Deze schotel maakte ik alweer een aantal weken geleden. Toen het licht ‘s avonds bij het avondeten steevast aan stond. Vandaar dat de foto ook niet zo mooi is. Maar dat geeft niet. In gedachten zie ik ‘m nog voor me. En ik kan ‘m nog ook nog bijna proeven, mjammie…

Met kipgehakt scoor ik thuis sowieso. Zeker als ik het lekker (pittig) kruid en in grove brokken bak. Het wordt dan heerlijk kruidig en krokant. Om je vingers bij af te likken. Spruiten eten we ook steeds vaker. De zoon die niet van spruiten houdt zit namelijk op kamers.

Zelf vind ik de combinatie tussen spruiten en prei erg lekker. Dikke stukken prei, lekker gesmoord in roomboter met kruiden. De schotel was eenvoudig te maken en viel hier enorm in de smaak. Het kipgehakt maakt het helemaal af; zeker met een laagje schapenkaas en geschaafde amandelen. Dat geeft zo’n krokant en heerlijk korstje dat je de neiging krijgt om die tot het laatst te bewaren 😉

Deze schotel mag vaker op tafel!

Prei-spruitjesschotel met kipgehakt en schapenkaas

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de prei-spruitjesschotel:
  • 500 g spruiten

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 ui

  • circa 500 g prei

  • Keltisch zeezout

  • kokosvet

  • (liefst vers) gemalen komijnzaad, mosterdzaad en korianderzaad

  • t tl Bombay kerriepoeder (een mengsel van Koriander, kurkuma, komijn, venkel, gember, peper, mosterdzaad, fenegriek, kaneel, chili, kardemom, kruidnagel) of vervang door je favoriete kerrie/curry mengsel.

  • verse peper, Himalayazout

  • klontje roomboter

  • Voor de krokante kipgehakt-topping:
  • 100 g schapenkaas

  • 375 g kippengehakt

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 1 tl Thaise currykruiden

  • 15 g amandelschaafsel

Stappen

  • Voor de prei-spruitjesschotel:
  • Maak de spruiten, knoflook, ui, en prei schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de prei in dikke ringen.
  • Kook / stoom de spruitjes in een laagje water met Keltisch zeezout, tot ze net niet beetgaar zijn.
  • Smoor de ui met de knoflook in wat kokosvet. Haal uit de pan.
  • Smelt dan weer wat kokosvet in de pan en leg hier de preiringen in. Voeg de kruiden toe en schep af en toe om.
  • Smelt dan een klontje roomboter in de pan en doe er een deksel op (met een kier). Laat de prei zo bijna beetgaar sudderen.
  • Voor de krokante kipgehakt-topping:
  • Rasp de schapenkaas.
  • Zet een koekenpan op laag vuur en doe hier het kipgehakt in. Meng het Keltisch zeezout en de kruiden met een houten lepel door het kipgehakt. Druk het gehakt dan als een platte koek in de pan en zet het vuur hoog. Laat het kipgehakt krokant worden en draai het dan om.
  • Laat nu ook de onderkant krokant worden en maak dan, met de houten spatel, grove brokken van het gehakt. Laat dit nog even bakken, zodat ook de randjes krokant worden.
  • Meng nu het ui-knoflookmengsel met de (bijna) beetgare spruiten en preiringen in een ovenschaal of een pan die in de oven mag. Verdeel het kipgehakt erover.
  • Verdeel de schapenkaas en de geschaafde amandelen over het kipgehakt. Zet het nog een minuutje of 3-5 onder een voorverwarmde grill in de oven, totdat de kaas gesmolten is en de topping krokant is. Smakelijk!

Notities

  • Het recept zoals hierboven beschreven is voor circa 4 personen. Wij eten dan wel soep vooraf.
  • Ik maakte het recept voor 2 dagen en verdeelde het groentenmengsel, kipgehakt en de kaas over 2 pannen. De tweede dag heb ik eerst de pan op het vuur opgewarmd en daarna onder de grill gezet. Het amandelschaafsel voegde ik toe voordat de pan onder de grill ging.
  • RMR2.0: Amandelschaafsel staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is beperkt in fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor alle fasen. Houd in fase 3 de hoeveelheid amandelschaafsel per persoon binnen het dagtotaal (= max. 2 eetlepels mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt op dezelfde dag).
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.