Voor de vakantie waren er volop sperziebonen en snijbonen in de moestuin. We hebben dan ook al menig boontje op ons bord gehad.

Bonen, bonen en nog eens bonen

In de moestuin kweken m’n moeder en ik allerlei bonen. Elk jaar in ieder geval tuinbonen, sperziebonen en snijbonen. Daarnaast vaak nog bonen om te drogen. Dit jaar zijn dat kidneybonen.

Tuinbonen zijn altijd één van de vroegste groenten. Dan ben je nog blij met alles wat uit de tuin komt. Sperziebonen en snijbonen komen later en je kunt er langer van oogsten. Zeker ook omdat we sperziebonen in etappes zaaien en daarmee de oogstperiode spreiden. Het wil dus wel eens voorkomen dat we een periode véél bonen hebben.

Drie keer raden wat wij dan vaak eten 😉 . Zo gaat dat wanneer je een moestuin hebt. Bij ons in ieder geval wel. En eerlijk gezegd mis ik die ‘overdaad’ zelfs, wanneer het een jaar niet zo goed gaat met de bonen.

Variëren om het leuk te houden

Gelukkig vindt iedereen binnen het gezin bonen heel erg lekker. Dat geldt niet voor alles wat uit de tuin komt, maar voor bonen gelukkig wel.

Meestal krijg ik dan ook geen klachten wanneer we ze in het seizoen wat vaker eten. Door lekker te variëren zorgen we dat het niet saai wordt. Deze keer maakte ik er overheerlijke kip in kruidenroomsaus en gebakken aardappeltjes bij. Het tegendeel van saai, als je het mij vraagt.

Je kunt dit gerecht overigens ook heel goed eten met snijbonen. Wij deden dat ook. Ik maakte dit gerecht voor twee dagen en we aten er de eerste dag sperziebonen bij en de andere dag snijbonen. Op de foto’s zie je dan ook sperziebonen in de pan en snijbonen op het bord.

Mocht je je trouwens verbazen over die aardappeltjes, lees dan eens deze blog: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.

Sperziebonen en wortels met pittige kip in kruidenroomsaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten:
  • 300 g wortelen

  • 600 g sperziebonen

  • water en Keltisch zeezout

  • Voor de pittige kip:
  • 400 g kipdij

  • 3/4 tl Thaise rode curry kruiden (koriander, kurkuma, venkel, chili, komijn, fenegriek, karwijzaad)

  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder

  • 1/2 tl spicy blend voor kip (Verstegen)

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • kokosvet (om te bakken)

  • Voor de roomsaus:
  • 100 g roomkaas

  • 50 g crème fraîche

  • klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • veel verse kruiden (bieslook, peterselie, basilicum); fijngehakt

Stappen

  • Groenten:
  • Maak de wortelen schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de uiteinden van de sperziebonen en snijd lange bonen doormidden.
  • Doe eerst de wortels in een pan en leg er de sperziebonen op. Voeg water en Keltisch zeezout toe. Kook de wortelen en bonen tot ze beetgaar zijn. Zet ze eventueel wat eerder af, want dan garen ze nog na terwijl je de kip en kruiden-roomsaus bereidt.

    Ga ondertussen verder met de kip.
  • Pittige kip:
  • Snijd de kip in stukjes en meng met de kruiden.
  • Bak de kip op hoog vuur. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn, want deze gaart nog na in de saus. Ga ondertussen verder met de kruiden-roomsaus.
  • Kruiden-roomsaus
  • Meng de ingrediënten van de kruidenroomsaus en verwarm de saus. Voeg de kip toe en laat alles goed warm worden.
  • Serveer de sperziebonen en wortelen met de kruiden-roomsaus. Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 4 personen.
  • Wij aten dit heerlijke gerecht met aardappeltjes gebakken in kokosvet met verse Italiaanse tuinkruiden en zeezout. Zie ook mijn blog: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel en wortelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit ongeveer 150 ml (minder dan 40 ml per persoon). Voor wortelen is de maximale hoeveelheid een halve handvol per dag.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Aanpassing/beperking voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortelen door meer sperziebonen of door andere groenten die passen bij de roomsaus en de kip en die op de groene lijst staan. Denk bijvoorbeeld aan broccoli of paprika. Dan past dit recept ook bij fase 3, mits je let op de beperking van de volle zuivel.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.