Gourmetten is nog steeds populair. Blijkbaar helemaal hier in het zuiden van Nederland. Ook bij ons in de familie. Niet dat we het heel vaak doen, maar we vinden het wel heel lekker en gezellig. Laatst, met Sinterklaas kozen we ervoor om geen surprises voor elkaar te maken maar samen te gaan gourmetten. Iedereen nam een gerechtje mee, bij voorkeur zelfgemaakt. Een hele leuke manier om ècht samen te koken.
Het mooie is, dat een gourmet zich eenvoudig aan laat passen naar een koolhydraatarme en vetrijke eetstijl. En als niet iedereen in het gezelschap koolhydraatarm en vetrijk eet, kun je zorgen voor wat heerlijke gerechtjes waarbij niemand de koolhydraten mist.
Er is zoveel mogelijk. Ik zocht de in mijn ogen leukste, gezonde ideeën bij elkaar. In sommige recepten moet je een heel kleine aanpassing maken om het koolhydraatarm te maken, maar de meesten zijn gewoon ‘LCHF-goed gekeurd’, door mij wel te verstaan 😉 .
Voordat je begint
Laat je plaat goed heet worden. In tussentijd kun je dan alvast een voorafje eten. De steen van een steengril kun je met zeezout bestrooien om aanbakken tegen te gaan. Een grillplaat kun je met kokosvet insmeren. Leg een klontje op de plaat en zodra het wat gaat smelten door de warmte kun je het verder uitsmeren. In je pannetjes kun je roomboter of kokosvet laten smelten voordat je een gerechtje gaat klaarmaken.
Voorafjes / salades
- carpaccio-rolletjes: rooster pijnboompitten, leg twee plakjes carpaccio overlappend over elkaar, leg er rucola, geroosterde pijnboompitjes en wat olijfolie of een zelfgemaakte mayonaise of saus en wat peper en zout op. Rol de carpaccio op en serveer met schilfers Parmezaanse kaas en pijnboompitjes.
- carpaccio salade
- snelle Aziatische komkommersalade: gebruik glutenvrije gefermenteerde sojasaus (Tamari) en laat de kroepoek achterwege voor een frisse LCHF salade.
- kruidige komkommersalade met appel
- salade met witlof, spek en ei: laat de honing uit de dressing achterwege, zodat je bloedsuiker geen onverwacht sprongetje maakt
- huzarensalade
- tonijn-ei salade
Vlees
Bij een gourmet mag vlees natuurlijk niet ontbreken. Kant-en-klaar pakketten zijn veelal uit de boze, want het vlees is meestal gemarineerd of gepaneerd. Lees dus goed de etiketten en let niet alleen op de koolhydraten. Lees ook de ingrediëntenlijst op zoek naar toevoegingen die we willen vermijden, zoals (verborgen) suikers, zoetstoffen en E-nummers.
Eigenlijk is het heel simpel om je vlees zelf te maken. Koop een stuk vlees en snijd het in kleine blokjes. Daarna kun je het ofwel kruiden ofwel marineren. Of bak ze naturel en voeg later zout en kruiden toe en/of eet ze met een saus. Hieronder zie je de meer creatieve ideeën:
- cordon Blue van kip: kipdijfilet-stukjes opensnijden en vullen met een stukje kaas en ham en dichtmaken met een prikkertje.
- gemarineerde kip, wij gebruikten kipdijfilet en het recept van deze heerlijke LCHF variant van Jamy Oliver’s ‘Sticky kickin’ chicken wings‘.
- kipspiesje met speculaaskruiden-marinade: gebruik kipdijfilet in plaats van kipfilet.
- kip-shoarma: snijd kipdijbeenfilet in kleine reepjes en kruid ze met shoarmakruiden. Of gebruik ander vlees naar voorkeur.
- orientaalse biefstuk: gebruik koolhydraatarme ketjap.
- biefstuk met champignons
- kalfsvleesreepjes met mosterdsaus: vervang de kookroom door (ongeklopte) slagroom
- souvaliki van varkenshaas
- gehaktballetjes met pesto en kaas
- kruidige gehakt-groenteballetjes
- kipkofta’s: kleine kofta’s van kruidig kipgehakt
- gebakken losgeruld gehakt met ui, paprika en kruiden: heerlijk voor in het pannetje, met crème fraiche en kaas.
- slavinkjes: omwikkeld gekruid gehakt met een (half) plakje ontbijtspek.
- kippenlevertjes met appel
- kippenlevertjes op mediterrane wijze
- struisvogelsaté met kokossaus: gebruik glutenvrije gefermenteerde sojasaus (tamari).
Vis
- scampi’s met citroen en bieslook
- gamba’s met parmaham: laat uit dit recept de mango weg en je heb een koolhydraatarme variant.
- zalm in limoen-roomsaus: vervang de kookroom door (ongeklopte) slagroom
- zalmfilet met notenkruim
- zalm met pijnboompitjes, gemarineerd in basilicumolie
- zalm met brie: bak de zalm op de plaat en zet ‘m met de brie in het pannetje onder de grill
- scholfilet met hazelnotenkorstje
- vis met ontbijtspek: gebruik een stevige witvis, breng op smaak met zout en viskruiden en omwikkel deze met een plakje ontbijtspek.
- teppan yaki met tonijn en ossenhaas: hier komen vlees en vis samen; gebruik glutenvrije gefermenteerde sojasaus (tamari).
Eieren / pannenkoekjes / rösti
- boerenomelet: bak eerst wat groenten gaar en giet er dan een ei-mengsel van losgeklopt ei met (verse) kruiden over. Gaar laten worden in je pannetje en eventueel nog stukjes uitgebakken ontbijtspek en/of kaas toevoegen en laten grillen.
- spiegelei van kwarteleitjes
- spiegelei-gerechtje met o.a. paprika en tomaat
- paprika en ei bloemen
- LCHF pannekoekjes: Maak LCH pannenkoekenbeslag zoals in dit recept. Tip: doe het deeg in een spuitfles of geef er een sauslepeltje bij.
- kruidige groentenrösti
Groenten
- groenten met ontbijtspek
- spinazie met knoflook en room
- gevulde auberginerolletjes
- courgetteplakken met kaas en kerrie: bak een plak courgette op de plaat. Grill ‘m nog even in het pannetje met een plakje kaas en wat kerriepoeder.
- fijngesneden groenten: denk bijv. aan ui, wortel, paprika, champignons, courgette. Bak gaar in de bakjes. Voeg op het laatst wat crème fraiche, versnipperde gebakken ontbijtspek en of kaas toe en laat dit warm laten worden.
- grote(re) stukken groenten: denk bijv. aan uien, champignons, paprika, aubergine. Smeer de groenten van te voren in met olijfolie die gemengd is met knoflook en Italiaanse kruiden. Bak ze op de plaat.
- dunne plakken knolselderij: Smeer van te voren in met olijfolie die gemengd is met knoflook en Italiaanse kruiden. Verrassend lekker van de plaat!
- gevulde champignons met kruidenroomkaas: op de plaat bakken en daarna in het pannetje om de bovenkant te grillen.
- gevulde champignons met pesto-roomkaas: gebruik kleine champignons i.p.v. de portabello’s
- paddenstoelen met zachte (blauwader)kaas
Dips, sauzen e.d.
- Creme fraiche
- Tzatziki
- Kruidenboter, in verschillende smaakjes: voor een basis kruidenboter meng je zachte roomboter met peper en Himalayazout. Voor knoflookboter voeg je knoflook en (verse) kruiden als peterselie, bieslook en dille toe. Voor tomatenboter voeg je fijngesneden zongedroogde tomaatjes, tomatenpuree en een beetje versgemalen chili of gerookt paprikapoeder toe.
- Ansjovisboter.
- Mayonaise: onderaan in deze blog vind je het recept.
- Pesto: onderaan in deze blog vind je het recept.
- Knoflooksaus: meng volle Griekse yoghurt met knoflook, peper en Himalayazout en voeg eventueel nog extra verse kruiden toe.
- Italiaanse tomatensaus: Bak een gesnipperd uitje met knoflook en eventueel paprika. Meng er gezeefde tomatensaus door (hier zitten geen toevoegingen in) en maak op smaak met verse of gedroogde peper, zout en Italiaanse kruiden.
- Remouladesaus: snipper een uitje heel fijn. Hak wat zure augurkjes heel fijn. Let bij het kopen van augurken niet alleen op de koolhydraten maar ook op de ingrediëntenlijst. Meestal hebben alleen zure augurkjes geen toevoegde suiker of zoetstoffen). Meng een ongeveer gelijke hoeveelheid opgeklopte ongezoete slagroom met zelfgemaakt mayonaise. Voeg de uitjes en augurkjes toe en breng op smaak met peper en Himalayazout.
- Guacemole: lekkere avocadodip
In plaats van stokbrood
- Italiaanse zaden- en pittencrackers
- Kruidige zuivelvrije crackers
- Groenten-zadencrackers
- Noten-zaden crackers
- Oopsie-broodjes met pit(ten)
- Zuivelvrije oopsie broodjes met pit(ten)
- Noten-, zaden- en pittenbrood
- Italiaans zaden- en kaasbrood
- Pittenbrood
- Quiche met zonnebloempitjes
Marinades
Toe(tje)
- Vers fruit (let op koolhydraten!), al dan niet warmgemaakt in het pannetje, met
- ongezoete slagroom, crème fraiche of mascarpone
- pure chocolade, minimaal 85% met zo min mogelijk suiker, gesmolten in het pannetje
- Meng Griekse yoghurt met bevroren bosvruchten voor instant-ijs.
Nog niet genoeg?
[1] Gourmetten met vis. Foodblogster Pauline laat zien hoe je zelf een complete visgourmet kunt klaarmaken. Er staan pittige garnalen, zalm met citroen en dille, coquilles met sinaasappel en dragon, kabeljauw met pancetta, gemarineerde tonijn en provencaalse visspiesjes op het gourmetmenu. Verder laat ze zien hoe je ravigottesaus en cocktailsaus kunt maken. Vervang in de cocktailsaus de ketchup door tomatenpuree, vanwege de toegevoegde suikers in de ketchup. Uiteraard laat je ook het brood achterwege. Verder een heel LCHF verantwoorde pagina.
Weer volop iedeeen voor een gourmet.
Dank je wel .
Graag gedaan!