Chiazaadpudding is een lekker alternatief voor een bakje (Griekse) yoghurt. Om eens af te wisselen of wanneer je geen zuivel wilt of kunt eten. Of maak het om van de vele gezondheidsvoordelen van chiazaad te profiteren. Hierover kun je lezen in de blog ‘De gezondheidsvoordelen van lijnzaad en chiazaad‘.

Chiazaadpudding kun je maken met bijvoorbeeld kokosmelk. Dat deed ik. Maar ook andere melkvervangers zoals amandelmelk of rijstmelk zijn geschikt. Ongezoet uiteraard.

Voor al deze melkvervangers geldt hetzelfde als voor zuivel: ze kunnen afvallen in de weg staan. Omdat ze toch nog redelijk wat koolhydraten bevatten. Daarom staan ze op de oranje lijst A van de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie. Voor producten op die lijst geldt een beperking tijdens de periode dat je nog wilt of moet afvallen. Bekijk de lijsten om te zien hoeveel je er dan van kunt eten. [1]

Ik kende chiazaadpudding wel van horen maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Tijd om daar verandering in te brengen. Ik ging op zoek naar een recept. Alhoewel je het nauwelijks een recept kunt noemen. Het is namelijk zo simpel om te maken. Moeilijker was het om een recept te vinden waar niet één of andere vorm van suiker of zoetstof aan toegevoegd werd. Zelfs als kokosmelk de basis vormt. Onbegrijpelijk voor mij. Want die is van nature al zo zoet.

Daarom hier een recept zonder dit soort toevoegingen. Die toch zoet is. Ik vond het heerlijk. Vooral met wat gehakte nootjes. Voor de crunch.

Vanille-extract of kaneel erin is ook lekker, maar voor mij niet noodzakelijk. Ik vond ‘m ook zonder al heel erg lekker!

Chizaadpudding

  • 1 blikje ongezoete kokosmelk (400 ml)
  • 75 g chiazaad
  • 50 ml water (= 50 g)

Smaakmakers (optioneel):

  • vanille-extract, naar smaak [2]
  • kaneel
  • rood (bos)fruit (bosbessen, frambozen, bramen, etc.); vers of uit diepvries
  • gehakte rauwe noten (ongezouten, eventueel zelf geroosterd)

Meng de kokosmelk met het chiazaad en het water.

Zet het een aantal uur of een nacht afgedekt in de koelkast. Is de pudding te dik geworden? Voeg dan gewoon wat water toe.

Schep de pudding in een bakje of een mooi glas. Voeg eventueel smaakmakers naar keuze toe. En geniet!

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Mag ik hier een noot aan toevoegen. Chiazaad is een bloedverdunner en mensen met hartproblemen die bloedverdunners gebruiken kunnen beter in overleg met de huisarts kijken of ze mogen gebruiken.

    • Overleg kan nooit kwaad. Dit geldt niet specifiek voor chia zaad, maar voor omega 3 vetten. Maar er zijn ook studies die hebben laten zien dat omega-3 vetten geen negatief effect op bloedstolling hadden. Misschien kun je in overleg met deze gezonde leefstijl van je bloedverdunners afkomen. Chiazaad is ook veel lekkerder?

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.