Na een paar zondagen radiostilte van mijn kant, publiceer ik dit recept op donderdag in plaats van zondag. Net als de meeste mensen heb ik vanwege Hemelvaartsdag een extra dagje vrij. En daardoor ook wat extra tijd voor m’n website.
Het leek me wel een mooi moment om dit lekkere recept te delen. Aanstaande zondag is het namelijk moederdag. Een moment om alle moeders eens wat extra te verwennen. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen met deze overheerlijke kwarktaart. Veel gezonder dan een traditioneel stukje taart!
Zonder suiker en kunstmatige zoetstoffen
Het grootste pluspunt van deze taart is dat deze geen suiker bevat. Toch is hij héérlijk van smaak. De smaak en zoetheid komen o.a. van de zuivel en de rode vruchten.
De natuurlijke zoetheid wordt ondersteund door slechts 1 tl groene stevia. Dat is ook nog eens de meest gezonde en natuurlijke zoetmaker die ik ken.
Met ei lekkerder en gezonder!
Een tweede pluspunt is dat deze kwarktaart gemaakt wordt met eieren. Dat maakt ‘m allereerst lekkerder. Door de eieren te splitsen en daarna op te kloppen maak je deze kwarktaart superluchtig. Héérlijk vind ik dat. Alsof elke hap smelt in je mond.
Bovendien maken de eieren de kwarktaart gezonder. Vroeger maakten wij kwarktaart altijd met verse eieren. Tegenwoordig wordt dat bijna niet meer gedaan. Dat vind ik jammer. Je mist dan niet alleen bovengenoemde luchtigheid, maar bovendien ook alle voordelen van de eieren. Door toevoeging van de eieren gebruik je relatief minder zuivel per puntje taart. Meer ei en minder zuivel is een gezonde draai. En je stukje taart bevat dan ook nog eens minder koolhydraten.
Mits je niet tot één van de risicogroepen behoort, hoef je ook helemaal niet bang te zijn voor rauwe eieren. Kies wel altijd eieren van goede herkomst. Van kippen die lekker buiten hun kostje hebben mogen scharrelen.
Eieren zijn reuze gezond en bevatten bijna alles wat we als mens nodig hebben. Een rauw ei van goede herkomst bevat alle benodigde macronutriënten, vitamines, mineralen en spoorelementen met uitzondering van vezels, vitamine C en het mineraal chloor.
Maak het compeet
Met de bosvruchtenvulling voeg je daar de ontbrekende vezels en vitamine C aan toe. Met opzet doe ik de vruchten dan ook niet door een (roer)zeef. Ik wil juist de pitjes en andere vezels bewaren.
Vezels zijn heel gezond voor je darmen en zorgen er bovendien voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt van de koolhydraten. Tenslotte gebruik ik wat zeezout om de eiwitten op te kloppen. Zeezout is een goede bron voor het mineraal chloor.
Echt gezond?
Het zou gechargeerd zijn om zo’n stukje kwarktaart een complete en gezonde maaltijd te noemen, maar helemaal onzin is het dus ook niet.
Uiteraard blijft het een extraatje. Voor een speciale gelegenheid. Taart is geen vervanging voor je dagelijkse maaltijd(en). Zelfs niet een stukje van deze toch behoorlijke gezonde variant.
In de taart zitten ook nog behoorlijk wat koolhydraten. Teveel voor fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0. Dat is de fase waarin je je volledig richt op optimale vetverbranding. Dit doe je nádat je je in fase 2 gericht hebt op het herstel van je (basis)gezondheid via je darmen en je hormonen.
Fase 3 is dan de fase waarin je de minste koolhydraten gebruikt van alle vier de fases. Zodat je niet alleen sneller in de vetverbranding komt, maar ook je suikervoorraden zo ver laat slinken dat je lichaam ketonen gaat maken. Als alternatieve brandstof. Turbobrandstof voor je hersenen, je hart en de rest van je lijf. Zit je zelf in die fase en wil je je toch (laten) verwennen met een stukje taart? Kijk dan onder het recept. Je vind daar aanpassingen waarmee een stukje kwarktaart (zonder bodem en zonder de bosvruchtenpuree) toch kan passen binnen fase 3.
Ben je echter op zoek naar een échte gezonde en volledige maaltijd? Kies dan eens voor eieren met groenten. Dat is pas écht een gouden combi! Eet dat gerust élke dag!!
Luchtige koolhydraatarme bosvruchtenkwarktaart
Ingrediënten
- Voor de bodem:
85 g roomboter
75 g elk van walnoten en cashewnoten (of kies de dubbele hoeveelheid van één van beide)
100 g amandelmeel
2 tl koekkruiden en 1 tl kaneel
1 tl vanille-extract
- Voor de fruitpuree:
250 g rode vruchten (ik gebruikte kersen, bosbessen, frambozen en braambozen van eigen pluk; uit de vriezer)
beetje citroensap
- Voor de kwarkvulling:
6 blaadjes gelatine
2 eieren
snuf zeezout
1 tl groene stevia (= gemalen gedroogde blaadjes van de steviaplant)
250 ml volle kwark
100 ml roomkaas (of vervang door extra kwark)
250 ml slagroom
1 tl vanille-extract
Stappen
- Maak de bodem:
- Smelt de roomboter op lage temperatuur en zet dan de hittebron uit.
- Maal de walnoten en de cashewnoten in een keukenmachine tot grove korrels.
- Meng nu alle ingrediënten van de bodem.
- Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm. Schep hierop het mengsel voor de bodem en duw het plat met de bolle kant van een lepel of met een spatel.
- Bak de bodem 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Maak de fruitpuree:
- Breng het rode fruit met wat citroensap in een pannetje an de kook en laat het circa een half uurtje pruttelen.
- Pureer nu de vruchten met een staafmixer tot een dikkere fruitpuree. Laat afkoelen.
- Voor de kwarkvulling:
- Week de blaadjes gelatine ten minste 10 minuten in koud water.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en zorg dat er geen eigeel bij komt. Doe de eidooiers in een andere kom.
- Klop de eidooiers samen met de groene stevia in circa 5 minuten romig.
- Klop er de kwark en roomkaas door.
- Ales het goed is, is de fruitpuree nu afgekoeld naar ongeveer je lichaamstemperatuur. Hou circa 3 el fruitpuree apart voor de garnering en roer dan de uitgeknepen blaadjes gelatine één voor één door de rest van de afgekoelde fruitpuree. Als ze niet oplossen, warm de fruitpuree met de blaadjes gelatine dan nog kort op.
- Klop nu deze fruitpuree (max. lichaamstemperatuur) met de opgeloste gelatine door het eidooiermengsel. Laat het verder afkoelen. Het zal dan lobbig worden vanwege de gelatine.
- Klop ondertussen de slagroom.
- Schep de slagroom voorzichtig door het afgekoelde, lobbige kwarkmengsel.
- Klop nu met schone gardes de eiwitten stijf met een beetje zeezout. Schep dit voorzichtig en met grote halen door het kwarkmengsel.
- Schep nu het kwarkmengsel op de afgekoelde taartbodem.
- Schep de achtergehouden vruchtenpuree in hoopjes op het kwarkmengsel.
- Gebruik dan een lepel of stokje om dit er in een mooi patroon doorheen te swirlen.
- Smakelijk!
Notities
- Het recept is geschikt voor een springvorm van circa 22 cm. Zelf maakte ik een dubbele hoeveelheid en maakte daar twee kwarktaarten van (één met een bodem en één zonder) en dat zie je op de foto’s. Het recept is aangepast voor 1 taart met bodem.
- RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 niet toegestaan. Volle zuivelproducten en de rode vruchten staan op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken, of bijvoorbeeld 2 producten en van ieder de helft van de maximale hoeveelheid.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Maak de taart zonder bodem en zonder de bosvruchtenpuree. Los de blaadjes gelatine op in een kleine beetje water (circa 1 el) met een beetje vers citroen- of limoensap. Volg voor de rest het recept. Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor zachte volle zuivel is dat 60 ml per dag. In de taart zit 600 ml zuivel. Als je deze taart in 10 puntjes snijdt, dan kun je dus 1 puntje eten tijdens fase 3, mits je dan geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt. Neem je een iets kleiner puntje dan kun je ook je taart nog garneren met een paar bosbesjes of een aardbei.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Hoi Cora, meteen toen ik je recept las dacht ik: dat ga ik maken en nu is ‘ie al klaar!! Dadelijk proeven🙋🏼♀️😊 dank voor het delen weer. Groetjes, Hanny
Hoi Hanny, als de kippen erbij, zeggen ze dan, hè?! Heel toepasselijk bij dit recept 🙂.
Wat leuk dat je zo enthousiast bent. Dan ben ik blij dat ik het gedeeld heb.
Ik hoop dat je er heel erg van zult genieten. Groetjes, Cora