Het is alweer even geleden dat ik deze gehakttaart maakte. Inmiddels bijna 3 maanden. Het komt er niet altijd van om een recept meteen nadat ik het gemaakt heb ook te publiceren. Wel werk ik het recept altijd zo snel mogelijk uit, omdat alles dan nog vers in m’n geheugen zit. Maar het komt wel eens voor dat ik op dat moment al andere recepten of blogs heb. Dan blijft zo’n recept wel eens een tijdje op de plank liggen.

Dit is er zo een. Toch wil ik ‘m jullie toch niet onthouden. Temeer omdat het nu weer het seizoen is voor heerlijk verwarmende ovenschotels.

Inspiratie

Vaak bedenk ik ‘s avonds wat ik de dag erna wil gaan koken. Soms blader ik dan door m’n map met uitgeprinte recepten. Vrijwel altijd is er dan wel een recept wat me op dat moment het meest aanspreekt. Deze keer waren dat er twee. Allebei recepten van een gehaktbrood en allebei met een soort van deegkorst en met geruld gehakt als basis.

Bij het ene brood werd het gerulde gehakt met groenten als rol in de deeglaag gebakken, bij de ander werd het deeg als basis in een lage taartvorm gebruikt. Ik haalde beide recepten uit m’n map en besloot de dag erna te kiezen.

Eigen versie

Uiteindelijk werd het een heel andere gehakttaart. Of gehaktbrood, zo je wilt. Zonder een deeglaag, maar met een heerlijke kaastopping. Het gehakt maakte ik eerst lekker op smaak met Keltisch zeezout, harissa en kruiden. Daarna maakte ik twee aparte lagen. Eén met een groentenvulling en pesto en de ander met tomatenpuree, roomkaas en extra kruiden. De groenten die over waren, kregen een plekje tussen het gehakt en de topping.

Het resultaat? Boven verwachting… gewoon ontzettend lekker. Hier kon ik mee thuiskomen 😉

Twee-laagse gehakttaart met groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groentenvulling, bijv.:
  • 2 t knoflook

  • 1 kleine ui

  • 2 wortels

  • 1 kleine paprika

  • 1/2 kleine prei

  • 1/4 courgette

  • 125 g champignons

  • Gehaktvulling:
  • 500 g gehakt

  • 1/2 el Keltisch zeezout

  • 1/2 tl elk van Italiaanse kruiden, knoflookpoeder, uipoeder, komijnzaad, mosterdzaad

  • 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder

  • 1 1/2 tl harissa

  • Verder voor de gehaktlagen:
  • 2 el pesto

  • 2 el roomkaas

  • blikje tomatenpuree van 70 g (2 el worden gebruikt in stap 5 en de rest in stap 7)

  • verse peper en Himalayazout en extra Italiaanse kruiden en gerookt paprikapoeder

  • Kaastopping:
  • 2 eieren

  • 200 g cottage cheese

  • 2 el pesto

  • 150 gram kaas, geraspt

Stappen

  • Maak de knoflook en rest van de groenten schoon. Hak de knoflook en snijd de rest van de groenten in kleine stukjes of jullienereepjes. Eventueel kun je ze ook grof raspen.
  • Meng het gehakt met het Keltisch zeezout, de kruiden en harissa.
  • Deel het gehakt nu in twee ongelijke delen van ongeveer 200 en ongeveer 300 g (maar het komt niet zo precies).
  • Meng 200 g gehakt met ongeveer 1/3 van de groenten en 2 el pesto. Verdeel het gehakt-groentenmengsel over een ovenschaal.
  • Meng 300 g gehakt met 2 el roomkaas, 2 el tomatenpuree, verse peper, Himalayzout en 1/2 tl Italiaanse kruiden. Verdeel dit nu als tweede laag in de ovenschaal.
  • Zet de ovenschaal nu 15 min. in een voorverwarme oven van 175 graden Celcius. Ga ondertussen verder met de volgende stappen.
  • Smelt wat kokosvet in een pan en smoor hierin de rest van de groenten. Roer er de rest van het blikje tomatenpuree door en breng op smaak met Keltisch zeezout, Italiaanse kruiden en gerookte paprikapoeder.
  • Mix de eieren, cottage cheese en pesto in een kom.
  • Haal na de 15 min. oventijd de ovenschotel even uit de oven en verdeel er de groenten uit stap 7 over. Verdeel dan de helft van de geraspte kaas erover, dan het eimengsel en dan de rest van de geraspte kaas.
  • Zet terug in de oven en bak nu nog 15 minuten op 200 graden Celcius. Zet op het eind nog circa 5 minuten onder een hete grill om de korst mooi bruin te laten worden. Blijf in de buurt, want dat kan soms ineens snel gaan.

    Smakelijk!

Notities

  • Voor circa 4-5 personen.
  • Voor een iets snellere versie kun je alle groenten, smaakmakers en gehakt ook door elkaar mengen en er één laag van maken. Maak dan alleen de kaastopping apart.
  • Omdat het gehakt rauw in de oven gaat komt er veel vet vrij tijdens het bakken. Samen met vocht uit de groenten. Er blijft dus veel vocht achter in de schaal wat ontzettend lekker van smaak is. Zonde om weg te gooien. Ik bewaarde het en roerde het de dag erna door de soep.
  • RMR2.0: Wortels, roomkaas en cottage cheese staan op de oranje lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. In fase 3 van deze koolhydraatarme leefstijl is het gebruik van de producten op de oranje lijst A sterk beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking en aanpassing hieronder) en 4.
  • Beperking en aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: De maximale hoeveelheid zachte zuivel is dan 60 ml op een dag. In deze schotel zit ongeveer 4 keer deze hoeveelheid, dus 1/4 portie van deze schotel is ook geschikt voor fase 3, mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt. Laat de wortels dan achterwege.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email