Ik hou van ovenschotels. En van véél groenten, kipgehakt met harissa en van krokante korstjes.

Deze gevulde groenten zijn dan ook een summum van eetgeluk voor mij. Die zou ik elke week wel lusten. Iets waar de rest van het gezin trouwens helemaal geen moeite mee zou hebben. “Écht lekker, mam” was namelijk het commentaar toen we deze overheerlijke courgettes en paprika’s aten.

Extra schoteltje

Het is wat moeilijk inschatten hoeveel groenten je precies nodig hebt om de groenten te vullen. Ik hou van veel groenten en maak daarom liever wat meer. Van de overgebleven groenten- en gehaktvulling maak ik dan nog een ovenschotel. Samen met de overgebleven topping.

Je kunt dit ovenschoteltje ook prima tot de dag erna bewaren als het te veel is voor één dag. Doe dan de groenten met het gehakt alvast in een ovenschotel en bewaar dit (afgedekt) in de koelkast. Bewaar de eivulling en feta apart. Verdeel dit de dag erna over het gehakt en zet dan je schotel in de oven zoals op het recept aangegeven. Wij aten er toen sperziebonen bij. Heerlijk!

Gevulde courgette en paprika met pesto en kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten om te vullen:
  • 2 courgettes (gemiddeld circa 450-500 g)

  • 2 kleine paprika’s

  • (kruiden)zeezout

  • Voor de groentenvulling:
  • 3 tenen knoflook

  • 1 grote ui

  • circa 850 g (roerbak)groenten. Ik gebruikte: 150 g wortel, 250 g bloemkool, 150 g zoete aardappel, 150 g paprika, 150 g prei

  • kokosvet, om te bakken

  • 1/2 tl K zeezout, of naar smaak

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 3 el pesto

  • Voor de krokante gehakt-kaas topping:
  • 450 g kipgehakt

  • 1 1/3 tl Keltisch zeezout

  • 1 1/2 tl harissa

  • 1/2 tl rode currykruiden (of andere kerrie/currykruiden naar smaak)

  • 1 1/2 tl Italiaanse kruiden

  • 1 ei

  • 1 1/2 el slagroom

  • 200 g huttenkäse

  • 2 el pesto

  • verse peper en Himalayazout, naar smaak

  • 100 g feta

Stappen

  • Groenten voorbereiden voor het vullen:
  • Maak de courgette en paprika’s schoon en dep ze droog. Snijd het kapje van de courgettes en hol ze uit. Laat de wand ongeveer 1/2 cm dik, zodat deze niet stuk gaat tijdens het bakken. Strooi (kruiden)zeezout aan de binnenkant van de courgettes. Gebruik eventueel je hand om het goed te verdelen. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten.

    Zet de courgettes en de paprika’s in een ovenschaal.
  • Groentenvulling maken:
  • Maak de knoflook en groenten van de groentenvulling schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de rest van de groenten in blokjes.
  • Verhit wat kokosvet in een wok of grote braadpan. Smoor hierin de ui met de knoflook. Haal ongeveer 1/3 deel van het uienmengsel uit de pan en bewaar het voor de gehaktlaag.
  • Roerbak dan de rest van de groenten bij de achtergebleven uien in de pan. Begin met de hardste groenten en voeg steeds na een tijdje de volgende soort groenten toe. Op deze manier worden alle groenten even gaar.
  • Voeg het zeezout, tomatenpuree en de pesto toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet het vocht uit de courgettes en vul daarna de courgettes en paprikahelften met de groentenvulling. Doe overgebleven groentenvulling in een ovenvaste schaal.
  • Krokante gehakt-kaas topping maken:
  • Doe nu het kippengehakt samen met het achtergehouden uimengsel in de braadpan. Zet de hittebron nog niet aan. Voeg het zeezout, harissa, currykruiden en Italiaanse kruiden toe en roer dit er met een houten lepel goed door. Druk het gehakt tot een platte koek.
  • Doe nu wat kokosvet bij de pan en verhit de pan op hoge temperatuur. Laat de onderkant van het gehakt een korstje krijgen en draai de gehakt-koek dan (eventueel in stukken) om. Laat nu de andere kant een beetje bruin worden.

    Verdeel nu de gehaktkoek in stukjes (ter grootte van een klein gehaktballetje ongeveer) en bak deze op hoog vuur krokant. Proef en breng eventueel verder op smaak. Zet de hittebron uit.
  • Verdeel het krokante gehakt over de groenten en over het extra ovenschoteltje.
  • Klop het ei los met de slagroom. Meng er de huttenkäse, pesto en peper en zout naar smaak door.
  • Verbrokkel de feta en verdeel deze over de gehaktlaag (eerst op de gevulde groenten en de rest over het ovenschoteltje). Giet er daarna het eimengsel (uit stap 10) over.
  • Bak de gevulde groenten en het ovenschoteltje circa 25 minuten op 175 graden of tot de bovenkant mooi goudbruin is en de vulling goed heet.

Notities

  • De bovenstaande hoeveelheid is voor 2 gevulde courgettes en 4 gevulde paprika-helften en een extra schoteltje met groentenvulling en topping. Ik schat voor 4-6 personen, afhankelijk van hoeveel honger je hebt en wat je er nog bij eet.
  • Het kapje en het uitholsel van de courgettes worden niet gebruikt in dit recept. Ik gebruikte het als basis van een soep.
  • RMR2.0: Wortel, zoete aardappel en zachte zuivel (slagroom, huttenkäse en feta) staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Het gebruik hiervan is zeer beperkt tijdens fase 3. Zie hiervoor: het gebruik van de oranje lijst A tijdens fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is zonder aanpassingen geschikt voor fase 1, 2 en fase 4. Met de aanpassingen zoals genoemd hieronder wordt het ook geschikt voor fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: De wortel en zoete aardappel kun je vervangen door groentensoorten die op de groene lijst staan. Het ei kun je loskloppen met wat water in plaats van slagroom. Dan zit er nog 300 g zachte zuivel (huttenkäse en feta) in het recept. Tijdens fase 3 mag je maximaal 60 ml zachte volle zuivelproducten gebruiken. Je kunt dan dus 1/5 deel van de totale hoeveelheid gevulde groenten eten tijdens fase 3 (mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt tijdens dezelfde dag). Òf je laat de huttenkäse en slagroom helemaal weg of vervangt ze door geraspte harde (geiten- of schapen-)kaas (groene lijst). Op die manier wordt het zelfs zonder beperking geschikt voor fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.