Snel naar recept

Jaren geleden kreeg ik van een schoonzus een fles wodka toen ze op de paasbrunch kwam. Ze had mij, als niet-alcohol drinker geen groter plezier kunnen doen. Er zaten namelijk allemaal vanillestokjes in. Op die manier kun je heel eenvoudig zelf je vanille-extract maken. Ik kwam er toen achter dat in de vanille-extract die je kunt kopen ook alcohol zit. Wist ik helemaal niet. Maar sindsdien maak ik het dus zelf.

Dit wordt een hele korte blog, want echt waar: het stelt niets voor. Ik haal hiervoor een fles wodka van het huismerk bij de slijter. Ook koop ik  verschillende vanillestokjes van goede kwaliteit. Ik gebruik vanillestokjes uit Madagascar.

Die snijd ik in de lengte doormidden en steek ik in de fles met wodka.

De fles met wodka en vanillestokjes zet ik dan koel en donker weg. De eerste tijd schud ik de fles af en toe een keer rustig om. Daarna zet ik ‘m weer weg. Na een paar maanden is de vanille-extract klaar.

Gebruik ongeveer 6-8 vanille-stokjes op een halve liter wodka. Het is even een investering, maar je hebt daarna ook voor een hele tijd vanille-extract op voorraad.

Als je eenmaal een fles hebt staan, kun je die bijvullen met nieuwe wodka zodra deze leeg begint te raken. Als je niet teveel per keer toevoegt kun je de vanille-extract blijven gebruiken, omdat je ‘m dan niet in één keer ‘verwatert’. Zou je dat doen, dan moet je ‘m eerst weer een tijd laten trekken. Als na verloop van tijd door het bijvullen de smaak minder intens wordt voeg je gewoon weer een paar nieuwe vanillestokjes toe.

Sinds ik koolhydraatarm en vetrijk eet, gebruik ik ‘m wel minder. Niet omdat er koolhydraten inzitten, want dat is niet zo, maar omdat ik minder vaak bak.

Waar gebruik ik het dan nog voor? Bijvoorbeeld door een toetje van roomkaas en slagroom. In koolhydraatarme pannenkoeken- of wafelbeslag. In het beslag voor een cakeje uit een mok, de ‘mug-cake’. En laatst in de bonbons met ganache-vulling.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Getsie heb ik me gisteren toch een fles wodka uit Helen s kelder aan mijn schoonzoon gegeven ??
    Ik vraag de helft terug, vindt ie niet erg.
    Hij doet met de (al geopende fles) jaren zei hij .

    Mmmm

    • Wat een mop! Net een dag te laat… Maar goed idee om de helft terug te vragen. Het is echt heel lekker zelfgemaakt en handig om in huis te hebben!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.