Vandaag een recept van een appel-bosbessen crumble.
Erg lekker, vond ik ‘m. De combinatie van appel met blauwe bes is ook echt mijn ding. Het zoetige van de appels met dat kleine (zoet-)zuurtje van de warme bessen. Warm zacht fruit met de beet van krokante kruimels… hemels!
Het recept bevat geen toegevoegde zoetmiddelen. Dat heeft het helemaal niet nodig. Hartstikke gezond en zo proef je de natuurlijke zoetheid van de appel en blauwe bessen extra goed.
Anders dan anders
Eerder maakte ik al een appel-bosbessentaart met pecannoten. Met kruimels gemaakt van teffmeel.
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_20211224_145226.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2023/02/IMG_20230219_114719101.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2023/02/IMG_20230219_133924254.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Deze keer zijn de kruimels van amandel- en kokosmeel. En je vingers worden er niet vies van.
Normaal gesproken maak ik kruimels altijd met koude roomboter. Daar gebruik ik m’n vingers voor. Je wrijft als het ware de roomboter tussen de toppen van je vingers door het meel. De roomboter warmt wat op en mengt zich met het meel en zo ontstaan er kruimels.
Voor de kruimel van vandaag roer je het amandel- en kokosmeel door gesmolten roomboter. Wanneer dat goed afgekoeld is, roer je er een losgeklopt ei door. Dat ei-laagje maakt de kruimels extra krokant.
(Geen) gekruimel
Deze crumble-taart is heel eenvoudig om te maken maar een beetje lastig om te serveren. Er zit geen bodem onder, dus nette punten snijden is vrijwel uitgesloten.
Dat hoeft geen probleem te zijn, want het gaat tenslotte om de smaak. Maar als je heel erg gehecht bent aan nette één-persoonsporties, dan kun je die waarschijnlijk beter in kleine ovenvormpjes maken 😉
Appel-bosbessen crumble
Ingrediënten
- Voor de kruimellaag:
100 g amandelmeel
60 g kokosmeel
1 tl kaneel
snufje zeezout
1 tl vanille-extract
120 g gesmolten boter
1 ei
- Voor de appel-bosbessenlaag:
5 middelgrote appels
1 tl kaneel
400 g blauwe bessen (mag uit vriezer)
Stappen
- Kruimellaag:
- Meng het amandelmeel met het kokosmeel, kaneel en zeezout. Roer er het vanille-extract doorheen.
- Smelt de roomboter op laag vuur. Roer de gesmolten roomboter door het meelmengsel tot zich grove kruimels vormen.
- Laat de kruimels in de koelkast goed afkoelen. Klop daarna het ei los en roer het door de kruimels.
- Appel-bosbessenlaag:
- Maak de appels schoon en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in dunne schijfes en meng ze met de kaneel.
- Leg de helft van de appelschijfjes onderin de met bakpapier beklede vorm. Verdeel er de helft van de blauwe bessen over. Maak zo nog een laag appel en een laag blauwe bessen.
- Bakken:
- Verdeel de kruimels over het fruit.
- Zet de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius en bak deze 35-40 minuten, of tot deze goudbruin en gaar is.
Notities
- Voor een taart van circa 26 cm doorsnede.
- RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0.
- RMR2.0 fasen: Deze taart is zonder beperkingen geschikt voor fase 1 en 4 van de Real Meal Revolutie2.0. De taart is niet geschikt voor fase 2 en 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190518_145500.jpg?resize=640%2C359)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/06/Voedingslijst-GezondDorp-1024x725-1024x725.jpg?resize=696%2C493)
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/03/IMG_20190311_111514.jpg?resize=640%2C359&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2018/05/belly-3186730_640.jpg?resize=640%2C427&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2017/07/happiness-824419_640-e1546777653712.jpg?resize=320%2C213&ssl=1)
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2020/03/KZlogo4_lichtolijf.jpg?resize=168%2C168&ssl=1)
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.