Ik ben gek op stoofpotjes. Over het algemeen eten we die vooral in de winter. Dat geldt waarschijnlijk voor de meeste mensen. Maar in een zomer zoals deze, waarin zonovergoten dagen niet altijd vanzelfsprekend zijn, kan een stoofpotje toch ook heel lekker zijn. Dat bewees onderstaand recept.
Kruidig maar zomers fris
De ingrediënten koos ik zo dat het geheel niet te ‘zwaar’ werd. De stoofpot is heerlijk kruidig maar toch fris en zomers door de verse ananas en misschien ook wel door de cashewnoten.
Vind jij een stoofpot in de zomer toch maar een raar idee? Dan is het misschien een leuk recept voor in de nazomer / herfst. Ik vond deze schotel in ieder geval heel erg lekker en deze komt vast en zeker terug. Misschien in de zomer, maar anders zeker een andere keer!
Zomers stoofpotje met zoete aardappel en verse ananas
Ingrediënten
- Voor het stoofvlees:
750 g riblappen
kokosvet, om te bakken
1 grote ui
3 knoflooktenen
warm water
1/2 el azijn
1/2 el Keltisch zeezout
verse of gedroogde kruiden (ik gebruikte verse laurier, bonenkruid, maggikruid, salie, tijm en rozemarijn)
- Groentenvulling:
circa 12 g knoflook
circa 12 g gember
150 g ui
600 g zoete aardappel
1 grote rode paprika
1/2 grote prei of 1 kleine
200 g kastanjechampignons
- Verder:
3 el geraspte kokos
1/2 el harissa, of naar eigen smaak
1/2 el elk van kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder, kerriepoeder
1 tl elk van gemberpoeder, laos, citroengraspoeder, rode currykruiden
2 el tamari (= gefermenteerde, glutenvrije sojasaus)
1/2 verse ananas, schoongemaakt en in stukjes (= circa 350 g stukjes + circa 1 el vocht uit de ananas)
200 ml kokosmelk
- Eventueel voor erbij:
ongezouten cashewnoten
Stappen
- Voor het stoofvlees:
- Snijd de riblappen in kleine dobbelsteentjes. Verhit kokosvet in een braadpan en bak hierin het vlees rondom aan.
- Maak ondertussen de ui en knoflook schoon en voeg deze dan toe aan het vlees in de pan. Laat het even meebakken.
- Voeg dan handwarm water toe tot het vlees net onder staat, samen met het azijn, het zeezout en de kruiden. Laat nu het vlees nu op laag vuur sudderen tot het gaar is.
Een energiezuinig alternatief wat ik zelf gebruik: zet de pan goed geïsoleerd weg (in een ouderwetse hooikist of in een oude deken, slaapzak of dekbed). Warm het in dat geval tussendoor weer terug op tot het weer suddert. Doe dit tot het vlees gaar is. - Voor de groentenvulling:
- Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in grove stukken.
- Je kunt de groenten aan het vlees toevoegen en daarin gaar laten worden. Omdat mijn pan helemaal vol zat met vlees, heb ik de groenten met de knoflook en gember apart geroerbakt in kokosvet en daarna het vlees en de groenten over twee pannen verdeeld.
- Verder:
- Voeg nu alle ingrediënten toe die onder het kopje “Verder” staan beschreven. Roer goed door en laat alles goed warm worden. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout en/of meer van je andere kruiden.
- Voor erbij:
- Rooster de cashewnoten. Dat kan in de oven: circa 15 minuten op 175 graden Celsius, maar wel tussendoor een keer allemaal omdraaien. Blijf in de buurt en kijk of ze niet te donker worden.
Of rooster ze in een koekenpan of niet te hoog vuur. Ik voeg meestal wat kokosvet toe en bestooi ze dan na afloop met wat zeezout.
Notities
- RMR2.0: Verse ananas, kokosmelk en cashewnoten staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 is het gebruik van producten op deze lijst zeer beperkt.
- RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1, 2 en 4. Vanwege de te grote hoeveelheid van producten van de oranje lijst A is het recept niet geschikt voor fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode lees je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.