Bij een Mexicaanse (roerbak)schotel vind ik het heerlijk om allerlei bijgerechtjes te eten. Op die manier missen wij de traditionele wrap of taco helemaal niet. Alhoewel een Injera wrap er ook erg lekker bij is!

Gezellige bijgerechtjes

We zetten dan allerlei schaaltjes op tafel met stukjes komkommer, tomaatjes, (rucola)sla, geraspte kaas, zelfgemaakte knoflooksaus en niet te vergeten, guacamole. Deze keer maakte ik de guacamole met stukjes overheerlijke tomatillo‘s erin. Dat geeft er een heerlijke friszure draai aan die er heel goed bij past. Het zal niet voor niets zijn dat de tomatillo vaak gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken.

Heb je geen tomatillo, dan laat je die gewoon weg. Ook zonder is guacamole niet alleen erg lekker maar ook supergezond! En, ook niet onbelangrijk; heel eenvoudig te maken!

Of gebruik in plaats van tomatillo’s eens stukjes grapefruit in je guacamole voor een friszure smaak. En héél gezond!

Tomatillo-avocado guacamole

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 kleine rode ui

 • 4 tomatillo’s (laat weg als je er niet aan kunt komen of vervang ze door partjes grapefruit)

 • 2 kleine tomaten (met veel smaak)

 • limoensap

 • 1 rijpe avocado

 • verse peper en zeezout

 • stukje van een pepertje of chilivlokken

 • mosterdzaad, komijnzaad en korianderzaad (liefst vers gemalen)

 • verse kruiden (bijv. koriander, peterselie of bieslook)

Stappen

 • Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
 • Snijd de tomatillo’s en de tomaatjes in kleine stukjes. Meng dit met de knoflook en ui en doe er wat limoensap bij tegen het verkleuren van de tomatillo’s.
 • Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Bewaar de pit. Snijd een fijn rasterpatroon in de avocado’s. Snijd ook horizontale strepen door het raster, zodat er blokjes ontstaan. Lepel de blokjes dan uit de avocado bij de rest.
 • Voeg nu naar smaak de peper, het zout, het pepertje of de chilivlokken en de rest van de kruiden toe. Proef de guacamole en maak eventueel verder op smaak.
 • Duw de pit in de guacamole om verkleuren tegen te gaan. Bewaar tot gebruik de guacamole in de koelkast. Smakelijk!

Notities

 • RMR2.0: Grapefruits (welke genoemd worden als mogelijke vervanger voor de tomatillo) staan niet op de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie 2.0 maar ze passen volgens mij bij de oranje lijst A omdat ze minder koolhydraten bevatten en gezien worden als gezonder dan sinaasappels en clementines (die op de oranje lijst B staan). Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Alle overige ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder, voor wanneer je grapefruit gebruikt in plaats van tomatillo’s) en 4.
 • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor fruit en groenten op deze lijst geldt een maximale hoeveelheid van een halve gesloten handvol. Let daarom op met de hoeveelheid grapefruit als je die gebruikt in plaats van tomatillo’s.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Als je geen tomatillo’s hebt, kun je ze ook gewoon weglaten. Dan is er ook geen beperking voor fase 3.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.