Een AGV’tje, deze keer. Zo staat zo’n puur Hollandse maaltijd van aardappels, groenten en vlees onder studenten bekend.
Aardappels, spruiten en gehakt. Veel Hollandser kan eigenlijk niet. Deze keer gaf ik er met de Pure satésaus met knoflook en gember een hele lekker twist aan.
Zo dol als ik ben op satésaus, vond ik het een geweldige combinatie. Lekker Hollands, maar ook lekker anders. Eenvoudig om te maken en met deze koude april-dagen nog lekker verwarmend ook. En vind je dat het spruitenseizoen voorbij is; eet het dan met een andere groentensoort. Het combineert ook goed met bijvoorbeeld sperziebonen (die zijn nu natuurlijk ook niet in het seizoen) of bloemkool, maar bijvoorbeeld ook met knolselderij.
Spruitenschotel met gehakt en satésaus
Ingrediënten
- Voor het gehakt:
2 tenen knoflook
stukje gember
450 g gehakt, half-om-half
2 el gele curry (of vervang door je favoriete curry pasta of currykruiden)
2 tl harissa
1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
(vers) gemalen peper, mosterdzaad, komijn, koriander
kokosvet, om te bakken
satésaus (zie recept Pure satésaus met knoflook en gember)
- Voor de spruitenschotel:
500 g aardappelen
500 g spruitjes
2 teentjes knoflook
stukje gember
2 uien (circa 150 g)
1 yacon (circa 140 g), of vervang door wortel of paprika
1 grote prei (circa 175 g)
1/2 el gele curry (of vervang door je favoriete curry pasta of currykruiden)
Stappen
- Voor het gehakt:
- Maak de knoflook en gember schoon en hak ze fijn. Meng ze door het gehakt; samen met de curry, harissa en de vers gemalen kruiden.
- Smelt een beetje kokosvet in de pan en bak hierin het gehakt in grove stukken. De stukken mogen het formaat van een gehaktballetje hebben. Haal het gehakt uit de pan. Laat een deel van het bakvet in de pan en bewaar de rest.
- Groenten:
- Schil de aardappelen en maak de spruiten schoon. Maak de knoflook, gember en de rest van de groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de prei in ringen.
- Kook de aardappelen beetgaar in water met Keltisch zeezout. Laat ze schrikken in koud water om het kookproces te stoppen. Kook daarna de spruiten beetgaar in het kookwater van de aardappelen. Laat ook deze schrikken. Ga ondertussen verder met de rest van de bereiding.
- Bak de uien en yacon in het achtergebleven bakvet (zie stap 2), met de knoflook, gember en curry.
- Voeg daarna de prei toe en roerbak deze mee tot ze ook beetgaar zijn.
- Voeg de aardappelen en spruiten toe en laat alles samen goed warm en gaar worden.
- Groenten serveren met gehakt-satésaus:
- Maak ondertussen de satésaus en voeg het gehakt toe.
- Serveer de groenten met de gehaktsaus met saté.
Notities
- Tip: Lees meer over aardappelen bij een koolhydraatarme of ketogene leefstijl in mijn blog De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.
- RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortelen staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Voor RMR info over de satésaus kijk in het recept (Pure satésaus met knoflook en gember).
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.