Basisprincipes 4: Verander ontbijt en lunch

In deze blog lees je deel 4 van de ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl’.

1 Ga anders denken over ontbijt en lunch

  • Vergeet de boterham en de cornflakes. Oók de koolhydraatarme(re) boterham van de bakker of de winkel.
  • Er is geen verschil tussen ontbijt, lunch en diner.
  • Wat je ‘s avonds kunt eten, kun je ook ‘s morgens of ‘s middags eten. Ja, ook groenten en vlees 🙂
  • Tip: Kook ‘s avonds wat meer en eet het de dag erna voor ontbijt of lunch

2 Let op met volvette zuivel, zachte kazen, noten en amandel- of kokosmeel

  • Let op met ‘voor de hand liggende’ ontbijtjes of lunches van/met o.a.
    • Griekse yoghurt en andere zachte zuivel (oranje lijst A)
    • zachte kazen (oranje lijst A)
    • Rauwe noten (oranje lijst A)
    • Amandel- en/of kokosmeel (lichtrode lijst)
  • Deze bevatten nog steeds behoorlijk wat koolhydraten en kunnen vetverbranding (flink) in de weg staan
  • Ze staan daarom op de oranje/lichtrode lijsten
    • Oranje lijst A: tijdens fase 2 (gericht op afvallen) max. 1 product per dag van de lijst, met beperking zoals beschreven
    • lichtrode lijst: niet geschikt voor fase 2 (gericht op afvallen); tijdens andere fases ook niet te vaak
  • Er zijn tal van andere mogelijkheden

Tip: print de voedingslijsten uit en check altijd of een suggestie/recept geschikt is voor jou op dít moment. [1]

3 Ontbijt- of lunchsuggesties:

  • Eieren, eieren en eieren (gekookt, gepocheerd, gebakken)
    • Met bijv. ontbijtspek, zalm en/of (snack)groenten.
  • (Groenten)-quiches
  • Salades en/of groenten met voldoende gezonde vetten (denk aan noten, zaden, pitten, vlees, vis, eieren, kaas, zelfgemaakte gezonde dressings of mayonaise)
  • (Gerookte) vis, of vis uit blik

  • Soep met voldoende gezonde vetten. Maak ‘m bijvoorbeeld eens van bottenbouillon.

Als het past bij de fase waar je in zit:

  • Griekse yoghurt, eventueel met extra slagroom, met
    • zaden en/of pitten
    • noten
    • bosvruchten

  • Chiazaad-pudding gemaakt van chiazaad en bijv. kokosmelk, met
    • zaden en/of pitten
    • noten
    • bosvruchten

4 Mis je toch iets ‘brood-achtigs’:

Alles op een rijtje?

In de blog ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl‘ vind je het overzicht van alle 7 principes.

Bronnen

[1] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie Voor meer informatie over de voedingslijsten, waaronder de oranje lijst A en de lichtrode lijst die in deze blog genoemd staan.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.