Zoals je ziet een grote pan soep deze keer. Ik heb het recept hieronder wel aangepast naar een bescheidener hoeveelheid van 3 liter. Maar mocht je ooit op zoek zijn naar een soep voor een grote groep mensen dan is deze prei-aardappelsoep uitermate geschikt.
Zelf maakte ik deze soep voor 50 personen. Gelukkig wel in kleinere porties dan normaal. Anders was zelfs mijn enorme pan niet voldoende geweest.
High tea++
Samen met mijn teamgenoten van mijn werk, serveerden we deze soep als voorafje bij een high tea. Net als vorig jaar verzorgden we deze high tea voor mantelzorgers en de mensen voor wie ze vaak met enorme toewijding en liefde zorg dragen.
Onze werkgever stimuleert ons om ieder jaar één of meer vrijwilligersactiviteiten te doen voor mensen uit de omgeving. Op die manier kunnen we een steentje bijdragen aan een fijne leefomgeving en sociale buurt. Bovendien versterkt het de sociale banden binnen het eigen team. Ons team heeft deze vrijwilligersactiviteiten helemaal omarmd. Ons doel is om als team ieder jaar twee van zulke acitiviteiten te doen. De high tea is tot nu toe favoriet en lijkt een traditie te worden.


Van te voren doen we boodschappen en we beginnen de middag met het voorbereiden van wat traditionele high tea hapjes zoals wraps en sandwiches. Dat is het eigenlijke concept. Maar als extraatje maken we ook van te voren zelf hapjes klaar.
Omdat ons team bestaat uit mensen met allerlei verschillende nationaliteiten ontstaat er zo een heel multicultureel festijn. Waar zowel wij als de genodigden heel erg van genieten.
Al doende leert men
Eén van mijn bijdragen aan dit festijn is een pan soep. Vorig jaar maakte ik pompoensoep. M’n moeder had er haar twijfels over. “Dat lusten die oudere mensen echt niet. Die zijn pompoensoep niet gewend.” Zelf eet ze, na een slechte ervaring zo’n 35 jaar geleden, geen pompoen meer. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat ze m’n pompoensoep heerlijk zou vinden. Maar dat terzijde. Gelukkig kreeg ze ongelijk. De soep ging helemaal op en werd heel erg gewaardeerd. De enige klachten kwamen van mensen voor wie we geen soep meer hadden. De grote pan soep bleek namelijk niet toereikend voor alle aanwezigen.
Dit jaar besloot ik dus om nóg meer soep mee te nemen. Onze dochter had bovendien aangeboden om een klachtenlijn in te stellen. Als iemand ontevreden was na alle moeite die we hadden gedaan, mochten ze haar bellen 🙂 Gelukkig bleek dat niet nodig. We hebben geen klacht gehoord. Ook niet over de soep. Deze keer was er meer dan voldoende.
Soep-workshop
Niet alleen onze gasten waren enthousiast. Zo ook mijn collega’s. Na afloop van de high tea vroegen ze zelfs om meer. Gelukkig had ik nog een reserve-pannetje achter de hand. De meeste van deze collega’s vinden soep ‘normaal gesproken’ niet lekker. Maar ‘zó’ wel, vertelden ze. ‘Lekker dik en vooral ook lekker kruidig’.
Eén collega vroeg zelfs om een soep-workshop. Dus wie weet wie van ons volgend jaar de soep gaat maken…
Kruidige prei-aardappelsoep
Ingrediënten
800 g prei (circa 3 dikke preien)
650 g kruimige aardappelen
klein stukje gember (circa 1/2 cm)
2 tenen knoflook
1/2 gele peper, pitjes verwijderd (of naar smaak; ik had een behoorlijk pittige peper!)
1 ui
kokosolie om te bakken
1 tl Vadouvankruiden (ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chili, dragon, kruidnagel, laurier)
1 tl kurkuma
1/2 tl elk van gemalen koriander en komijn
1 tl gedroogde sinaasappelschil
circa 1 1/3 liter water
circa 4 tl Keltisch zeezout
verse tuinkruiden: rozemarijn, tijm, salie, bonenkruid en laurier
2 tl elk van gedroogde maggikruid
- Afwerking:
100 g roomkaas
2 tl gedroogde gemengde tuinkruiden
verse peper en zeezout
geraspte kaas
Stappen
- Maak de preien en aardappels schoon. Je hoeft de aardappels niet te schillen. Gebruik bij voorkeur wel biologische!
- Snijd ongeveer 200 g prei in dunne ringen (zowel van lichte als donkere groen) en houdt apart. Snijd de rest van de preien in grovere ringen. Snijd de aardappels in blokjes.
- Maak de gember, de knoflook, het pepertje en de uien schoon. Hak de gember, knoflook en het pepertje fijn en snipper de ui.
- Verhit wat kokosolie in de pan. Smoor hierin de ui met de gember, knoflook en het pepertje.
- Haal de helft van het uienmengsel uit de pan. Voeg dan de dunner gesneden prei, de Vadouvankruiden, de kurkuma, koriander, komijn en sinaasappelschil toe en roerbak tot de prei bijna beetgaar is. Haal het mengsel uit de pan en bewaar ze om later aan de gepureerde soep toe te voegen.
- Doe dan de andere helft van het uienmengsel terug in de pan. Voeg daaaraan de grover gesneden uien en de aardappel toe en roerbak deze ongeveer 4-5 minuten. Voeg dan het water, zeezout, de verse kruiden en het gedroogde maggikruid toe.
- Breng aan de kook en laat langzaam gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg het achtergehouden ui-prei-mengsel toe, samen met de roomkaas. Roer door tot de roomkaas goed vermengd is.
- Proef en breng op smaak met gedroogde tuinkruiden, verse peper en zeezout.
- Garneer met wat geraspte kaas. Smakelijk!
Notities
- Voor circa 3 liter soep. Ik maakte voor deze high tea circa 10 liter soep. Dat zie je op de foto’s. In het recept heb ik het aangepast naar 3 liter. Je kunt soep namelijk heel makkelijk in een grotere hoeveelheid maken. Je kunt het ofwel bewaren voor de dagen erna, of invriezen voor later gebruik.
- 1 liter soep is voor circa 2 1/2 ruime soepkom.
- RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Zie hieronder voor een notitie over het gebruik van aardappels bij een koolhydraatarme leefstijl. Roomkaas staat (als zachte volle zuivel) op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
Keto en zo: Wist je dat we veel van de koolhydraten in aardappels en rijst niet zelf kunnen verteren en dat ze juist een positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel? Zeker als de aardappelen of de rijst eerst gekookt en daarna goed afgekoeld zijn geweest? Er ontstaat resisten zetmeel dat pas in de dikke darm door goede darmbacteriën wordt omgezet tot heel gezonde korteketen-vetzuren. Later worden deze zelfs omgezet tot échte ketonen voor de darmen. Ze houden de darmwand gezond. Mijn kijk op het gebruik van bijvoorbeeld (biologische) aardappelen en rijst is daarom anders dan die van vele anderen in het koolhydraatarme ‘veld’. Wat mijn kijk is vind je hier: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl. - RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.