Vorig jaar waren ze daar ineens. Of misschien wel eerder, maar had ik ze niet gezien. Lasagnebladen gemaakt van pompoen. In de buurtsuper. Toen ik er voor het eerst over hoorde dacht ik dat het misschien wel weer zo’n nepleus was. Zoals de pizzabodem van bloemkool. Waar stiekum toch gewoon nog een heleboel tarwe inzit. Maar nee, de pompoen-lasagnebladen waren van echte pompoen. Gewoon plakken pompoen.

Van dat soort eerlijke en onbewerkte producten kan ik heel blij worden. Het maakt een onbewerkte leefstijl namelijk weer een stukje toegankelijker. Makkelijker en sneller om een gezond alternatief te gebruiken. En meestal verschijnen er dan ook weer recepten met dat soort producten in de kookmagazines van deze buurtsupers. Dus het komt ook de bekendheid weer ten goede.

Zelf uitproberen

Het bracht mij destijds in ieder geval wel op het idee. Lasagnebladen van courgette vind ik persoonlijk wat veel vocht afgeven en een beetje slap worden. Dat doe ik niet meer. Zelfgemaakte lasagnebladen vind ik wel lekker, maar de pompoen leek me een mooi alternatief.

Toen we laatst een snijmachine van de weggeefhoek hadden mogen ophalen, heb ik dan ook meteen de pompoenen van stal gehaald. Zonder enige moeite sneed deze door de toch harde schil van de pompoen heen en maakte er mooie plakjes van. Niet zo’n mooie grote als ze in de winkel hebben, want ik had alleen nog kleine pompoenen. Ook had ik gaten waar de zaadlijsten hadden gezeten. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ik sneed de plakken doormidden en toen had ik een soort halve maantjes die ik dakpansgewijs over elkaar heb gelegd.

Ik was wel een beetje te fanatiek met m’n nieuwe snijmachientje. Ik hield daarom heel veel mooie plakjes pompoen over. Daar heb ik toen een heerlijk soepje van gemaakt.

Wel lekker; geen foto

Ik vond de lasagneschotel heel erg lekker. De pompoenbladen zorgen voor mooie en voldoende stevige laagjes. De pompoenpakjes zijn niet overheersend van smaak. Het geheel vind ik dan ook veel weg hebben van een traditionele lasagneschotel.

Ik heb helaas geen foto van het eindresultaat. Helemaal vergeten te maken toen de schotel uit de oven kwam. Maar je kunt je dat mooie goudbruine korstje vast wel voorstellen 😉

Lasagne van pompoen

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • pompoen, om plakken van te snijden, of gebruik een pak pompoen-lasagnebladen uit de buurtsuper (ik gebruikte circa 500-600 g pompoenschijfjes)

  • Voor de tomaten-gehaktsaus:
  • Keltisch zeezout, verse peper, Italiaanse kruiden

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • (Italiaanse) groenten, bijvoorbeeld: courgette, aubergine, winterpeen, prei, champignons, knolselderij

  • optioneel: 250 g spekjes

  • 500 g gehakt

  • kokosvet (om te bakken)

  • 250 ml gezeefde tomaten

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • Voor de kaassaus:
  • 500 g mascarpone en/of ricotta (ik gebruikte 250 g van elk)

  • 2 eieren

  • 150 g kaas, zelf geraspt

  • Keltisch zeezout, verse peper, Italiaanse kruiden

Stappen

  • Snijd de pompoen in dunne plakken.
  • Maak knoflook en groenten schoon. Gebruik je aubergine, snijd deze dan op het laatst, om te voorkomen dat deze bruin wordt.
  • Bak de spekjes uit. Haal ze uit de pan. Laat een deel van het spekvet in de pan en bewaar de rest.
  • Bak het gehakt rul en breng het op smaak met het zout, peper en de Italiaanse kruiden.
  • Roerbak (eventueel tegelijkertijd in een andere pan), de ui met de knoflook. Voeg daarna één voor één de andere groenten toe. Begin met de de harde groenten en eindig met zachte groenten die snel(ler) gaar zijn.
  • Doe het gehakt en de groenten bij elkaar en roer er de gezeefde tomaten en de tomatenpuree door. Breng op smaak met het zout, de peper en de Italiaanse kruiden.
  • Maak de kaassaus:
  • Mix de ingrediënten voor de kaassaus. De geraspte kaas kun je (deels) erdoor roeren en/of er op het eind overheen strooien. Breng de saus op smaak.
  • Vul de ovenschotel:
  • Begin met een laagje van de gehaktgroentensaus.
  • Leg er de plakjes pompoen op.
  • Verdeel er dan weer een deel van de groenten-gehaktsaus over. Maak zo om en om laagjes groenten-gehakt saus en pompoen. Eindig met de groenten-gehakt saus.
  • Giet de saus erover en verdeel de spekjes over de schotel.
  • Strooi er de eventueel achtergehouden kaas over. Bak de taart circa 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celcius; of tot deze goudbruin en gaar is.

Notities

  • Ik sneed de pompoen mét schil in dunne plakken. Mocht je de plakken niet zo dun kunnen snijden, schil dan eventueel de pompoen (omdat deze minder snel gaar is) en/of kook of grill de plakken even voor in een (grill)pan of oven.
  • RMR2.0: Zowel de pompoen als de mascarpone en/of ricotta staan op de oranje lijst A van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie 2.0.  Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Maak lasagnebladen van courgette en vervang de kaassaus door geraspte kaas. Dan is dit recept ook zonder beperking voor fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Cora, wat een héérlijk’ recept.
    Spannend altijd zo’n nieuw recept. Maar we hebben écht zitten smullen. Alweer nieuwe pompoenlasagne gekocht.??

    • Hoi Hanny, wat leuk; zo’n enthousiaste reactie. Ik vind het ook altijd erg leuk om nieuwe recepten te maken en dan te ontdekken dat we ze nog vaker willen maken. Ik ben blij dat jullie er zo van gesmuld hebben! Groetjes, Cora

Laat een reactie achter bij Cora HoskensReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.