dat dan ontstaat in de rijst.
  • Tip: Vervang in de zomermaanden de tomatenpuree door verse (smaak)tomaten. Pas de hoeveelheid water dan wel aan, vanwege het vocht dat uit tomaten komt.
  • RMR2.0: Op de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie2.0 staat risotto op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst is beperkt tot fase 1 en 4. Witte wijn staat op de grijze lijst. Producten op deze lijst vallen wat de RMR2.0 betreft in het ‘grijze gebied’. Ga er zelf verstandig mee om. Wortel staat op de oranje lijst A. Gebruik hiervan is zeer beperkt tijdens fase 3.
  • RMR2.0 fasen:  Het recept is geschikt voor fase 1 en 4. In de tekst van de blog ‘Groentenrisotto met kip en walnoten lees je (boven het recept) uitgebreider waarom dit het geval is. Gebruik ook in die fasen de producten van de lichtrode lijst (zoals de rijst) met mate en alleen als het je eigen gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt. Ga in alle fasen verstandig om met producten van de grijze lijst (zoals de witte wijn).
  • Meer info RMR2.0: Meer over deze vet gezonde leefstijlmethode lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.