Mijn moeder maakt de allerlekkerste tomatensoep. Waarschijnlijk gaat dat in de meeste families zo. Waar je mee opgroeit, dat heeft iets magisch.

Maar toch… ik denk dat haar soep hoge ogen zou gooien op een tomatensoepwedstrijd. Niet dat ze daar aan mee zou doen. Daar is ze veel te bescheiden voor. Hoe dan ook; binnen de hele familie staat ze bekend om haar tomatensoep. Oma’s tomatensoep is gewoon de beste.

Familiegeheimen

Uiteraard heb ik geprobeerd die soep na te maken. Om de familie-eer op tomatensoepgebied hoog te houden. M’n moeder heeft haar recept en manier van werken zelfs voor me opgeschreven. Zelf maakt ze ‘m uit haar hoofd. Zelfs met het recept kwam ik nooit in de buurt van die unieke smaak.

Het grote verschil

Ik heb er nooit m’n vinger op kunnen leggen waar het verschil ‘m precies in zit. Ik doe wel een paar dingen ‘fundamenteel’ anders, maar of het dat (helemaal) is weet ik niet.

Tomaten pellen… of niet?

Zo pelt mijn moeder alle tomaten. Kokend water erover, even laten staan en dan met een mesje alle velletjes eraf trekken. Zo heeft ze dat vroeger geleerd op de huishoudschool en zo is ze het blijven doen.

Zelf ben ik daar nooit aan begonnen. Ik vind de velletjes geen probleem en bovendien past ‘met vel’ veel beter bij mijn leefstijl- en kookfilosofie. Uitgaan van ‘whole foods’ (puur en onbewerkt) en daarna zo min mogelijk bewerken. De vezels in het velletje zijn heel gezond voor je goede darmbacteriën en zorgen er tevens voor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Lang inkoken… of niet?

M’n moeder laat de tomaten ook lang inkoken. Daardoor wordt de soep dikker en meer geconcentreerd. Dat komt uiteraard de smaak ten goede.

Ik kook juist de tomaten zo kort mogelijk en zet ze daarna in een goed isolerende oude slaapzak. Zodat ze zonder verdere energie in de slaapzak gaar kunnen worden. Goed voor het milieu en m’n portemonnee, maar daarmee verdampt het vocht natuurlijk niet.

Mijn soep wordt wel weer dikker doordat ik de velletjes mee pureer. Daarbij heb ik ook gemerkt dat een goede staafmixer het verschil kan maken. Met onze huidige staafmixer wordt de soep, inclusief de velletjes, mooi glad gepureerd. Zodat er een fluweelzachte structuur over blijft.

Eigen tomaten uit de moestuin

Verse tomatensoep maken wij altijd van tomaten uit de moestuin van m’n ouders. Zij doen het meeste werk in de tuin. Vooral mijn moeder, maar mijn vader helpt bijvoorbeeld met sproeien en boonstaken neerzetten. Op zaterdagen help ik mee.

Het nieuwe tuinieren

Dit jaar zijn we met die moestuin op een alternatieve toer gegaan. Met voor ons nieuwe, maar eigenlijk oude technieken proberen we de bodemstructuur van de tuin te verbeteren. Dat is niet alleen goed voor de bodem zelf, maar ook voor de planten. Hun weerstand verhoogt en ze krijgen meer voedingswaarde. Uiteindelijk is dat ook goed voor ons.

Woelen in plaats van ploegen

Tot nu toe gebruikten we altijd een mini-tractortje om jaarlijks het land te ploegen. Ploegen of de boel omspitten is de manier zoals m’n ouders dat geleerd hebben. De grond wordt er weer los van, maar het nadeel is dat je de goede bacteriën en schimmels in de grond verstoort. Terwijl die juist helpen om de grond los en vochtig te houden en het vocht uit diepere lagen opzuigen, zodat de planten minder snel verdrogen.

Dit jaar deden we het anders. We hebben de bodem handmatig omgewoeld. Je maakt dan de bovenlaag los, terwijl je de onderlaag met rust laat. En dus ook die bacteriën en schimmels. Het was een tijdrovend karwei; zeker deze eerste keer. We zijn er dagen mee bezig geweest. Maar eigenlijk was het wel een prima karweitje. Lekker mindful en rustgevend. En we deden het in het vroege, nog koude, voorjaar waarin elk goed excuus om (toch) naar buiten te gaan nog welkom is.

Drie sterren hotel

Ook hebben we een 3 verdiepingen hotel gemaakt voor tijgerwormen. Dat zijn speciale wormen die voedselresten omzetten tot compost. Wij geven hen eten en zij geven ons mest en compost. Beide bevatten heel veel goede bacteriën. Ook hebben we gefermenteerde compostthee gemaakt. Verdund is dat weer hele goede voeding voor de planten en de bodem, omdat het bomvol zit met goede bacteriën.

In bed in plaats van in de rij

We zaaien ook niet langer in rijtjes, maar hebben zaaibedden gemaakt waarin we verschillende soorten groenten door elkaar zaaien. En ook bloemen en kruiden; die weer heel veel bijen aantrekken. We zijn minder bang geworden van ‘onkruid’. Vaak zijn het hele voedzame planten. Zo lang ze niet in bloei staan, trekken we ze uit en leggen ze terug tussen de planten. We gebruiken fijngeknipte plantenresten om de bodem te mulchen. Zo droogt deze niet zo uit tussen de planten en krijgt de grond ook weer belangrijke voedingsstoffen terug.

Leuk om te doen

We vinden het heel erg leuk om zo te tuinieren. Het is nieuw voor ons en soms is dat wennen. Maar we staan er 100% achter. We hebben natuurlijk ook beginnersfouten gemaakt. Voor de beste combinaties van groenten keken we op het internet. Maar niet alles wat goed bij elkaar past, blijkt handig om door elkaar te zaaien. De rettich werd bijvoorbeeld al snel zo groot dat ze de sla, wortels en pastinaak compleet overwoekerde. En toch lieten we ze staan, zelfs toen ze begonnen door te schieten. Want juist toen waren de bijen er weer heel blij mee. Maar volgend jaar krijgt de rettich een eigen stukje.

Tot nu toe lijkt deze nieuwe manier van tuinieren z’n vruchten af te werpen. Er zijn elk jaar wel dingen die goed lukken en dingen die minder goed lukken. Dat ligt bijvoorbeeld aan het weer, of aan de plek die ze krijgen in de tuin. Maar gemiddeld gezien denk ik zeker dat de planten gezonder en groter zijn. De grond is losser en we zien weer wat meer bodemleven. De lange termijn zal het leren. We hebben er in ieder geval een goed gevoel over.

Rijke tomatenoogst

En dan ben ik weer terug bij de tomaten. Die hebben het ook geweldig gedaan. Zowel in de kas als in de nieuwe bedjes. We hadden dit jaar meer dan 10 nieuwe soorten. Gekregen via een soort uitwisselingsproject van de Velt-vereniging in Belgie. Dat is een Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Naast de nieuwe soorten, zaaiden we ook onze eigen favorieten van eerdere jaren. Van al deze soorten hielden we op z’n minst 2 planten over.

Toen we terug waren van vakantie lagen er dan ook allerlei heerlijke tomaten op ons te wachten. Groot en klein, dik en dun en in allerlei kleuren. Ook was er heerlijke verse basilicum. Een ideaal moment om verse tomatensoep te maken.

Lekkerste soep van dit jaar

Toen onze bijna-twee-meter-lange zoon deze soep zat te eten, was zijn opmerking: “Mmm, zó lekker mam. Die zou ik elke dag wel kunnen eten!” En even later: “Dit is denk ik de lekkerste soep die ik dit jaar gegeten heb.”

Die opmerking bracht ons bij de tomatensoep van oma. En de gezamenlijke conclusie was dat ik deze keer toch wel het dichtst bij de lekkerste tomatensoep (van oma dus) gekomen was ooit. Maar natuurlijk had ik deze keer niet mee geschreven tijdens het koken. Dat zul je altijd zien. Uit mijn herinnering schreef ik het recept op.

Deze week maakte ik weer een grote pan en gebruikte ik het recept als leidraad. En nu schreef ik wel mee. Zodat ik nu zelf ook een recept heb en de volgende keer weer zo dicht mogelijk bij ‘dé lekkerste’ kan komen.

Verse basilicum-tomatensoep met snoeptomaatjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Ui-wortelbasis:
 • 3 grote uien (550 g)

 • zomer- of winterwortelen (325 g)

 • 4 grote tenen knoflook (25 g)

 • 1 1/2 cm verse gember (30 g)

 • kokosvet (om te bakken)

 • Soepbasis:
 • 1/2 van de ui-wortelbasis (zie bovenaan)

 • circa 4250 g verse tomaten (goed rijp, met veel smaak)

 • 2 el Keltisch zeezout

 • Stevige verse kruiden (die mee mogen koken): maggikruid (!), salie, tijm, rozemarijn, bonenkruid, citroenverbena; fijn gehakt

 • paar flinke handen vol verse basilicum (50 g); grof gehakt

 • 1 tl gerookte paprikapoeder

 • verse peper

 • optioneel: gedroogde groene stevia of yaconsiroop, naar smaak

 • Groentenvulling voor de soep:
 • circa 1 kg (soep)groenten; bijv. (extra) wortels, paprika’s, courgette, koolrabi, prei

 • 1/2 van de ui-wortelbasis (zie bovenaan)

 • 500 g snoeptomaatjes

 • Om te serveren (optioneel):
 • slagroom of creme fraiche

 • verse tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook, peterselie

Stappen

 • Ui-wortelbasis:
 • Maak uien, wortelen, knoflook en gember schoon. Snipper de uien, snijd de wortel in blokjes en hak de knoflook en gember fijn.
 • Smelt wat kokosvet in een grote soeppan en smoor hierin de uien met de knoflook en de gember. Voeg na een paar minuten de wortelblokjes en de fijngehakte kruiden toe en roerbak deze ook een paar minuten.
 • Schep de helft van dit ui-wortelmengsel uit de pan en bewaar deze voor de groentenvulling. Zet de warmtebron eventueel uit tot je klaar bent met tomaten snijden.
 • Soepbasis:
 • Verwijder het kroontje van de tomaten. Het velletje hoef je er niet af te halen en ook de kroonaanzet kun je laten zitten. Snijd de tomaten in grove stukken.
 • Voeg de tomaten, het Keltisch zeezout en de fijngehakte kruiden toe aan het ui-mengsel in de pan.

  Breng zachtjes aan de kook. Laat sudderen tot de tomaten gaar zijn, of zet de pan tussendoor goed geïsoleerd weg. Zelf gebruik ik hier een oude slaapzak voor, maar een hooikist kan bijvoorbeeld ook.

  Ga ondertussen verder met de soepvulling.
 • Pureer de soep met een staafmixer zodra de groenten gaar en zacht zijn.

  Hak de basilicum grof en voeg deze op het eind toe. Pureer nog even, zodat je mooie kleine reepjes basilicum in de soep krijgt. Voeg ook het paprikapoeder toe.
 • Breng de soep op smaak met Himalayazout en verse peper.

  Als je van een zoetje in de tomatensoep houdt (één van de andere geheimen van oma’s soep), kun je optioneel wat gedroogde groene stevia of yaconsiroop toevoegen. Ik deed dat de eerste keer niet en de tweede keer gebruikte ik yaconsiroop. Beide keren was de soep heel erg lekker.
 • Soepvulling:
 • Maak de groenten van de soepvulling schoon en snijd deze (met uitzondering van de snoeptomaatjes) in stukjes. Hak de kruiden fijn.
 • Schep de achtergehouden helft van de ui-wortelbasis in een pan en voeg eventueel wat extra kokosvet toe. Roerbak hierin achtereenvolgens de verschillende groenten. Start met de groentensoort die het meeste tijd nodig heeft om gaar te worden. Wacht steeds een paar minuten tot je de volgende toevoegt, zodat uiteindelijk alle groenten op hetzelfde moment gaar zijn.
 • Voeg de groenten toe aan de gepureerde soep.
 • Prik de snoeptomaatjes in met de scherpe punt van een mesje en voeg ze dan toe aan de soep. Laat ze warm worden.

  Het inprikken van de tomaatjes zorgt ervoor dat er geen stoom kan opbouwen in de tomaatjes tijdens het verhitten. Terwijl de tomaten toch heel blijven in de soep. Je verkleint zo de kans dat je je mond verbrandt. Maar blijf uiteraard oppassen.
 • Serveer eventueel met wat slagroom of creme fraiche en zachte verse tuinkruiden. Smakelijk!

Notities

 • De groenten zijn allemaal schoongemaakt gewogen.
 • Dit recept is voor een hele grote pan soep (circa 6 1/2 liter), want verse tomatensoep kun je heel goed in grote porties maken. Ideaal als uitdeelsoep op een feestje. Je kunt deze soep ook goed invriezen. Of pas het recept aan om een kleinere portie maken.
 • De (hele) snoeptomaatjes geven de soep een lekkere extra beet. Wij vinden dat heerlijk. En door bijv. gele snoeptomaatjes te gebruiken, krijg je weer extra kleur in je soep. Omdat elke tomaat weer anders is, geven ze ook weer een subtiel andere smaak.
 • De soep zelf is zuivelvrij. Serveer uiteraard zonder de optionele slagroom of creme fraiche wanneer je zuivelvrij wilt eten.
 • RMR2.0: Wortel en zachte volle zuivel (slagroom/creme fraiche) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
 • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel is die hoeveelheid een halve gesloten handvol. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Denk bijvoorbeeld aan prei of champignons. Laat slagroom of creme fraiche weg of beperk zodat het past bij de beperking van de oranje lijst A tijdens fase 3. Dan past dit recept ook bij fase 3.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

 1. Wat een heerlijke soep en fijn dat je de beschrijving gaf van jullie aanpak betreffende de moestuin. Ben benieuwd of jullie gemerkt hebben of je minder water hoedt te geven. Zelf heb ik geen moestuin, maar ik werk wel in de tuin met veel kruidenplanten zo. De hortensia’s heb ik bijvoorbeeld helemaal geen water gegeven en ze staan er nog steeds goed bij! Werken jullie ook met een combi van snellere groeiers en langzame groeiers?

  • Hallo Antoinette, wat leuk dat je reageert op mijn bericht! Ik vind het lastig om te zeggen of we echt heel veel minder water hebben moeten geven. We tuinieren op hele droge zandgrond en mijn vader heeft (op verzoek) echt regelmatig gespoten. De zomerworteltjes hadden een slechte start door de droogte. Ze zijn klein gebleven en je ziet een soort tussenstukje waarin ze een stilstand hebben gehad. Gisteren hebben we de snijbonen uitgedaan en daarna de mulchlaag eraf gehaald om nog wat wintergroenten te zaaien. Onder die mulchlaag was de grond niet uitgedroogd. Dus dat helpt zeker. Ik denk dat het ook tijd nodig heeft en ik hoop en denk dat we elk jaar een beetje verbetering zullen zien in de grond en ook dat de planten dus beter het vocht aan zullen met behulp van de schimmels in de grond bijvoorbeeld. Mag ik vragen wat jij doet met je grond zodat je je hortensia’s niet hebt hoeven water geven. Ik zie zoveel compleet verpieterde hortensia’s om me heen. Mijn eigen hortensia’s heb ik regelmatig water gegeven. De keuze voor een combinatie tussen snellere groeiers en langzamere groeiers ken ik niet. Heb je daar meer informatie over? Groetjes, Cora

  • Ik werk trouwens ook heel graag met kruidenplanten. Zowel in de moestuin als in onze eigen siertuin. In de moestuin zijn ze heel gezond om mee te combineren en in mijn eigen tuin vind ik ze mooi en fijn om bij de hand te hebben voor het koken. Heb je misschien nog leuke aanraders?

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.