Bij bacteriële en virale luchtweginfecties is het zaak om er vroeg bij te zijn. Je moet ziekmakende bacteriën en virussen niet de ruimte geven om zich te vermenigvuldigen. Dat doen ze namelijk razendsnel. Daarom is het zaak om ze snel de kop in te drukken.

Ondersteun je immuunsysteem

Je immuunsysteem speelt daarbij een belangrijke rol. Het is daarom verstandig om dat zo goed mogelijk te ondersteunen. Zorg voor een dagelijks goede nachtrust, ga lekker de natuur in, eet niet minder maar wel minder vaak en eet gezond op de momenten dat je wél eet. Meer tips lees je in mijn eerdere blog Bouw aan je weerstand.

Die gezonde voeding kun je aanvullen met supplementen die belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Vitamine C, vitamine D en zink zijn daar voorbeelden van.

…met waterstofperoxide?

Maar wist je dat ook waterstofperoxide cruciaal is voor je immuunsysteem? Ik durf te wedden dat dát voor de meeste mensen nieuw is. Dat was het trouwens ook voor mij.

Waterstofperoxide heeft niet meteen een gezond imago. De meeste mensen kennen waterstofperoxide als bleekmiddel voor het haar of als desinfectievloeistof. Klinkt niet meteen gezond. Toch?!

Maar niet alles is wat het lijkt.

Natuurlijke antibiotica

Waterstofperoxide heeft namelijk ook een heel andere toepassing. Die van het bestrijden van virale infecties en andere ziektekiemen. Je eigen lijf maakt het daarom zelf en gebruikt het daar ook voor. Het is eigenlijk een natuurlijke antibiotica.

Dat klinkt wel even anders, hè?!

Natuurlijke beschermer én aanvaller

Waterstofperoxide is dus een natuurlijk goedje. Het werkt beschermend en helpt ziekte te voorkomen. Maar het werkt ook aanvallend door actieve ziektekiemen te bestrijden. Hoe dit in het lichaam precies werkt, zal ik in een aparte blog proberen uit te leggen.

In deze blog wil ik het simpel houden. Daarom gebruik ik een vergelijking. Ik zie waterstofperoxide als jouw persoonlijke verdedigingslinie. Mét de potentie om aan te vallen.

Jóuw leger

Waterstofperoxide is als een bescheiden groepje ridders in je lijf. Jouw persoonlijke leger. Normaal gesproken staan die ridders daar onschuldig op wacht. Maar ze zijn wel in opperste staat van paraatheid.

Zodra er vijanden je lijf binnendringen, slaan ze toe. Denk dan bijvoorbeeld aan virussen of bacteriën die je ziek maken. De ridders moeten dan snel handelen. Zorg daarom dat ze in goede conditie zijn. Dan heb ik het dus over de dagelijkse dingen die je kunt doen om te zorgen voor een zo goed mogelijk immuunsysteem.

Ridders te paard

Maar ook als je leger in topconditie is, kan het bij een aanval wel degelijk ondersteuning gebruiken. Hoe gevaarlijker de vijand, hoe belangrijker dat is. Stuur dan zo snel mogelijk extra ridders naar de vuurhaard. Met andere woorden; zorg voor extra waterstofperoxide. Dat is namelijk als een voorraad nieuwe ridders.

De manier waarop je die waterstofperoxide toedient, is daarbij heel belangrijk. Het blijkt dat het inhaleren van miniscule druppeltjes waterstofperoxide het beste resultaat geeft. Op die manier kan de waterstofperoxide tot diep in je luchtweg en longen doordringen. Zulke druppeltjes ontstaan door de waterstofperoxide te vernevelen. Wanneer je die damp inhaleert, komen de ridders als het ware te paard aangesneld. Zodat ze bliksemsnel naar de plaats van bestemming kunnen galloperen.

Extra munitie

Maar dat is nog niet alles. Al deze ridders hebben ook aanvoer van nieuwe munitie nodig. Zodat ze kunnen blijven vechten.

Vitamine C, vitamine D en zink zijn als de munitie die dit leger nodig heeft. Samen met een stofje wat ervoor zorgt dat zink ook daadwerkelijk de cellen in gaat. Dat wordt een zinkionofoor genoemd. Quercitine is daar een voorbeeld van. Zink is als de kogel en quercitine als de katapult die ‘m wegslingert.

Het is daarom slim om, naast waterstofperoxide ook vitamine C, vitamine D, zink en quercitine in huis te hebben.

Krachtig spul

De manier waarop waterstofperoxide ons helpt om luchtweginfecties te lijf te gaan, vind ik heel bijzonder. En dat we zelf dat effect kunnen versterken door vernevelde waterstofperoxide te inhaleren, vind ik helemaal bijzonder.

Het snel neerslaan van virale of bacteriële infecties kan namelijk het verschil betekenen tussen leven of dood. Of tussen een snel en volledig herstel of een langdurige en vervelende nasleep. Het betekent ook dat we zélf het verschil kunnen maken.

Vroegbehandeling COVID-19

Ook bij besmetting met het coronavirus is het belangrijk om er snel bij te zijn. Zo is gebleken dat een behandeling van Covid-19 in de eerste drie dagen met vernevelde waterstofperoxide en ondersteunende supplementen het virus snel de kop in kan drukken. Dat kan ook voorkomen dat klachten verergeren en dat er na afloop long-Covid klachten zijn.

Overigens kun je een thuisbehandeling met waterstofperoxide ook aanvullen met medicijnen. Helaas wordt om onverklaarbare redenen vroegbehandeling niet gestimuleerd door de overheid en gezondheidsinstanties. Integendeel zelfs. Mensen worden onbehandeld naar huis gestuurd waar ze moeten afwachten en in het ergste geval naar het ziekenhuis moeten. Met alle gevolgen van dien. Op allerlei manieren worden huisartsen gestimuleerd om vooral níet te behandelen. Ongelooflijk, maar helaas wel realiteit. Terwijl juist een vroege behandeling kan voorkomen dat je in die ernstige fase terecht komt.

Ik vind het daarom een geruststellende gedachte dat ik zelf meteen aan de slag kan als ik besmet zou raken met het coronavirus. Daarom heb ik alle benodigdheden voor een zelfbehandeling met waterstofperoxide in huis gehaald.

Voor álle virussen

Vernevelde waterstofperoxide werkt ook bij een verkoudheid of een griep. Dr. Thomas Levy, één van de belangrijkste experts op dit gebied, gaat zelfs zo ver als te beweren dat er geen virussen zijn die je niet kunt doden met waterstofperoxide. De reden hiervoor is, dat het hét middel is wat je lichaam ter beschikking staat om virussen te lijf te gaan. Álle virussen. Als waterstofperoxide niet (meer) zou helpen, dan hebben we als mensheid een groter probleem.

De vernevelde waterstofperoxide versterkt dus onze natuurlijke verdedigingslinie. En onder de juiste randvoorwaarden kunnen we zorgen voor een succesvolle aanval.

Eng?

Het moge duidelijk zijn: ik ben helemaal enthousiast. Maar misschien vertrouw jij het nog niet. Een stel ridders loslaten op je lijf. En dan ook nog eens onbekende, waar je tot voor kort nooit van gehoord had.

Wat als ze uit de band springen en in het wilde weg iedereen neer gaan meppen? Vriend en vijand? Gelukkig hoef je daar niet bang voor te zijn. Je lichaam is gewend aan deze ridders en kan er heel goed mee overweg. Bovendien heeft het allerlei mechanismes om ze onder controle te houden. Het werkt zo:

 • Met de extra ridders (= vernevelde waterstofperoxide) versterk je je natuurlijke leger
 • Deze ridders kunnen alleen vijanden aanvallen (= zieke cellen) en geen onschuldige omstanders raken (= gezonde cellen)
 • Zodra de vijand verslagen is, worden de wapens in de wapenkast gelegd. De ridders gaan weer in de ‘wachtstand’.
 • Een teveel aan ridders wordt naar huis gestuurd maar voert onderweg nog wat herstelwerkzaamheden uit (= overtollige waterstofperoxide wordt afgebroken tot water en zuurstof; beide heel belangrijk voor herstel)

Bij juist gebruik altijd goed

Hoe waterstofperoxide in je lijf gebruikt wordt, zal ik in de eerder genoemde aparte blog uitleggen.

Belangrijk is dat je lijf alles heeft wat nodig is om te voorkomen dat het leger uit de bocht vliegt of te fanatiek wordt. Vertaald naar het gebruik van vernevelde waterstofperoxide: bij juist gebruik kun je het niet te vroeg, te veel of te vaak doen.

Over wat waterstofperoxide is en hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken, gaat de rest van deze blog. Samen met wat persoonlijke ervaring.

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof met de scheikundige formule H2O2. Het wordt ook wel zuurstofwater genoemd, omdat het scheikundig gezien water is (H2O) met een extra zuurstofatoom (O). Als opfrisser van de scheikundelessen van vroeger: de zuurstofmoleculen die wij inademen bestaan ieder uit twee zulke zuurstofatomen en worden daarom aangeduid als O2.

Standaard 3% waterstofperoxide

Waterstofperoxide wordt commercieel verkocht als een oplossing in water. Het kan verschillende concentraties hebben. Bij de drogist en apotheek vind je vooral 3% waterstofperoxide. Dat betekent dat er in elke 100 ml vloeistof 3 ml waterstofperoxide opgelost is.

Bekende geneeskundige toepassingen ervan zijn het desinfecteren van wondjes en het gebruik als mondspoeling. Voor dat laatste moet je het dan nog verder verdunnen met water. Deze flesjes met 3% waterstofperoxide bevatten vaak wel stabilisatoren om de houdbaarheid te vergroten. Je kunt dit dan zien op de ingrediëntenlijst.

Voedselkwaliteit 35% waterstofperoxide

Er zijn ook andere concentraties. 35% waterstofperoxide wordt meestal gebruikt als ‘foodgrade’ (= voedselkwaliteit) waterstofperoxide. Deze vind je vooral online. Let wel op, want deze concentratie mag je absoluut niet gebruiken om te vernevelen. De 35% waterstofperoxide moet je eerst verdunnen! Let ook op dat de 35% waterstofperoxide niet op je huid of kleren komt. Voorzichtig zijn dus. Door het iets meer dan 11 keer te verdunnen, krijg je weer eenzelfde concentratie als de 3%.

De ‘foodgrade’ wordt gezien als de meest zuivere vorm. Als het goed is, worden hierin geen stabilisatoren gebruikt. Deze hoge concentraties van waterstofperoxide zijn wel wat duurder, maar je kunt het in de diepvries bewaren. Vanwege de hoge concentratie bevriest het niet, maar in de vriezer heeft het wel een vrijwel oneindige houdbaarheid. Je kunt dan een flesje met zelf verdunde waterstofperoxide (3%) in je koelkast bewaren.

Alles beter dan niets

Zelf heb ik bij een drogist in de buurt een flesje waterstofperoxide van 3% kunnen vinden waar alleen water en waterstofperoxide in zit. Geen stabilisatoren. Na opening is het een maand houdbaar. Het betreffende flesje zie je op de foto.

Dr. Levy zegt dat als je een luchtweginfectie hebt, je in ieder geval niet moet wachten tot je de ‘foodgrade’ waterstofperoxide in huis hebt. Ga dan naar de dichstbijzijnde drogist om een flesje ‘gewone’ waterstofperoxide te halen. Ook die zijn goed genoeg en het is belangrijker dat je snel begint. [1]

Vernevelen

Voor het bestrijden van een bacteriële of virale luchtweginfectie vernevel je de waterstofperoxide. Dat zorgt voor hele kleine druppeltjes die je diep in je luchtwegen en longen kunt inhaleren. Zodat ze dáár komen waar ze nodig zijn.

Dat vernevelen doe je met een vernevelaar. In het Engels wordt het een nebulizer genoemd. Die term kom je nog wel eens tegen als je online gaat zoeken om er één te kopen. De vernevelaar vul je met een vloeistof en het apparaat maakt er een nevel van hele kleine druppeltjes van. Je gebruikt een mondstuk voor je mond of een masker voor je neus en mond om die damp te inhaleren.

Een vernevelaar is eigenlijk de moderne versie van met je hoofd onder een handdoek boven een kom met dampend spul hangen. In een vernevelaar wordt de vloeistof overigens niet gekookt. De vernevelaar gebruikt namelijk druk om een vloeistof om te zetten naar een gas.

Gebruik een tafelmodel

Grofweg gezegd heb je er twee soorten van. Er zijn apparaatjes die je in je hand kunt houden. Een beetje vergelijkbaar met een wat grotere medicijnenpuffer. Ze werken op batterijen. Daarnaast zijn er de apparaten die je op tafel neerzet. Deze sluit je meestal aan op het stopcontact. Soms hebben ze (ook) een oplaadbare accu.

Er wordt aangeraden om een tafelmodel te gebruiken voor de toepassing zoals beschreven in deze blog. Deze gebruiken een andere techniek en zijn krachtiger, waardoor er een fijnere mist uitkomt. Daardoor zijn ze beter geschikt voor het vernevelen van waterstofperoxide. Ook zijn ze makkelijker te onderhouden.

Wees voorbereid

Ik heb de afgelopen maanden veel geleerd over de werking van waterstofperoxide. Zelf ben ik overtuigd van de enorme potentie die het heeft. En bij juist gebruik kun je het niet te vroeg of te vaak doen. Je kunt het zelfs preventief gebruiken. Bijvoorbeeld als je veel of lang tussen de hoestende en niezende mensen bent geweest. Je geeft het virus dan eigenlijk niet eens de kans om in je neus of keel te nestelen.

Nu is het moment

Het enige mogelijke gevaar is dus dat je er te laat mee begint.

Daarom staan bij ons nu vitamine C, D, zink en quercitine in de kast. Ook hebben we een vernevelaar en waterstofperoxide gekocht. Zodat we die meteen kunnen gebruiken als dat nodig is. Bij de eerste griep- of verkoudheidsverschijnselen. Je kunt er beter maar snel bij zijn. Zo’n vernevelaar is dus een investering voor het leven.

Ik heb wel getwijfeld tussen verschillende modellen. De technische specificaties zijn voor elk apparaat weer anders. Het gaat dan bijvoorbeeld om de druppeltjesgrootte, de hoeveelheid vloeistof die per minuut verneveld kan worden en hoeveel geluid het apparaat maakt. Ook zijn ze verschillend in prijs.

Uitiendelijk heb ik gekozen voor degene die je op de foto ziet. Dit apparaat is oplaadbaar en compact. Zo kun je gaan zitten waar je wilt. Ook kun je ‘m makkelijk meenemen. Dit jaar heb ik ‘m bijvoorbeeld meegenomen op vakantie. Voor het geval dat.

Eigen ervaring

Ik heb het apparaat al een aantal keer gebruikt. De eerste keer heb ik het een paar dagen achter elkaar gebruikt om het uit te proberen. Steeds met een concentratie van 3% waterstofperoxide. Recht uit het flesje dus.

3% wordt als de ‘maximale’ concentratie gezien die je mag gebruiken bij het vernevelen. Op die manier krijgt je het krachtigste resultaat, maar het kan wel wat irritatie geven aan je keel en/of neus. Blijkbaar verdraagt de ene persoon het wat beter dan de andere. Dat is een kwestie van uitproberen. Dr. Levy adviseert om bij een virusinfectie te beginnen met 3% en als je het niet goed verdraagt, het verder te verdunnen met een standaard 0.9% zoutoplossing (0.9 gram Keltisch zeezout op 100 ml (= 100 gram) water) tot je het wel verdraagt.

Prik en een drupneus

Mijn eigen ervaring is dat het inderdaad bij inhaleren een prikkelend gevoel geeft. Dat voelt een beetje onaangenaam, maar is goed te doen. Het prikt bij mij vooral in m’n keel, wanneer ik heel diep door m’n mond de nevel inhaleer. Bij m’n neus heb ik er geen last van. Mijn neus gaat na een tijdje trouwens wel druppen. Dan stop ik het apparaat even om m’n neus tussendoor een keer te snuiten.

Bij een zere keel

Daarna heb ik het apparaat een maandje niet gebruikt. Je kunt het ook preventief gebruiken (bijv. 1 of 2 keer per week), maar dat komt er bij mij niet van. Maar toen ik ‘s avonds laat een keer merkte dat ik ineens heel erge keelpijn had, dacht ik meteen weer aan m’n vernevelaar.

Ik heb toen een flinke dosis vitamine C, D, zink en een capsule quercitine genomen, samen met wat magnesium. Daarna heb ik 5-10 minuten waterstofperoxoide verneveld. De dag erna heb ik helemaal niet meer aan de keelpijn gedacht, want die was helemaal over. Of mijn vernevelprotocolletje daarbij geholpen heeft? Geen idee, eerlijk gezegd. Dat kun je namelijk nooit weten. Maar hier geldt echt: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet.’ Dus als ik weer ga niezen of hoesten dan komt m’n apparaatje zeker weer te voorschijn.

Bij een zere (koorts)lip

Toen ik laatst een gevoelige, prikkelende onderlip had en ik bang was voor een koortslip heb ik ook weer m’n vitamines en vernevelaar tevoorschijn gebracht. Vanuit de gedachte dat op het moment van een infectie je immuunsysteem wel een boost kan gebruiken.

Of vernevelde waterstof zou kunnen helpen bij een koortslip wist ik eigenlijk niet, maar mijn hoop was dat de damp ook in de porieën van m’n lip zou komen en daar toch iets goeds zou kunnen doen.

De dag erna heb ik opgezocht of waterstofperoxide kan helpen bij een koortslip en ik heb toen meerdere websites gevonden met tips daarover. Op die sites gebruiken ze (verder verdunde) waterstofperoxide op een actieve koortslip, door het rechtsstreeks aan te brengen met een watje, of er met zeezout of baking soda een papje van te maken en dat op de koortslip te smeren. Dus een hele rare gedachte blijkt het niet te zijn. Toen ik dat las heb ik met een watje wat (3%) waterstofperoxide op m’n lip gedept. Aan het eind van de dag was de gevoeligheid verdwenen. Een koortslip is er niet gekomen.

Verder lezen?

In bovenstaand verhaal heb ik de vergelijking gebruikt van de ridders om eenvoudig uit te leggen hoe waterstofperoxide in je lichaam te werk gaat. De meer technische beschrijving van dit proces komt in een andere blog: ‘De rol van waterstofperoxide in de strijd tegen virusinfecties‘.

Onderzoek het zelf!

Zelf ben ik inmiddels helemaal overtuigd van het nut, maar zeker ook de veiligheid van het gebruik van waterstofperoxide. Maar ik vind het wel belangrijk dat je mij daarbij niet zomaar gelooft. Doe je eigen onderzoek. Daarom heb ik alle bronnen die ik gebruikt heb, onder aan de blog vermeld.

Bronnen

[1] Rapid Virus Recovery Website waarop je het gratis ebook ‘Rapid Virus Recovery’ van Dr. Levy kunt verkrijgen.

[2] Is This the Most Effective Weapon Against Viral Infections? Artikel geschreven door Dr. Joseph Mercola over het interview met cardioloog Dr. Thomas Levy waarin Dr. Levy uitleg geeft over de behandeling van virale infecties, waaronder COVID-19. Op deze pagina staat ook een link naar Dr. Levy’s gratis te verkrijgen e-book [1] en een video waarin Dr. Mercola uitleg geeft over het gebruik van waterstofperoxide als de meest veilige en effectieve manier om bovenste luchtweginfecties te behandelen. Verder uitleg over de werking van waterstofperoxide in het lichaam en over hoe waterstofperoxide deel uitmaakt van je lichaam’s natuurlijke afweersysteem. In het artikel kun je ook zen hoe je een .1% waterstofperoxide oplossing maakt.

[3] Nebulized Hydrogen Peroxide — A Simple Remedy for COVID-19 Artikel geschreven door Dr. Joseph Mercola op de website van Spirit of change magazine – Holistic New England over de manier waarop Dr. David Brownstein op een succesvolle manier honderden COVID-19 patiënten behandelde met een protocol van vitamine A, C, D, jodium en vernevelde waterstofperoxide.

[4] Dr. Shallenberger Article: This -At Home -Treatment Can Knock Out Any Virus Including Coronavirus Artikel van Dr. Frank Shallenberger, MD, over een behandeling van virale infecties (zoals COVID-19) vanuit je eigen huis met vernevelde waterstofperoxide. Hij beschrijft het als een eenvoudige en zeer goedkope methode, zonder negatieve bijwerkingen, die erg effectief kan zijn. Hij legt uit hoe virussen zich verspreiden en waarom waterstofperoxide zo effectief is in het bestrijden van deze infecties. Ofschoon hij op het moment van het schrijven van dit artikel (9 maart 2020) nog geen ervaring had in de behandeling van COVID-19 vond hij het destijds al ‘zeker de moeite van het proberen waard’ omdat hij het nooit eerder had zien falen bij het bestrijden van virale infecties. Het enige probleem volgens hem is dat het goedkoop is en dat het niet gepatenteerd kan worden omdat het een schemische verbinding is die in de natuur voorkomt. Met andere woorden, er valt niets aan te verdienen…

[5] An At-Home Treatment That Can Cure Any Virus, Including Coronavirus Artikel van Dr. Thomas E. Levy waarin hij zijn thuisprotocol voor virussen, waaronder Coronavirussen, uitlegt. Hij legt ook uit hoe dit idee in 1990 voor het eerst uitgewerkt werd door Charles Farr (MD) die waterstofperoxide succesvol via infuus toediende en he dit later door Frank Shallenberger (MD) verder werd onderzocht en voorgeschreven. Dr. Shallenberger was zo ingenieus om het via een vernevelaar toe te dienen, waardoor de methode geschikt werd om thuis te gebruiken.

[6] Waterstofperoxide (zuurstof): een wondermiddel en de schrik van elk farmaceutisch bedrijf Artikel op de website LeefBewust over waterstofperoxide als wondermiddel en daardoor tegelijk de schrik van medicijnfabrikanten.

[7] 6 Ways to Use Essential Oils for Inhalation Therapy Artikel op de website Ellessco LLC Living in Motion over verschillende manieren om essentiële oliën te gebruiken als inhalatie therapie. Hierin wordt het gebruik van essentiële olie via een vernevelaar als één van de favoriete methoden genoemd, omdat je dan de essentiële olie niet hoeft te verwarmen. Er worden ook voorbeelden van essentiële olie genoemd die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld verkoudheid en luchtweginfecties.

Let wel: Dr. Levy waarschuwt in zijn video-interview [13] dat je geen in olie opgeloste vloeistoffen moet gebruiken, dus wellicht is bovenstaande toch niet zo’n goed idee. Ik heb er zelf geen ervaring mee.

[8] Nebulized Hydrogen Peroxide- Discussion Between Dr. Thomas Levy & Dr. Mercola Podcast interview tussen Dr. Mercola en Dr. Thomas Levy. Dr Thomas Levy is opgeleid als cardioloog en is onder andere bekend om zijn kennis over de toepassingen van vitamine C. Dit interview is ook beschikbaar als video interview op de website BrandNewTube: Dr. Thomas Levy discusses nebulized hydroge peroxide.

In het interview geeft Dr. Levy uitleg over het vernevelen van waterstofperoxide; wat zijn favoriete behandeling is geworden van virale infecties waaronder COVID-19. Deze podcast is een echte aanrader als Engels geen probleem voor je is. In ongeveer een uur leert Dr. Levy je alles over de werking van waterstofperoxide in het lichaam waarna je begrip krijgt voor de enorme kracht van deze behandeling.

In deze aflevering bespreken Dr. Levy en Dr. Mercola óók dat veel (chronische) ziektes, misschien zelfs álle, hun oorsprong vinden in de mond. Onbehandelde en vaak onbekende bronnen van infecties in de mond zorgen voor een continue aanvoer van pathogenen naar het maagdarmkanaal en kunnen zich, door het ontstaan van een lekkende darm, verspreiden naar de rest van het lichaam en daar voor allerlei (chronische) ziektes zorgen. Pas als de oorzaak wordt aangepakt, kunnen deze chronische ziektes effectief behandeld worden. Vernevelen met waterstofperoxide en het gebruik van een waterpik (een soort van waterflosser voor je tanden) kunnen vaak helpen om de ziektekiemen te verwijderen. Soms zijn ook andere tandheelkundige interventies nodig; vaak van gespecialiseerde tandartsen. Meer info daarover geeft Dr. Levy in zijn andere interview met Dr. Mercola (zie [9]).

[9] Hidden Epidemic- Discussion Between Dr. Thomas Levy & Dr. Mercola Podcast interview tussen Dr. Mercola en Dr. Thomas Levy, waarin Dr Levy verder in gaat op wat hij in zijn eerdere interview (zie [8]) al noemde, namelijk dat de oorzaak van veel ziekte ligt in ziektekiemen in de mond, door eerdere tandheelkundige behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen of door niet (voldoende) behandelde perionditis of abcessen in de mond. Hierdoor vindt er een continue aanvoer van pathogenen richting het maagdarmkanaal, wat de oorzaak is van veel chronische ziektes. Het grondig aanpakken van deze onderliggende tandheelkundige problemen kan een heel gunstig effect hebben op het verloop van deze ziektes.

[10] Antioxidanten bij gezondheid en ziekte Uitleg op de website van OrthoKennis over de rol van radicalen en van anti-oxidanten bij onze stofwisseling en bij processen die ervoor moeten zorgen dat we na ziekte weer gezond worden. Uiteindelijk gaat het om de goede balans tussen beide. In dit artikel ook uitleg over het superoxideradicaal (vrije radicaal) Hydroxylradicaal (OH).

[11] Hydrogen peroxide in the human body Wetenschappelijk artikel uit de Pubmed database. Ofschoon H2O2 vaak beschouwd wordt als een cytotoxische stof (een stof die een toxische werking heeft op de cellen welke tot celdood leidt) waarvan de hoeveelheden geminimaliseerd moeten worden door middel van antioxidanten, wordt in deze wetenschappelijke publicatie uitgelegd dat H2O2 nauwelijks reactief is (en daardoor dus geen gevaar vormt) in de afwezigheid van de metaalionen (in het lichaam is dat meestal ijzer) die nodig zijn voor de omzetting naar HO.

[12] Zelfzorg Covid 19 Website van een groep artsen en andere zorgmedewerkers die hun ervaring met (vroeg)behandeling van Covid-19 ter beschikking hebben gesteld. Op deze website vind je protocollen voor preventie en vroegbehandelng van Covid-19 met supplementen en voor behandeling met ondersteunende medicijnen bij matige tot ernstige klachten. Tevens kun je bij een infectie en matige/ernstige klachten contact opnemen voor een teleconsult indien je eigen arts de medicijnen uit de genoemde protocollen niet wil voorschrijven.

[13] Nature’s natural antibiotic – Rapid Virus Recovery thru Nebulized Hydrogen Peroxide: Dr. Thomas E. Levy **Modified Full Episode** Video interview tussen Scott E. Burgess and Dr. Thomas Levy over het vernevelen van waterstofperoxide, waarin Dr. Levy uitlegt waarom waterstofperoxide de natuur z’n eigen antibiotica is.

[15] Nebulized Peroxide – Dr. Mercola Video uitleg van Dr. Mercola van de hele ‘nebulizing procedure’ inclusief het verdunnen van de waterstofperoxide met een zoutoplossing en het gebruik van het apparaat.

[16] Hydrogen Peroxide – Simple Trick to Treat the Cold or Flu Video van Dr. Mercola uit 2006 (!!) waarin hij laat zien hoe je hydrogen peroxide kunt gebruiken als oordruppels om bij een verkoudheid of griep snel verlichting te krijgen. Hij vertelt in deze video dat hij (op dat moment) niet weet hóe het werkt, maar dat hij van heel veel mensen hoort dat ze er sneller door opknappen.

[17] Begrijp het verschil tussen organisch en anorganisch. Wetenschappelijke uitleg over het verschil tussen organische stoffen en anorganische stoffen. Hier lees je o.a.: Moleculen die met levende organismen worden geassocieerd, zijn organisch. Alle organische moleculen bevatten koolstof, bijna allemaal waterstof, en veel bevatten ook zuurstof. Anorganische stoffen zijn onder meer zouten, metalen, stoffen die zijn gemaakt van afzonderlijke elementen en alle andere verbindingen die geen koolstof bevatten dat is gebonden aan waterstof.

[18] Quercetine als mogelijk alternatief voor hydroxychloroquine bij COVID-19 Pagina op de website van Orthokennis over de werking en noodzaak van een zinkionofoor bij het bestrijden van virale infecties (in het specifiek ook COVID-19). Quercitine wordt aangedragen als alternatief voor Hydroxychloroquine (Cora: omdat om werkelijk onverklaarbare redenen het gebruik daarvan bij de behandeling van COVID-19 helaas nog steeds wordt tegengewerkt. Meer daarover kun je lezen op de website genoemd bij [19]). Quercitine is een natuurlijke stof (een flavoïde) en je kunt het zelf kopen bij o.a. drogist of apotheek.

[19] Zelfzorg COVID-19: Invloed van nutriënt tekorten  op virusinfecties Homepagina van de website COVID-19, een in mijn ogen zeer belangrijke website opgezet door huisarts Rob Elens. Hij geeft hele belangrijke informatie over wat je zelf kunt doen ter preventie en vroegbehandeling van COVID-19. Op deze pagina lees je over het belang van vitamine C, vitamine D, zink, quercitine (als zinkionofoor). Hier wordt ook nog een andere aanvulling genoemd, namelijk Broomhexine HCl. Dit is een goedkoop en bovendien zonder recept vrij verkrijgbaar medicijn. Uit onderzoek blijkt dat Broomhexine HCl de celtoegang voor een virus blokkeert en is daarom een aanvulling op de supplementen genoemd in mijn blog.

[20] Is Hydrogen Peroxide A Cure For Cold Sores? Artikel waarin uitgelegd wordt op welke manier waterstofperoxide kan helpen bij het genezen van een koortslip. De reden dat het werkt is omdat het antiseptisch is en microorganismes op het huidoppervlakte kan doden waardoor het infecties kan voorkomen en behandelen. Ook heeft waterstofperoxide antivirale eigenschappen wat dus specifiek het virus kan aanvallen wat een koortlip veroorzaakt. Als bijkomend voordeel wordt genoemd dat het littekens kan verminderen die de koortslipblaasjes eventueel kunnen achterlaten.

De manieren die hier genoemd worden om het toe te passen, zijn het gorgelen met waterstofperoxide (wanneer de koortlip zich aan de binnenkant van je mond bevindt) en het maken van een zout-waterstofperoxide of een baking soda-waterstofperoxide papje wat je op de koortslip kunt smeren.

[21] How To Stop A Cold Sore Fast, From Your Lincoln, NE dentist Pagina met uitleg over wat de oorzaken kunnen zijn van het ontstaan van een koortlip en wat je kunt doen om het te behandelen. Als één van de mogelijke behandelingen wordt (ook) hier waterstofperoxide genoemd. Het kan de koortslip helpen uitdrogen en voorkomen dat deze zich verder verspreidt of groeit.

[22] Sunlight Offers Surprise Benefit – It Energizes Infection Fighting T Cells Artikel op de website van Georgetown University Medical Center over een onderzoek uitgevoerd aan deze universiteit en gepubliceerd in Scientific Reports, liet zien dat zonlicht een opmerkelijk voordeel biedt, namelijk dat het infectie-bestrijdende T-cellen (die onderdeel uitmaken van het immuunsysteem) meer energie geeft, waardoor ze sneller naar de plaats van een infectie gaan. Het zonlicht stimuleerde de synthese (= ‘de aanmaak’) van waterstofperoxide en dat activeert dan weer een signaleringsroute in het lichaam dat ervoor zorgt dat de T-cellen sneller reageren.

In dit artikel lees je ook dat witte bloedcellen waterstofperoxide afgeven wanneer ze een infectie voelen. ze doen dat om bacteriën te doden en om andere immuuncellen op te trommelen om een immuunrespons te creëren. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van waterstofperoxide in de T-cellen, waardoor ze in beweging komen. En het immuunrespons gebruikt waterstofperoxide om de T-cellen naar de plaats van de infectie te brengen. Het past allemaal bij elkaar en waterstofperoxide speelt een centrale rol.

[23] Hydrogen peroxide provides clues to immunity, wound healing and tumor biology Artikel op de website van Medical press wat ingaat op een onderzoek naar de rol van waterstofperoxide bij immuniteit, wondgenezing en tumor biologie. Hierin wordt waterstofperoxide beschreven als een natuurlijke chemische stof in je lichaam dat zich verzamelt op plaatsen van verwondingen of infecties en immuuncellen activeert. Een hoge concentratie waterstofperoxide zorgt ervoor dat neutrofielen (‘de noodhulpverleners van het immuunsysteem’) zich naar de wond haasten om micro-organismen te bestrijden, beschadigd weefsel te verwijderen en daarna het ontstekingsproces te starten.

Uit dit onderzoek bleek dat het lichaam bij een verwonding waterstofperoxide gebruikt als de alarmbel en dat daardoor witte bloedcellen (als onderdeel van de immuunreactie) in beweging komen. Ze hebben ook laten zien dat als waterstofperoxide tegengehouden wordt, dat dan ook de witte bloedcellen niet in beweging komen en dus de afweerreactie niet op gang komt.

[24] What is Fenton’s Reaction? Uitgebreid artikel op de website van Vendantu – Learn LIVE Online over Fenton’s reactie.

[25] IJzer: Het element Artikel over ijzer op InfoNu.nl. Hierin lees je onder andere dat ijzer bestaat in meerdere oxidatietoestanden, -2 tot +6. De toestanden 2 en 3 zijn de meest voorkomende en het is voornamelijk in deze oxidatietoestanden dat het verbindingen aan gaat met andere elementen.

[26] A Novel Approach to Treating COVID-19 Using Nutritional and Oxidative Therapies (=Een nieuwe benadering voor het behandelen van COVID-19 met behulp van voedings- en oxidatieve therapieën)

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Science, Public Health Policy, and The Law’ in juli 2020. Hierin wordt de behandeling van 107 COVID-19 patienten beschreven. Elke patiënt kreeg daarbij een behandeling op maat die kon bestaan uit één of meerdere van de onderstaande methodes:

 • slikken van vitamines A, C, D en jodium (107 mensen)
 • infuus met waterstofperoxide (32 personen) en vitamine C (37 personen)
 • ozontherapie (37 personen)
 • inhalatie van een verdunde waterstofperoxide (0.04%)/zoutoplossing met jodium (91 personen)

In deze studie werd een 0.04% waterstofperoxide oplossing gebruikt. Iedereen die ademhalingsmoeilijkheden had moest minimaal 3 keer per dag 3 cc van de waterstofperoxide-zout-jodium oplossing inhaleren. Over het algemeen waren er 1 of 2 van deze behandelingen nodig om de ademhalingsmoeilijkheden te verbeteren. In het artikel wordt benadrukt dat waterstofperoxide anti-virale eigenschappen heeft en dat het lymfocyten kan activeren. Van lymfocyten is bekend dat ze uitgeput raken bij een COVID-19 infectie.

[27] CURES FOR COVID-19 – Revealed By World Leading Medical Experts Rapport op de website Stop World Control waarin wereldleiders en experts op het gebied van wetgeving, gezondheid, wetenschap en vaccinatie en journlistiek zich uitspreken over wat er echt gaande is in de wereld.

In dit rapport aandacht voor het feit dat COVID-19 geen doodvonnis is, omdat er goede behandelingen voor bestaan en een overzicht van wetenschappelijk bewezen therapieën en behandelingen voor COVID-19. Elk van deze behandelingen wordt gebruikt door vele duizenden medische doktors wereldwijd en wordt ondersteund door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Ze worden geadviseerd door sommige van de wereld’s vooraanstaande wetenschappers.

De volgende behandelingen worden beschreven:

 • HCQ (Hydroxycholoroquine) + zink
 • inhaleren van waterstofperoxide
 • inhaleren van Budesonide (een astma-medicijn)
Print Friendly, PDF & Email

22 REACTIES

  • Hallo Suzan, bedankt voor je fijne reactie. Het klopt dat gorgelen en neus sprayen met waterstofperoxide een goede methode is om preventief te gebruiken. Overigens schijnt jodium daarvoor misschien zelfs nog wat beter te werken. Je zou daarom aan de waterstofperoxide nog een druppel jodium (betadine) toe kunnen voegen.
   Dat doen sommige artsen ook extra bij het vernevelen. De waterstofperoxide en jodium kunnen dan gewoon samen gebruikt worden.
   Groetjes, Cora

 1. Hallo Cora. Wat een goed artikel. Ik zou , als het mag, graag weten hoe de vernevelaar heet en waar ik hem kan kopen.
  Alvast bedankt.
  Warme groet, Maria

 2. Dag Cora, fijn dit te weten. Ook wij hebben een vernevelaar besteld met de bijbehorende 3%-waterstofperoxide. Kunnen we ons eigen antibioticum-“fabriekje” beginnen?. En dan zeker met de vitamientjes/mineralen en quercetine erbij: onze winter kan niet meer stuk!

  • Hallo Ellen, dank je wel voor je reactie! Ik heb ook van een aantal andere mensen reacties gekregen (op Facebook en privé). Fijn om te zien dat mijn blogs toch een aantal mensen bereikt hebben. Ik hoop dat jullie er ook je voordeel mee kunnen doen! Fijne en gezonde herfst & winter gewenst!! Groetjes, cora

  • Hallo Davy, ik heb deze bij de DA kunnen bestellen. Ze hebben m online, maar ze hadden deze niet in de winkel zelf. Maar ze konden m wel bestellen en zijn daarbij steeds heel vriendelijk. Service met een glimlach! Ik ben een heel tevreden klant. Groetjes, Cora

 3. Hallo Cora, dank voor je waardevolle informatie. Ik heb op dit moment wat verkoudheids(corona?)klachten (loopneus, druk op mijn (m.n. voorhoofds)holte(s), lichte hoofdpijn,..). Ik heb wel 3% waterstofperoxide in huis, maar geen vernevelaar. Kan ik de waterstofp. ook in een pan stomend water druppelen (zo ja, hoeveel?) en er met mijn gezicht boven gaan hangen, met een theedoek over mijn hoofd? alvast dank en warme groet, marjon

  • Hallo Marjon, aj, vervelend. Zaak om er snel bij te zijn. Ik weet niet of het ook werkt in een stoombad. Ik heb er in het Engels én in het Nederlands op gezocht, maar kan geen studies of artikelen vinden waarin het op die manier gebruikt wordt. Zelfs pagina’s die over stoombadjes met eucalyptusolie praten, hebben het daarna over waterstofperoxide uit een vernevelaar (en dus niet via zo’n zelfde stoombadje). Misschien is de waterstofperoxide niet stabiel (en daardoor niet werkzaam) wanneer je het verhit? Ik weet het dus niet. Wat je wel kunt doen is een leeg flesje van een neusspray (moet dan wel hervulbaar zijn) gebruiken en daarmee in je keel en in je neus spuiten. Dat wordt in ieder geval gebruikt ter voorkoming van infectie en zal ook de virussen in je keel en je neus te lijf gaan. Maar de fijne mist van een vernevelaar komt wel dieper in de longen, dus wellicht is het effect wat minder groot. Misschien kun je overwegen om een (wellicht goedkope) vernevelaar te kopen die de volgende dag wordt bezorgd? Zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen en het daarna ook altijd bij de hand hebt. Maar dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Tot je een neussprayflesje of vernevelaar hebt, kun je ook nog spoelen met waterstofperoxide (voor je keel) en met je vinger of een wattenstaafje (voorzichtig) je neusholtes bestrijken. Om alvast de bereikbare plekken te behandelen. Sterkte ermee. Ik hoop dat je je snel beter zult voelen. Groetjes, Cora

   • Veel dank voor je snelle reactie Cora. Ik zal je adviezen opvolgen. En ook kijken of ik alsnog snel een vernevelaar kan regelen.
    Kun je mij ook zeggen wat de verhouding is wb ‘waterstofperoxide 3% + water’ (zowel om mee te gorgelen, als om te vertsuiven met een neusspayflesje, als met een vernevelaar)..?
    Wederom dank! Warme groet, Marjon

    • Hallo Marjon, Graag gedaan hoor. Ja ik wilde inderdaad snel reageren zodat je zo snel mogelijk kon handelen. Je kunt de 3% gebruiken voor gorgelen, spoelen, verstuiven, oordruppelen en vernevelen. Het kan wat prikkelen of een beetje een irriterend gevoel geven, maar kan verder geen kwaad. Als je het vervelend vindt, dan kun je verder verdunnen tot je het wel goed kunt verdragen. Bijv. eerst half waterstofperoxide, half water. Zelf gebruik ik de 3% voor al die dingen onverdund en kan het goed verdragen. In het begin vond ik het vernevelen een beetje wennen (het gevoel in de keel bij diep inademen bijv.) maar dat was de tweede keer al beter omdat ik wist wat ik kon verwachten. Daarna geen last meer van gehad. Succes ermee en fijn weekend. Groetjes, Cora

 4. Hallo Cora
  zo blij dat je deze info hebt gedeeld ! Ik heb nog een vraag : als ik foodgrade waterstofperoxide wil verdunnen, kan dat dan met kraantjeswater of moet het gedestilleerd water zijn ?
  Alvast bedankt en bij deze heb je er weer een volger bij ?
  vriendelijke groet
  Annick

  • Hallo Annick, ik denk dat je het beste gedestilleerd water kunt gebruiken, omdat het dan ook langer houdbaar is. Als je dat niet hebt, zou ik zelf het Nederlandse kraanwater wel durven gebruiken. Dan zou ik het wel eerst koken en laten afkoelen. Maar ik weet niet hoe lang je het kunt gebruiken. Overigens kun je zelfs nog beter een (standaard) zout water oplossing gebruiken, dat is fijner voor je lichaam en helpt van zichzelf ook alweer tegen infecties.
   Weet je dat je de foodgrade 35% in de vriezer kunt bewaren? Het zal niet bevriezen, maar is wel oneindig houdbaar in de vriezer.
   Als je dan steeds een deel verdunt om snel bij de hand te hebben, kun je heel lang vooruit!
   Leuk dat je de blog nu ook volgt!
   Groetjes, Cora

   • Dag Cora, hartelijk dank voor je reactie. Ja, dat is een interessante eigenschap van de foodgrade 35%, dat die in de vriezer kan. Ik denk dat ik toch voor gekookt kraantjeswater + 0,9% zout ga dan.
    Fijne dag nog !
    Annick

    • Hallo Annick, ik ben benieuwd naar je ervaringen. Als je wilt, zou je die dan nog een keer kunnen delen?! Zelf ben ik nog steeds heel enthousiast erover. Met de foodgrade waterstofperoxide heb ik geen ervaring, dus ik hoor er graag over. Groetjes, Cora

 5. Heb een tijdje terug het boek van Thomas Levy gelezen, en was direct overtuigd. Dat gaf een geruststelling mocht ik covid oplopen. Een plan B wat ik gelijk zou kunnen gebruiken. En dat was al vrij snel daarna. Zondag 5 december ben ik positief getest op covid. Kon ook haast niet anders, want ik was er een paar dagen van van de kaart. De test heb ik niet afgewacht. Ik ben gelijk nadat de hoofdpijn voorbij was, gaan vernevelen. Was na 1 dag alweer uit bed. Ondanks deze ervaring echter, krijg ik niemand overtuigd, behalve de mondhygieniste die ik vandaag sprak. Zelfs mijn vriendin, is nog sceptisch. Feit is echter, dat ik allang hersteld ben, en zij nog aan het kwakkelen is. Maar, vandaag gaat ze overstag. Ik zal zsm melden hoe het haar vergaat.

  • Hallo,
   Wat fijn zeg, dat je zo snel hersteld bent! In hoeverre de waterstofperoxide daarin een rol heeft gespeeld zullen we nooit weten, maar volgens mij geldt hier vooral: baat het niet dan schaadt het niet. En elke positieve ervaring is er weer één bij. Dus heel erg bedankt ervoor.
   Binnen mijn eigen familie zijn er inmiddels ook een aantal hele positieve ervaringen. Nog niet met COVID besmettingen, want die zijn er zover wij weten sindsdien nog geen geweest. Maar wel met verkoudheids- en griepverschijnselen. Meteen beginnen met vernevelen en heel snel weer klachtenvrij.
   Leuk trouwens dat de mondhygiëniste het wel wil geloven. Zij zijn wat meer bekend met waterstofperoxide, dat scheelt misschien.

   Wens je vriendin beterschap van me. Misschien duurt het in haar geval wat langer, omdat ze er langer mee tijd is blijven lopen. Maar het is zeker niet zinloos. Supplementeren met vitamine C, D, zink en quercitine is ook zeker aan te raden voor haar! Ik ben heel benieuwd naar haar ervaringen.

   Nogmaals bedankt voor het delen van je ervaring. Hopelijk helpt het weer om mensen over de streep te trekken om voorbereid te zijn en alles in huis te halen voor het geval dat… !

   • Dat heeft best even geduurd, dat zsm. Goed. Uiteindelijk heeft mijn vriendin het niet aangedurfd om te gaan vernevelen. Pas rond de kerst knapte ze op, maar ze is nog steeds niet 100%. Om eventueel goed door covid heen te komen, nam ik al vit D3, zink/quercetine en glutathion. Dat heb ik verhoogd door te verdubbelen, toen ik het daadwerkelijk had. Mijn vriendin koos een andere aanpak. Wel vit D3, maar verder alleen propolis forte. Het ging allemaal niet zo best, dus heb ik haar geprobeerd aan de vernevelaar te krijgen, door eerst een zoutoplossing voor te stellen, waar ik stiekem toch h2o2 in had gedaan. Bij mij werkte het tenslotte ook. De volgende dag zei ze dat ze het gevoel had dat er een lading bakstenen van haar borstkas was verdwenen. Toch wilde ze er niet mee verder. Vreemd. Ze gebruikt nu wel zink/quercetine, maar om-de-dag.Aangezien ze er niet op achteruit gaat, laat ik het nu maar zo.

    • Hallo, bedankt voor de follow up! Dan duurt het inderdaad lang, zeg. Vervelend. Ik moest wel een beetje lachen om het verhaal hoe je de waterstofperoxide toch stiekem hebt toegediend. Hopelijk heeft die ene keer dan toch de vruchten afgeworpen.
     Het kost mij ook de nodige moeite om huisgenoten te overtuigen om de waterstofperoxide te vernevelen bij verkoudheidsklachten. Ik kan dat maar moeilijk begrijpen.
     Nog veel beterschap voor je vriendin. Hopelijk voelt ze zich snel wel weer 100,%.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.