Wij koken graag en vaak met gember. Zo ook deze keer.

Deze spruitenschotel combineert de aardse smaak van spruiten met heerlijk gekruide gehaktballetjes in een romige gembersaus.

Een Hollands gerecht met Oosterse twist om van te watertanden!

Braadvet en gember(thee)

Die saus maakte ik van het braadvet van de gehaktballetjes. Op die manier houdt je al die heerlijke smaken ervan vast. In dat braadvet smoorde ik eerst wat uien met knoflook en natuurlijk verse gember.

Met teffmeel maakte ik daar een roux van, om er tenslotte met gemberthee en crème fraîche een smaakvolle saus van te maken.

Het resultaat was een heerlijk romige saus met de subtiele smaak van gember. In die saus liet ik de voorgegaarde spruitjes en gehaktballetjes verder gaar en warm worden. Heerlijk!!

Geneeskrachtige gember

Dat wij graag gember gebruiken is niet voor niets. Allereerst zijn we, over de jaren, de smaak van gember steeds meer gaan waarderen. Maar wist je dat gember ook een medicinale plant is?

Gember wordt al sinds de oudheid wereldwijd veelvuldig gebruikt voor een groot aantal, zeer diverse aandoeningen in zowel de Chinese, Ayurvedische en Unani Tib (kruiden)geneeskunde.

Oude wijsheden

Die laatste klinkt misschien onbekend. Unani, ofwel Unani Tibb werd ontwikkeld door de Griekse arts Hippocrates. De oorsprong ervan lag in de medicijnen en tradities van de oude Egyptenaren en Mesopotamiërs. Hippocrates leefde waarschijnlijk circa 400 jaar voor Christus. Hij wordt beschouwd als de ‘vader’ van de westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke, in plaats van bovennatuurlijke, oorzaken van ziekten zag. Unani Tibb wordt veel toegepast in het Midden Oosten, India, Pakistan en Bangladesh.

Aandoeningen waarvoor gember vanuit die oude geneeskundes wordt gebruikt zijn onder andere: artritis, reuma, verstuikingen, spierpijn, pijn, keelpijn, krampen, constipatie, indigestie, braken, hypertensie, dementie, koorts, infectieziekten en helminthiasis (infecties veroorzaakt door parasitaire wormen).

Wetenschappelijk erkend

In recente jaren is er hernieuwde interesse in gember en zijn er verscheidene wetenschappelijke onderzoeken geweest die de actieve bestanddelen van gember en het gebruik ervan bij verschillende ziekten hebben onderzocht. De belangrijkste eigenschappen op ‘geneeskrachtig’ gebied van gember zijn:

  • ontstekingsremmend
  • anti-apoptotisch: dit helpt o.a. vroegtijdige celdood te voorkomen
  • anti-hyperglycemisch: dit helpt hoge bloeddruk te voorkomen
  • anti-lipidemisch: dit helpt slechte cholesterolwaarden te voorkomen
  • anti-emetisch: dit helpt misselijkheid en braken te voorkomen

Gember is een sterke anti-oxidant en kan de vorming van vrije radicalen verminderen of voorkomen. Het wordt beschouwd als een veilig kruidengeneesmiddel met weinig en slecht milde mogelijke bijwerkingen.

[1]

Écht verse gember

De verse gember die ik gebruikte kreeg ik van mijn moeder. Ze kweekt al jaren haar eigen gember en heeft in de loop der jaren het proces verfijnd.

Om de winter te overleven staan er daarom altijd een aantal grote potten met hoge gemberplanten in de serre en bij strenge vorst zelfs in de woonkamer. Goed voor het betere jungle-gevoel, zullen we maar zeggen.

Je moet er wat voor over hebben, maar dan héb je ook wat. Verser dan dit krijg je het niet. In dit stadium heeft de gember nog een heel dun en zacht velletje. Deze verse gember kun je vervolgens laten drogen of bewaren in de vriezer. Eigengekweekte gember is bovendien smaakvoller (én pittiger) dan die je in de winkel kunt krijgen.

Koekje bij?

Door man en dochter werd deze simpele spruitenschotel ook enthousiast ontvangen.

We aten ‘m samen met groentenkoekjes. Die passen er echt perfect bij, vond ik zelf. Gelukkig waren man en dochter het daar beide mee eens.

Recept van deze groentenkoekjes volgt nog.

Spruiten met gehaktballetjes in romige gembersaus

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de spruitjes:
  • 500 g spruitjes

  • Keltisch zeezout

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 300 g gehakt half-om-half, ongekruid

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 1 tl mosterd

  • 1 1/2 el van je favoriete gehaktkruiden zonder zout (ik gebruikte Chef’s gehaktkruiden van Jonnie Boer: mosterd, ui, knoflook, tomaat, kurkuma, peterselie, gember, foelie, citroen, cayennepeper, piment, oregano, rozemarijn, tijm, lavas, anijszaad)

  • 1 tl harissa of harissakruiden

  • 1 tl gedroogd maggikruid

  • 1/2 tl elk van gedroogde sellerie en gedroogde munt

  • verse peper

  • 1/2 ei (M); losgeklopt

  • flinke klont kokosvet; om te bakken

  • Verder:
  • 1 kleine ui

  • circa 1/2 cm gember, of naar smaak

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 el witte teff (dit kun je ook vervangen door kokosmeel, maar dan heb je wel minder nodig vermoed ik; misschien 1-2 el?)

  • circa 150-200 ml gemberthee (gezet van een theezakje of van verse gember; ik gebruikte een Clipper Lemon&Ginger infusion theezakje)

  • 100 ml creme fraiche

Stappen

  • Kook de spruitjes:
  • Maak de spruitjes schoon. Kook ze in water met zeezout net niet beetgaar. Haal ze uit de pan. Ze garen dan nog een beetje na. Bewaar het kookvocht en gebruik het als groentenbouillon.
  • Maak de gehaktballetjes:
  • Meng het gehakt met het Keltisch zeezout, de mosterd, alle kruiden en het (losgeklopte) halve ei. Draai er gehaktballetjes van ter grootte van ongeveer een walnoot.
  • Verhit het kokosvet in een braadpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin, Haal de gehaktballetjes uit de pan.
  • Afwerking:
  • Maak de ui, gember en knoflook schoon. Smoor deze in het achtergebleven braadvet tot de uien mooi glazig zijn.
  • Voeg het teffmeel toe en roer dit goed door de uien en het braadvet. Je krijgt dan een soort roux.
  • Voeg nu scheutje voor scheutje de gemberthee toe en roer steeds tot alles goed opgenomen is. Op een gegeven moment zul je een gladde saus krijgen. Stop wanneer de saus de gewenste dikte heeft voor je. Is de saus nog te dik, dan voeg je wat kookvocht van de spruiten toe.
  • Doe de spruiten en de gehaktballetjes terug in de saus en laat ze goed warm en gaar worden.
  • Voeg op het laatst de creme fraiche erdoor en warm nog even door.

Notities

  • Voor circa 3-4 personen. Ik maakte deze schotel in de dubbele hoeveelheid en dat zie je op de foto’s. In het recept heb ik de hoeveelheden aangepast. Wij aten deze schotel met een soep vooraf en groentenkoekjes als heerlijk bijgerecht.
  • Tip: hou je niet zo van de smaak van (verse) gember of gemberthee; laat dan de verse gember weg en vervang de gemberthee door citroenthee of rooibosthee.
  • RMR2.0: Teffmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Zachte volle zuivel (creme fraiche) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is zonder aanpassingen geschikt voor fase 1 en 4. Gebruik ook dan de producten van de lichtrode lijst met mate en alleen als het je eigen gewichts- en gezondheidsdoelen niet schaadt.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2 en 3: Als je de teff weglaat is het recept ook geschikt voor fase 2. Sla dan stap 2 en 3 van de Afwerking over. Voor fase 3 houd je bovendien rekening met de maximale hoeveelheid creme fraiche: maximaal 60 ml volle zachte zuivel per dag mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt die dag.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Bronnen

[1] Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research (Gedeeltelijk) verslag van een wetenschappelijk onderzoek op de website ScienceDirect uit 2008. Het onderzoekt had als doel om de op dat moment beschikbare wetenschappelijke informatie te reviewen.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

4 REACTIES

  1. Cora, geloof het of niet maar afgelopen dagen was ik aan het zoeken naar een spruitjesrecept. En dan eens een recept met spruitjes dat anders is dan gewoon gekookte spruitjes .
    En ja hoor: Cora komt tevoorschijn met, ik denk, een heerlijk recept !
    Ik ga het snel een keertje maken!
    Ik hou je op de hoogte.
    Fijne zondagavond nog en dankjewel!
    Groetjes
    Hanny

    • Hoi Hanny, wat fijn dat we weer zo goed afgestemd zijn op elkaar. Leuk dat je ook dit recept weer gaat uitproberen. En dan hoop ik dat het weer bevalt! Fijne zondag ook nog. Groetjes, Cora

  2. Hoi Cora hier ben ik weer. Vanavond hebben je HEERLIJKE spruitjesschotel gegeten! Ja het wordt afgezaagd maar wij vonden het verrukkelijk. Zou deze ook lekker smaken met knolselderij puree erbij?
    Want je koekjes kon ik nog niet maken en soep had ik niet gedaan😉
    Met iets erbij is het voldoende voor 3 volwassenen maar zonder iets extra ‘s is het net te weinig.
    Volgende week ga ik hem weer maken🥰😜

    • Hoi Hanny, ik vind het niet erg dat het afgezaagd is hoor! Super fijn om te horen dat jullie weer zo genoten hebben. Jawel, dat zou met knolselderijpuree ook erg lekker zijn. Dat kun je gerust proberen.
      Of pastinaakpuree lijkt me er ook erg lekker bij. Fijne avond en groetjes, Cora

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.