Af en toe is het gewoon heel lekker om een hamburger te eten, nietwaar? Gelukkig past dat prima bij onze koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl als je het broodje achterwege laat. Maar het broodje geeft toch nét dat beetje extra aan een hamburger. Een broodje bal, dus. Met lekker oopsiebroodjes met pit.
En die hamburger? Die maken we natuurlijk zelf. Kies zelf het gehakt wat je lekker vindt: rundergehakt, half-om-half, kipgehakt, lamsgehakt… Alles kan. Zoek wel altijd naar gehakt met zoveel mogelijk vet. Ik gebruikte rundergehakt en maakte dit op smaak met m’n zelfgemaakte harissa en za’atar kruidenmengsel. Heerlijk!
OOPSIEbroodje hamburger za’atar:
- — voor 4 burgers —
- 500 g gehakt, zo vet mogelijk
- 1/2 el olijfolie
- 1 tl Keltisch zeezout
- 1/2 – 1 tl harissa
- 2 el za’atar
- Om erbij te serveren:
- 125 g spekjes
- 2 uien
- 3 paprika’s
- 2 teentjes knoflook
- 8 oopsiebroodjes met pit
- 8 plakjes kaas
- guacemole
- kiemgroenten
OOPSIEbroodje hamburger za’atar:
- Meng het gehakt met de olijfolie, het Keltische zeezout, de harissa en de za’atar.
- Bak een klein proefballetje van het gehakt en proef of het op smaak is. Voeg anders extra zout, harissa of za’atar toe. Herhaal eventueel.
- Maak er 4 mooie hamburgers van.
- Bak de spekjes uit in een braadpan. Haal ze uit de pan.
- Bak de hamburgers in het bakvet van de spekjes. Haal ze uit de pan.
- Maak de uien, paprika en knoflook schoon. Bak de uien met de knoflook in het achtergebleven vet. Voeg daarna de paprika toe en roerbak deze tot ze beetgaar zijn. Doe de hamburgers terug in de pan en laat ze warm worden.
- Verdeel de plakjes kaas over 4 oopsiebroodjes. Leg op elk broodje een hamburger. Verdeel de guacemole over de hamburgers. Dek af met een oopsiebroodje.
- Serveer met de groenten, spekjes en kiemgroenten.