In mijn eerdere blog ‘Druk COVID-19 en andere virusinfecties meteen de kop in‘ schreef ik hoe belangrijk het is om virusinfecties snel te kop in te drukken. En dat waterstofperoxide daarvoor een heel effectief middel is. Ons lichaam maakt en gebruikt het zelf ook om virussen, bacteriën en andere ziektekiemen te bestrijden.

Ik gebruikte de vergelijking met een leger ridders om uit te leggen hoe het inademen van vernevelde waterstofperoxide dit lichaamseigen proces ondersteunt. Alsof je een leger ridders op de brandhaard afstuurt. Een zeer krachtig leger, maar wel heel gediciplineerd. Een leger wat zich enkel richt op de vijand. En daarna weer netjes de aftocht blaast.

Die vergelijking was bedoeld om in eenvoudige woorden uit te leggen hoe waterstofperoxide in je lichaam vijanden kan verslaan. Maar ik wil je ook de meer wetenschappelijke uitleg geven. Vandaar deze tweede blog over waterstofperoxide.

Vriend of vijand?

Omdat waterstofperoxide (H2O2) omgezet kan worden naar hydroxylradicaal (•OH) wat één van de drie vrije radicalen in ons lichaam is, wordt waterstofperoxide in het lichaam door veel wetenschappers beschouwd als cytotoxisch. Ze gaan ervan uit dat de hoeveelheid waterstofperoxide geminimaliseerd moet worden door de werking van anti-oxidanten.

Dat blijkt echter een verkeerde aanname te zijn. Hydroxyradicalen zijn juist enorm belangrijk om ziektekiemen en zieke cellen te doden. Bijvoorbeeld tijdens een virusinfectie. •OH zorgt voor oxidatieve stress op de cel of ziektekiem totdat deze breekt en afsterft. Precies wat je wilt.

Waterstofperoxide is onderdeel van je lichaam’s natuurlijke afweer tegen ziektekiemen. Het is daarom in bijna alle cellen te vinden. Je lichaam heeft het nodig. Tot wel 5% van alle zuurstof die we inademen wordt gebruikt om nieuwe waterstofperoxide te maken. Dat is niet voor niets.

Hoe en waarom waterstofperoxide werkt

Waterstofperoxide H2O2 bestaat uit een watermolecuul (H2O) met een extra zuurstofatoom (O). Ofschoon je dat misschien niet zou verwachten, is het dit extra zuurstofatoom wat waterstofperoxide zo dodelijk maakt voor virussen.

Om dat te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat virale infecties niet uitgeroeid worden in het lichaam door het virus zelf te doden. In plaats daarvan worden de cellen gedood die het virus produceren.

Hoe dam je een virusinfectie in?

Virussen zijn stukjes genetische code die op zichzelf niet kunnen overleven en ook niet kunnen vermenigvuldigen. Om te overleven moeten ze cellen infecteren. In het binnenste van een cel gebruikt een virus het DNA en RNA van de cel zelf om nieuwe virussen te produceren. Het virus heeft dan controle over de geïnfecteerde cel en gebruikt deze om zichzelf te vermenigvuldigen. De nieuw geproduceerde virussen kunnen daarna op zoek naar een nieuwe cel om die op dezelfde manier te infecteren.

De geïnfecteerde cellen zijn als het ware virus-producerende fabrieken geworden. De manier om een virale infectie onder controle te krijgen is niet door het virus zelf te doden maar de geïnfecteerde cellen. En daar ligt de rol van het extra zuurstofatoom uit de waterstofperoxide.

Waterstofperoxide H2O 2 kan onder bepaalde omstandigheden omgezet worden in een reactieve zuurstofverbinding; hydroxylradicaal (•OH). Zo’n verbinding wordt ook wel ROS genoemd, naar het Engelse reactive oxygen species. Het is een zeer reactief vrij radicaal dat celonderdelen in z’n omgeving direct aanvalt.

Het mooie is dat juist geïnfecteerde cellen de juiste omstandigheden bieden om zo’n hydroxylradicaal te laten onstaan. Daarom zijn dát de cellen die worden aangevallen en gedood.

Fenton-reactie

De Fenton-reactie is een natuurlijk mechanisme in ons lijf. Het maakt deel uit van een gezond immuunsysteem en vindt 24 uur per dag plaats. Het zorgt er voor dat ziektekiemen continu verwijderd worden. Deze ketting van chemische reacties is genoemd naar de wetenschapper Henry Fenton die dit alles ontdekt heeft.

De Fenton-reactie is een verbazingwekkend mechanisme dat in staat is om zwaar geïnfecteerd cellen, samen met hun ziektekiemen te doden. Het mooie is dat dit een absoluut niet-toxisch en zeer selectief proces is. Alleen geïnfecteerde cellen worden aangevallen en er ontstaan enkel gezonde bijproducten; namelijk zuurstof en water.

Hieronder zal ik je zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen hoe deze Fenton-reactie verloopt. Voor meer details verwijs ik jullie graag naar de bronnen. En mocht het boven je pet gaan, onthoud dan vooral dat dit een natuurlijk en veilig proces is waar moeder natuur voor gezorgd heeft. Door het inademen van vernevelde waterstofperoxide en het nemen van extra vitamine C ondersteunen we dit natuurlijke proces. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is de hoofdrolspeler in de Fenton-reactie. Wanneer waterstofperoxide een electron ontvangt, vorm het onder andere een hydroxylradicaal. Dat is een vrije radicaal. Vrije radicalen zijn de aanvallers in de strijd.

Om deze vrije radicalen te laten ontstaan zijn er dus electronen nodig. In het lichaam komen die electronen vrijwel altijd van ijzer.

IJzer(II) en ijzer(III)

Ijzer zet de Fenton-reactie in werking. Maar dat kan het alleen als het in de goede vorm is.

IJzer komt in het lichaam voor in twee (oxidatie)vormen. Je hebt ijzer(II) ionen en ijzer(III) ionen. IJzer(II) bevat één electron meer dan ijzer(III) ionen. Het zijn daarom de ijzer(II) ionen die een electron af kunnen geven voor de Fenton-reactie.

Vitamine C

Wanneer het lichaam voornamelijk ijzer(III) ionen bevat, dan is er eerst een andere electrondonor nodig om ijzer(III) ionen om te zetten naar ijzer(II) ionen. Meestal is het vitamine C die dan als electrondonor fungeert. Vitamine C zorgt er dan samen met het ijzer voor dat de Fenton-reactie in werking gesteld wordt.

Tweestapsraket

De Fenton-reactie vindt dus feitelijk plaats in twee stappen. De eerste stap zorgt ervoor dat het ijzer in de goede vorm komt. Het ijzer krijgt eerst een electron, welke het later weer zal afgeven:

 • Vitamine C + IJzer(III) –> IJzer(II).

Daarna geeft het ijzer zijn pas verkregen electron weer af aan waterstofperoxide. Hierdoor wordt het gewenste vrije radicaal gevormd die de aanval uit kan voeren:

 • IJzer(II)+Waterstofperoxide –> Hydroxylradicaal en hydroxide.

Dan is het cirkeltje rond. En voor wie het zich afvraagt: hydroxide wordt weer gebruikt om water te vormen. Dat levert dan weer een bijdrage aan het herstel van het lichaam na de infectie.

Krachtig spul

Samen vormen vitamine C, ijzer en waterstofperoxide dus een explosief triootje. Maar gelukkig doen ze dat wel heel gecontroleerd. Ze leggen hun bom alleen bij de ziektehaarden.

En juist die selectieve uitschakeling van ‘verziekte cellen’ is uniek voor waterstofperoxide en de Fenton-reactie. Er zijn namelijk wel andere manieren om ziektebronnen aan te pakken. Alles wat oxidatieve stress verhoogt kan cellen en ziektekiemen doden. Voorbeelden daarvan zijn chemotherapie of sterke gifstoffen. Maar die doden ook gezonde cellen en goede microben.

Volkomen veilig

De enorme kracht van waterstofperoxide zit dus in zijn vermogen om specifiek ziektekiemen en geinfecteerde cellen aan te vallen, terwijl het gezonde cellen met rust laat.

Er zijn twee manieren waarop het lichaam de gezonde cellen beschermt tegen een ongewenste ‘Fenton-aanval’. Ten eerste bevatten ze een lage concentratie ijzer, wat ervoor zorgt dat de Fenton-reactie niet op gang komt. Daarnaast bevatten gezonde cellen een enzym (catalase) dat waterstofperoxide direct afbreekt in water en zuurstof. Gezonde cellen zijn dus dubbel beschermd.

Hierdoor is het inademen van vernevelde waterstofperoxide volkomen veilig. Het verhoogt daarom op een natuurlijke én veilige manier de ziekte-bestrijdende mechanismes van je lijf.

Waarom extra waterstofperoxide nodig?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft waterstofperoxide een belangrijke rol bij het doden van geïnfecteerde, virus-producerende cellen. Normaal gesproken zullen je eigen imuuncellen de benodigde waterstofperoxide zelf produceren. Maar zelfs als je een sterk immuunsysteem hebt, kunnen de immuuncellen onder sommige omstandigheden overweldigd raken. Extra waterstofperoxide kan de immuuncellen dan helpen om datgene te doen waar ze voor gemaakt zijn.

Onze belangrijkste immuuncellen die ziektekiemen bestrijden, namelijk de macrofagen en de polymorfonucleaire en mononucleaire cellen, brengen zelf ook grote hoeveelheden vitamine C en waterstofperoxide naar de plaats van de infectie of ontsteking. Het vernevelen van waterstofperoxide en vitamine C is dus letterlijk een ondersteuning voor je immuunsysteem.

Virussen kunnen zich razendsnel vermeerderen. Het is daarom zaak om direct met je behandeling met vernevelde waterstofperoxide en vitamine C te beginnen. Hoe je dat doet lees je in de eerdere blog ‘Druk COVID-19 en andere virusinfecties meteen de kop in‘.

Ondersteuning bij herstel

Zoals hierboven genoemd is het belangrijk om de behandeling te ondersteunen met hoge concentraties vitamine C. Niet alleen omdat vitamine C nodig is voor de Fenton-reactie. Vitamine C wordt ook na afloop van de infectie gebruikt voor herstel van eventueel verzwakte cellen.

Zodra de ziektekiemen en zieke cellen zijn afgestorven stopt de Fentonreactie en blijft de rest van de waterstofperoxide opgeslagen in de cellen. Het vormt dan een goede opslagplaats voor zuurstof. Indien nodig kan het omgezet worden naar water en zuurstof welke ook beide bij kunnen dragen aan lichamelijk herstel. Met andere woorden, (extra) waterstofperoxide helpt niet alleen zieke cellen en ziektekiemen te bestrijden, maar is ook beschermend en helend voor gezonde cellen.

Met andere woorden: waar wacht je nog op?!

Bronnen

Hieronder alle bronnen die ik gebruikt heb voor deze blog over ‘De rol van waterstofperoxide in de strijd tegen virusinfecties’ en de eerdere blog ‘Druk COVID-19 en andere virusinfecties meteen de kop in‘.

[1] Rapid Virus Recovery Website waarop je het gratis ebook ‘Rapid Virus Recovery’ van Dr. Levy kunt verkrijgen.

Naast heel veel andere aspecten die te maken hebben met waterstofperoxide, wordt in het boek uitleg gegeven over de Fenton-reactie (vanaf pagina 57).

[2] Is This the Most Effective Weapon Against Viral Infections? Artikel geschreven door Dr. Joseph Mercola over het interview met cardioloog Dr. Thomas Levy waarin Dr. Levy uitleg geeft over de behandeling van virale infecties, waaronder COVID-19. Op deze pagina staat ook een link naar Dr. Levy’s gratis te verkrijgen e-book [1] en een video waarin Dr. Mercola uitleg geeft over het gebruik van waterstofperoxide als de meest veilige en effectieve manier om bovenste luchtweginfecties te behandelen. Verder uitleg over de werking van waterstofperioxide in het lichaam en over hoe waterstofperoxide deel uitmaakt van je lichaam’s natuurlijke afweersysteem. In het artikel kun je ook zen hoe je een .1% waterstofperoxide oplossing maakt.

[3] Nebulized Hydrogen Peroxide — A Simple Remedy for COVID-19 Artikel geschreven door Dr. Joseph Mercola op de website van Spirit of change magazine – Holistic New England over de manier waarop Dr. David Brownstein op een succesvolle manier honderden COVID-19 patiënten behandelde met een protocol van vitamine A, C, D, jodium en vernevelde waterstofperoxide.

[4] Dr. Shallenberger Article: This -At Home -Treatment Can Knock Out Any Virus Including Coronavirus Artikel van Dr. Frank Shallenberger, MD, over een behandeling van virale infecties (zoals COVID-19) vanuit je eigen huis met vernevelde waterstofperoxide. Hij beschrijft het als een eenvoudige en zeer goedkope methode, zonder negatieve bijwerkingen, die erg effectief kan zijn. Hij legt uit hoe virussen zich verspreiden en waarom waterstofperoxide zo effectief is in het bestrijden van deze infecties. Ofschoon hij op het moment van het schrijven van dit artikel (9 maart 2020) nog geen ervaring had in de behandeling van COVID-19 vond hij het destijds al ‘zeker de moeite van het proberen waard’ omdat hij het nooit eerder had zien falen bij het bestrijden van virale infecties. Het enige probleem volgens hem is dat het goedkoop is en dat het niet gepatenteerd kan worden omdat het een schemische verbinding is die in de natuur voorkomt. Met andere woorden, er valt niets aan te verdienen…

[5] An At-Home Treatment That Can Cure Any Virus, Including Coronavirus Artikel van Dr. Thomas E. Levy waarin hij zijn thuisprotocol voor virussen, waaronder Coronavirussen, uitlegt. Hij legt ook uit hoe dit idee in 1990 voor het eerst uitgewerkt werd door Charles Farr (MD) die waterstofperoxide succesvol via infuus toediende en he dit later door Frank Shallenberger (MD) verder werd onderzocht en voorgeschreven. Dr. Shallenberger was zo ingenieus om het via een vernevelaar toe te dienen, waardoor de methode geschikt werd om thuis te gebruiken.

[6] Waterstofperoxide (zuurstof): een wondermiddel en de schrik van elk farmaceutisch bedrijf Artikel op de website LeefBewust over waterstofperoxide als wondermiddel en daardoor tegelijk de schrik van medicijnfabrikanten.

[7] 6 Ways to Use Essential Oils for Inhalation Therapy Artikel op de website Ellessco LLC Living in Motion over verschillende manieren om essentiële oliën te gebruiken als inhalatie therapie. Hierin wordt het gebruik van essentiële olie via een vernevelaar als één van de favoriete methoden genoemd, omdat je dan de essentiële olie niet hoeft te verwarmen. Er worden ook voorbeelden van essentiële olie genoemd die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld verkoudheid en luchtweginfecties.

Let wel: Dr. Levy waarschuwt in zijn video-interview [13] dat je geen in olie opgeloste vloeistoffen moet gebruiken, dus wellicht is bovenstaande toch niet zo’n goed idee. Ik heb er zelf geen ervaring mee.

[8] Nebulized Hydrogen Peroxide- Discussion Between Dr. Thomas Levy & Dr. Mercola Podcast interview tussen Dr. Mercola en Dr. Thomas Levy. Dr Thomas Levy is opgeleid als cardioloog en is onder andere bekend om zijn kennis over de toepassingen van vitamine C. Dit interview is ook beschikbaar als video interview op de website BrandNewTube: Dr. Thomas Levy discusses nebulized hydroge peroxide.

In het interview geeft Dr. Levy uitleg over het vernevelen van waterstofperoxide; wat zijn favoriete behandeling is geworden van virale infecties waaronder COVID-19. Deze podcast is een echte aanrader als Engels geen probleem voor je is. In ongeveer een uur leert Dr. Levy je alles over de werking van waterstofperoxide in het lichaam waarna je begrip krijgt voor de enorme kracht van deze behandeling.

In deze aflevering bespreken Dr. Levy en Dr. Mercola óók dat veel (chronische) ziektes, misschien zelfs álle, hun oorsprong vinden in de mond. Onbehandelde en vaak onbekende bronnen van infecties in de mond zorgen voor een continue aanvoer van pathogenen naar het maagdarmkanaal en kunnen zich, door het ontstaan van een lekkende darm, verspreiden naar de rest van het lichaam en daar voor allerlei (chronische) ziektes zorgen. Pas als de oorzaak wordt aangepakt, kunnen deze chronische ziektes effectief behandeld worden. Vernevelen met waterstofperoxide en het gebruik van een waterpik (een soort van waterflosser voor je tanden) kunnen vaak helpen om de ziektekiemen te verwijderen. Soms zijn ook andere tandheelkundige interventies nodig; vaak van gespecialiseerde tandartsen. Meer info daarover geeft Dr. Levy in zijn andere interview met Dr. Mercola (zie [9]).

[9] Hidden Epidemic- Discussion Between Dr. Thomas Levy & Dr. Mercola Podcast interview tussen Dr. Mercola en Dr. Thomas Levy, waarin Dr Levy verder in gaat op wat hij in zijn eerdere interview (zie [8]) al noemde, namelijk dat de oorzaak van veel ziekte ligt in ziektekiemen in de mond, door eerdere tandheelkundige behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen of door niet (voldoende) behandelde perionditis of abcessen in de mond. Hierdoor vindt er een continue aanvoer van pathogenen richting het maagdarmkanaal, wat de oorzaak is van veel chronische ziektes. Het grondig aanpakken van deze onderliggende tandheelkundige problemen kan een heel gunstig effect hebben op het verloop van deze ziektes.

[10] Antioxidanten bij gezondheid en ziekte Uitleg op de website van OrthoKennis over de rol van radicalen en van anti-oxidanten bij onze stofwisseling en bij processen die ervoor moeten zorgen dat we na ziekte weer gezond worden. Uiteindelijk gaat het om de goede balans tussen beide. In dit artikel ook uitleg over het superoxideradicaal (vrije radicaal) Hydroxylradicaal (OH).

[11] Hydrogen peroxide in the human body Wetenschappelijk artikel uit de Pubmed database. Ofschoon H2O2 vaak beschouwd wordt als een cytotoxische stof (een stof die een toxische werking heeft op de cellen welke tot celdood leidt) waarvan de hoeveelheden geminimaliseerd moeten worden door middel van antioxidanten, wordt in deze wetenschappelijke publicatie uitgelegd dat H2O2 nauwelijks reactief is (en daardoor dus geen gevaar vormt) in de afwezigheid van de metaalionen (in het lichaam is dat meestal ijzer) die nodig zijn voor de omzetting naar HO.

[12] Zelfzorg Covid 19 Website van een groep artsen en andere zorgmedewerkers die hun ervaring met (vroeg)behandeling van Covid-19 ter beschikking hebben gesteld. Op deze website vind je protocollen voor preventie en vroegbehandelng van Covid-19 met supplementen en voor behandeling met ondersteunende medicijnen bij matige tot ernstige klachten. Tevens kun je bij een infectie en matige/ernstige klachten contact opnemen voor een teleconsult indien je eigen arts de medicijnen uit de genoemde protocollen niet wil voorschrijven.

[13] Nature’s natural antibiotic – Rapid Virus Recovery thru Nebulized Hydrogen Peroxide: Dr. Thomas E. Levy **Modified Full Episode** Video interview tussen Scott E. Burgess and Dr. Thomas Levy over het vernevelen van waterstofperoxide, waarin Dr. Levy uitlegt waarom waterstofperoxide de natuur z’n eigen antibiotica is.

[15] Nebulized Peroxide – Dr. Mercola Video uitleg van Dr. Mercola van de hele ‘nebulizing procedure’ inclusief het verdunnen van de waterstofperoxide met een zoutoplossing en het gebruik van het apparaat.

[16] Hydrogen Peroxide – Simple Trick to Treat the Cold or Flu Video van Dr. Mercola uit 2006 (!!) waarin hij laat zien hoe je hydrogen peroxide kunt gebruiken als oordruppels om bij een verkoudheid of griep snel verlichting te krijgen. Hij vertelt in deze video dat hij (op dat moment) niet weet hóe het werkt, maar dat hij van heel veel mensen hoort dat ze er sneller door opknappen.

[17] Begrijp het verschil tussen organisch en anorganisch. Wetenschappelijke uitleg over het verschil tussen organische stoffen en anorganische stoffen. Hier lees je o.a.: Moleculen die met levende organismen worden geassocieerd, zijn organisch. Alle organische moleculen bevatten koolstof, bijna allemaal waterstof, en veel bevatten ook zuurstof. Anorganische stoffen zijn onder meer zouten, metalen, stoffen die zijn gemaakt van afzonderlijke elementen en alle andere verbindingen die geen koolstof bevatten dat is gebonden aan waterstof.

[18] Quercetine als mogelijk alternatief voor hydroxychloroquine bij COVID-19 Pagina op de website van Orthokennis over de werking en noodzaak van een zinkionofoor bij het bestrijden van virale infecties (in het specifiek ook COVID-19). Quercitine wordt aangedragen als alternatief voor Hydroxychloroquine (Cora: omdat om werkelijk onverklaarbare redenen het gebruik daarvan bij de behandeling van COVID-19 helaas nog steeds wordt tegengewerkt. Meer daarover kun je lezen op de website genoemd bij [19]). Quercitine is een natuurlijke stof (een flavoïde) en je kunt het zelf kopen bij o.a. drogist of apotheek.

[19] Zelfzorg COVID-19: Invloed van nutriënt tekorten  op virusinfecties Homepagina van de website COVID-19, een in mijn ogen zeer belangrijke website opgezet door huisarts Rob Elens. Hij geeft hele belangrijke informatie over wat je zelf kunt doen ter preventie en vroegbehandeling van COVID-19. Op deze pagina lees je over het belang van vitamine C, vitamine D, zink, quercitine (als zinkionofoor). Hier wordt ook nog een andere aanvulling genoemd, namelijk Broomhexine HCl. Dit is een goedkoop en bovendien zonder recept vrij verkrijgbaar medicijn. Uit onderzoek blijkt dat Broomhexine HCl de celtoegang voor een virus blokkeert en is daarom een aanvulling op de supplementen genoemd in mijn blog.

[20] Is Hydrogen Peroxide A Cure For Cold Sores? Artikel waarin uitgelegd wordt op welke manier waterstofperoxide kan helpen bij het genezen van een koortslip. De reden dat het werkt is omdat het antiseptisch is en microorganismes op het huidoppervlakte kan doden waardoor het infecties kan voorkomen en behandelen. Ook heeft waterstofperoxide antivirale eigenschappen wat dus specifiek het virus kan aanvallen wat een koortlip veroorzaakt. Als bijkomend voordeel wordt genoemd dat het littekens kan verminderen die de koortslipblaasjes eventueel kunnen achterlaten.

De manieren die hier genoemd worden om het toe te passen, zijn het gorgelen met waterstofperoxide (wanneer de koortlip zich aan de binnenkant van je mond bevindt) en het maken van een zout-waterstofperoxide of een baking soda-waterstofperoxide papje wat je op de koortslip kunt smeren.

[21] How To Stop A Cold Sore Fast, From Your Lincoln, NE dentist Pagina met uitleg over wat de oorzaken kunnen zijn van het ontstaan van een koortslip en wat je kunt doen om het te behandelen. Als één van de mogelijke behandelingen wordt (ook) hier waterstofperoxide genoemd. Het kan de koortslip helpen uitdrogen en voorkomen dat deze zich verder verspreidt of groeit.

[22] Sunlight Offers Surprise Benefit – It Energizes Infection Fighting T Cells Artikel op de website van Georgetown University Medical Center over een onderzoek uitgevoerd aan deze universiteit en gepubliceerd in Scientific Reports, liet zien dat zonlicht een opmerkelijk voordeel biedt, namelijk dat het infectie-bestrijdende T-cellen (die onderdeel uitmaken van het immuunsysteem) meer energie geeft, waardoor ze sneller naar de plaats van een infectie gaan. Het zonlicht stimuleerde de synthese (= ‘de aanmaak’) van waterstofperoxide en dat activeert dan weer een signaleringsroute in het lichaam dat ervoor zorgt dat de T-cellen sneller reageren.

In dit artikel lees je ook dat witte bloedcellen waterstofperoxide afgeven wanneer ze een infectie voelen. ze doen dat om bacteriën te doden en om andere immuuncellen op te trommelen om een immuunrespons te creëren. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van waterstofperoxide in de T-cellen, waardoor ze in beweging komen. En het immuunrespons gebruikt waterstofperoxide om de T-cellen naar de plaats van de infectie te brengen. Het past allemaal bij elkaar en waterstofperoxide speelt een centrale rol.

[23] Hydrogen peroxide provides clues to immunity, wound healing and tumor biology Artikel op de website van Medical press wat ingaat op een onderzoek naar de rol van waterstofperoxide bij immuniteit, wondgenezing en tumor biologie. Hierin wordt waterstofperoxide beschreven als een natuurlijke chemische stof in je lichaam dat zich verzamelt op plaatsen van verwondingen of infecties en immuuncellen activeert. Een hoge concentratie waterstofperoxide zorgt ervoor dat neutrofielen (‘de noodhulpverleners van het immuunsysteem’) zich naar de wond haasten om micro-organismen te bestrijden, beschadigd weefsel te verwijderen en daarna het ontstekingsproces te starten.

Uit dit onderzoek bleek dat het lichaam bij een verwonding waterstofperoxide gebruikt als de alarmbel en dat daardoor witte bloedcellen (als onderdeel van de immuunreactie) in beweging komen. Ze hebben ook laten zien dat als waterstofperoxide tegengehouden wordt, dat dan ook de witte bloedcellen niet in beweging komen en dus de afweerreactie niet op gang komt.

[24] What is Fenton’s Reaction? Uitgebreid artikel op de website van Vendantu – Learn LIVE Online over Fenton’s reactie.

[25] IJzer: Het element Artikel over ijzer op InfoNu.nl. Hierin lees je onder andere dat ijzer bestaat in meerdere oxidatietoestanden, -2 tot +6. De toestanden 2 en 3 zijn de meest voorkomende en het is voornamelijk in deze oxidatietoestanden dat het verbindingen aan gaat met andere elementen.

[26] A Novel Approach to Treating COVID-19 Using Nutritional and Oxidative Therapies (=Een nieuwe benadering voor het behandelen van COVID-19 met behulp van voedings- en oxidatieve therapieën)

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Science, Public Health Policy, and The Law’ in juli 2020. Hierin wordt de behandeling van 107 COVID-19 patienten beschreven. Elke patiënt kreeg daarbij een behandeling op maat die kon bestaan uit één of meerdere van de onderstaande methodes:

 • slikken van vitamines A, C, D en jodium (107 mensen)
 • infuus met waterstofperoxide (32 personen) en vitamine C (37 personen)
 • ozontherapie (37 personen)
 • inhalatie van een verdunde waterstofperoxide (0.04%)/zoutoplossing met jodium (91 personen)

In deze studie werd een 0.04% waterstofperoxide oplossing gebruikt. Iedereen die ademhalingsmoeilijkheden had moest minimaal 3 keer per dag 3 cc van de waterstofperoxide-zout-jodium oplossing inhaleren. Over het algemeen waren er 1 of 2 van deze behandelingen nodig om de ademhalingsmoeilijkheden te verbeteren. In het artikel wordt benadrukt dat waterstofperoxide anti-virale eigenschappen heeft en dat het lymfocyten kan activeren. Van lymfocyten is bekend dat ze uitgeput raken bij een COVID-19 infectie.

[27] CURES FOR COVID-19 – Revealed By World Leading Medical Experts Rapport op de website Stop World Control waarin wereldleiders en experts op het gebied van wetgeving, gezondheid, wetenschap en vaccinatie en journlistiek zich uitspreken over wat er echt gaande is in de wereld.

In dit rapport aandacht voor het feit dat COVID-19 geen doodvonnis is, omdat er goede behandelingen voor bestaan en een overzicht van wetenschappelijk bewezen therapieën en behandelingen voor COVID-19. Elk van deze behandelingen wordt gebruikt door vele duizenden medische doktors wereldwijd en wordt ondersteund door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Ze worden geadviseerd door sommige van de wereld’s vooraanstaande wetenschappers.

De volgende behandelingen worden beschreven:

 • HCQ (Hydroxycholoroquine) + zink
 • inhaleren van waterstofperoxide
 • inhaleren van Budesonide (een astma-medicijn)
Print Friendly, PDF & Email

7 REACTIES

 1. Hallo Cora, razend interessant, dat waterstofperoxide-verhaal! Ik kan wel wat long-ondersteuning gebruiken, in de hoop dan minder vaak naar de prednisolon te moeten grijpen.
  Nu ben ik bij de Etos-drogist geweest en die hebben 3% oplossing, maar met benzoëzuur en er staat vermeld dat het spul niet voor oraal gebruik is, maar slechts voor vlekverwijdering dient. Wat denk jij, kan ik dit gewoon gebruiken?! En welk merk vitaminen ed gebruik jij? Ik zie door de bomen het bos namelijk niet meer….

  • Hallo Emilie, ja, ik vind het ook razend interessant. En ik kan me voorstellen dat het in jouw geval nog interessanter is. Ik hoop dat het je zal helpen zodat je inderdaad minder vaak die medicijnen nodig zult hebben. Toevallig heb ik mijn flesje ook bij de Etos gehaald. Het is een flesje van Chempropack. Ik had het in hun webwinkel gevonden en gezien dat het geen ongewenste ingrediënten had. Ze hadden het niet in de winkel zelf, maar konden het wel bestellen. Misschien is dat een idee voor je. Maar volgens dokter Levy zijn zelfs de ‘gewone’ 3% uit de winkel (met stabilisatoren dan) nog wel te gebruiken. Echter, als jij al gezondheidsproblemen hebt, zou ik persoonlijk toch liever degene zonder ‘troep’ adviseren. Ik heb zelf ook dat ik in vitamine-land door de bomen het bos niet meer zie. Ik ben daar ook zeker geen expert in. Ik kijk altijd naar de ingrediëntenlijst om te zien of er liefst geen of anders zo weinig mogelijk troep in zit. Liefst ook van natuurlijke oorsprong, omdat het lichaam het dan veel beter opneemt. Dus geen synthetische vitamines. Maar er vragen nu meer mensen naar. Dit had ik laatst in de Faceboek groep als antwoord gegeven: “De quercitine is de zinkinonofoor waar ik het over had. Het is een natuurlijke zinkiniofoor, die je zonder recept kunt verkrijgen. Ik heb een quercitine gevonden die beter opneembaar zou zijn door het lichaam. Ik zeg ‘zou’, want het is altijd lastig om te bepalen of dat ook echt het geval is. Het is deze: De quercitine is de zinkinonofoor waar ik het over had. Het is een natuurlijke zinkiniofoor, die je zonder recept kunt verkrijgen. Ik heb een quercitine gevonden die beter opneembaar zou zijn door het lichaam. Ik zeg ‘zou’, want het is altijd lastig om te bepalen of dat ook echt het geval is. Het is deze: https://www.deonlinedrogist.nl/drogist/mannavital-quercetine-platinum-vegacaps-60vtb.htm
   Er zijn ook medicijnen (zoals Ivermectine) die werken als zinkinonofoor, maar daar heb je doktersvoorschrift voor nodig en dat ligt op het moment nogal gecompliceerd omdat het artsen heel moeilijk gemaakt wordt om dat voor te schrijven.

   Zink zelf heb ik als druppels, omdat bij veel capsules er allerlei ongewenste ingrediënten in zaten. ik heb van Vitals Elementair Zink & Koper (60 ml flesje). Ik moet je wel waarschuwen: deze druppels zijn vies. Even doorbijten ?
   https://www.deonlinedrogist.nl/vitals-elementair-zink-koper-druppels-p-27619.html?msclkid=d5121077d8681b7f746c712698318335&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BNL%5D%20DSA%20-%20Merken&utm_term=%2Fvitals-%20Op%20voorraad%3A%20.html&utm_content=DSA%20-%20Merken%20-%20Vitals
   Maar misschien hebben ze ze ook bij de drogist wel, of kunnen ze ze bestellen.
   En nu ik toch bezig ben. Ik ben ook heel enthousiast over m’n vitamine D druppels, omdat er geen ongewenste ingredienten in zitten. Hier heb ik echt een middagje op zitten zoeken om een (voor mij ? ) goede te vinden: https://www.deonlinedrogist.nl/biovitaal-vitamine-d3
   Er zijn ook medicijnen (zoals Ivermectine) die werken als zinkinonofoor, maar daar heb je doktersvoorschrift voor nodig en dat ligt op het moment nogal gecompliceerd omdat het artsen heel moeilijk gemaakt wordt om dat voor te schrijven.
   Zink zelf heb ik als druppels, omdat bij veel capsules er allerlei ongewenste ingrediënten in zaten. ik heb van Vitals Elementair Zink & Koper (60 ml flesje). Ik moet je wel waarschuwen: deze druppels zijn vies. Even doorbijten ?
   https://www.deonlinedrogist.nl/vitals-elementair-zink-koper-druppels-p-27619.html?msclkid=d5121077d8681b7f746c712698318335&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BNL%5D%20DSA%20-%20Merken&utm_term=%2Fvitals-%20Op%20voorraad%3A%20.html&utm_content=DSA%20-%20Merken%20-%20Vitals&fbclid=IwAR2pCnLXR7FkDy_zIsjTZlwCaEpKi0fwENZn-gU6n5iFfPfN_Rku14tdvDI
   Maar misschien hebben ze ze ook bij de drogist wel, of kunnen ze ze bestellen.
   En nu ik toch bezig ben. Ik ben ook heel enthousiast over m’n vitamine D druppels, omdat er geen ongewenste ingredienten in zitten. Hier heb ik echt een middagje op zitten zoeken om een (voor mij ? ) goede te vinden: https://www.deonlinedrogist.nl/biovitaal-vitamine-d3-druppels-p-33400.html

   M’n magnesiumpoeder heb ik bij Pit&Pit ooit gekocht, maar sindsdien weet ik dat deze vorm (tri magnesium citrate) niet het beste opneembaar is in het lichaam. Dat geldt overigens ook voor de vitamine C die ik heb gekocht (ascorbinezuur poeder). In jouw geval kun je misschien beter kijken naar een liposomale vitamine C, die worden blijkbaar veel beter opgenomen door de cellen. Ik hoop dat ik je zo toch een beetje heb kunnen helpen. Succes ermee! Groetjes, Cora

   • Beste Cora, wat lief, zo’n uitgebreid antwoord! Ik zie het nu pas, want om de een of andere reden is het in mijn spambox terecht gekomen.
    Ik ga er eens even op studeren.
    Ontzettend bedankt!
    Groeten,
    Emilie

 2. Volkomen veilig? Ik waardeer de bronvermelding ten zeerste maar waterstofperoxide wordt ook gebruikt om je haar te bleken en wordt ook gebruikt bij de tandarts. Dat laatste is een zeer kwalijke en schadelijk toepassing. Het doodt al je bacterien in je mond. In mijn geval met afts als gevolg gedure nde 3 a 4 dagen. Ik ga dit nooit meer doen tenzij ik een ernstige ontsteking in mijn mond heb. Ik vind dat deze toepassing ook in uw artikel mag worden toegelicht dat dat deze toepassing zeker niet veilig is. Dat brengt ook een verdere nuance in het artikel.

  • Hallo Frans, dank je wel voor je reactie en het delen van je persoonlijke ervaring met het gebruik van waterstofperoxide als mondspoeling. Vervelend dat jouw eigen ervaring negatief is. Ik wil allereerst benadrukken dat het gebruik van vernevelde waterstofperoxide anders werkt dan het spoelen met waterstofperoxide, vanwege de Fenton-reactie waarover je in mijn blog kunt lezen. De sterk oxiderende werking van waterstofperoxide vindt juist plaats in geïnfecteerde cellen. In de mond doodt het inderdaad bacteriën, maar het is niet zo dat het alle bacteriën doodt. Er zijn namelijk aerobe en anaerobe bacteriën. Dit heeft te maken met of ze wel of juist geen zuurstof gebruiken in hun stofwisseling. Omdat door het gorgelen met waterstofperoxide er zuurstof vrijkomt, doodt het de anaërobe bacteriën in de mond (en niet de aerobe bacteriën). Juist de anaerobe bacteriën zijn degene die bijv. perionditis en ontstekingen in de mond veroorzaken. Het is zelfs zo dat de bacteriën in de mond zelf waterstofperoxide produceren om het microbioom in de mond in balans te houden. Een aantal referenties: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7262503/#b0015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682556/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1952684/ Ik hoop dat ik je hiermee een beetje vertrouwen in het gebruik van waterstofperoxide terug kan geven.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.