Bakkriebels

Wie mij al langer kent of volgt, weet dat ik elk jaar rondom Pasen bezig ben met bakken.

Vroeger bakte ik bijna jaarrond. Mijn liefde voor het bakken kreeg ik van mijn moeder. Zij maakte altijd zelf het lekkerste gebak. Al jong kreeg ik bakkriebels en zette de traditie voort. Altijd was ik op zoek naar leuke nieuwe recepten en in het weekend was er dan ook regelmatig eigen gebak.

Een goede voorbereiding

Sinds ik zelf anders ben gaan eten, is het bakken langzaam naar de achtergrond verdwenen. We bakken nog voor verjaardagen, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Met uitzondering van Pasen. Dan halen we weer alles uit de kast. Dan bakken we hartige én zoete gerechten.

Uiteraard staan er ook koolhydraatame, gluten- en suikervrije opties op het menu. Voor de ‘keto-ers’ onder ons. Het aantal verschillende gerechtjes is dus alleen maar toegenomen. We moeten het dus goed plannen. Ik begin daarom ruim van te voren met bakken. Met broodjes en gebak die je goed kunt invriezen.

Met Pasen duik ik dan de vriezer in en probeer alles weer terug te vinden. Gecombineerd met een soepje, een salade en een nagerecht vormen ze dan een uitgebreide brunch.

Italiaanse keto broodjes

Deze week had ik tijd om iets te bakken. Deze keer maakte ik keto-broodjes. Geïnspireerd door een Italiaans brood van mijn website.

‘Keto’ is hier in huis al jaren een begrip. Het betekent dat iets past binnen onze ketogene leefstijl. Een gerecht zonder gluten en suiker. Gemaakt van pure en onbewerkte ingrediënten. Een gerecht dat past op deze website ‘Keto en zo’.

Omega-3 zaden en pitten

In de broodjes zijn granen vervangen door zaden en pitten. Zo vermijd je de gluten. Bovendien geven ze veel meer smaak en beet.

De zaden en pitten maken deze broodjes tot echte omega-3 toppertjes. Met name lijnzaad en chiazaad zijn goede bronnen van plantaardige omega-3. Maar ook sesamzaad, maanzaad en pompoenpitten bevatten kleine hoeveelheden van deze gezonde omega-3 vetzuren. Meer hierover kun je lezen in de blog Fitter door pitten.

Kaas en gedroogde tomaatjes

De oude kaas in deze broodjes houdt de zaden en pitten bij elkaar. En zorgt uiteraard voor extra smaak. Net als de gedroogde tomaatjes met Italiaanse kruiden. Die komen bij mij ook uit de vriezer. Ik maak ze in de zomer van eigen tomaatjes. Zo kunnen we ook buiten het seizoen genieten van smaakvolle en gezonde eigen tomaatjes.

In de broodjes gingen ook ui, knoflook en paprikapesto. Deze kun je eventueel vervangen door tomatenpesto of tomatentapenade.

Goedgekeurd

Toen de broodjes in de oven stonden, kwam onze zoon naar beneden met de uitroep: ‘Het ruikt lekker hier, mams! Lunchtijd?’

Gelukkig hadden we een goede reden om er één te proeven. Ik kan natuurlijk geen recept op de website zetten zonder eerst te proeven.

Ze kregen groen licht. Klein maar fijn en minstens net zo lekker als de geur deed vermoeden!

Italiaanse omega-3 kaas-tomatenbroodjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Droge ingrediënten
  • 85 g pompoenpitten

  • 75 g zonnebloempitten

  • 50 g lijnzaad

  • 50 g sesamzaad

  • 50 g chiazaad

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • Italiaanse smaakmakers:
  • 3 teentjes knoflook

  • 1 flinke ui, gesnipperd

  • 3 el gedroogde Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld: rozemarijn, basilicum, salie, majoraan, bonenkruid)

  • 2 tl Italiaanse blend voor pasta (Verstegen; ui, tomaat, paprika, geroosterde knoflook, knoflook, prei, paprika, peper, chilies, oregano, tijm, laurier, basilicum).

  • 60 g gedroogde tomaten, in stukjes

  • 2 el paprikapesto (of vervang door tomatenpesto zonder meuk)

  • 150 g geraspte oude kaas

  • Overige ingrediënten:
  • 4 eieren

  • 2 el Griekse yoghurt

  • 40 g gesmolten roomboter

  • 1 1/2 tl bakpoeder

Stappen

  • Meng alle ingrediënten van de kopjes ‘Droge ingrediënten’ en ‘Italiaanse smaakmakers’.
  • Splits de eieren. Splits elk ei boven een kommetje. Voeg het eiwit uit het kommetje pas toe aan de rest als er geen spoortje eidooier bij gekomen is. Pak anders een nieuw ei en een nieuw kommetje. Anders krijg je de eiwitten later niet stijf geklopt.
  • Klop de eidooiers tot deze luchtig en lichter van kleur geworden zijn. Mix de Griekse yoghurt en de gesmolten roomboter door de luchtig geklopte eidooiers. Meng met het zaden-pitten-kruiden mengsel.
  • Klop de eiwitten stijf met het bakpoeder. Gebruik hiervoor schone gardes.
  • Schep de stijfgeslagen eiwitten op het zaden-pitten-kruiden-eidooier mengsel (het resultaat van stap 3) en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Schep het beslag in kleine (siliconen) cakevormpjes of muffinvormpjes en strijk een beetje glad
  • Bak de broodjes circa 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden Celsius, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

  • Voor circa 25 kleine broodjes.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit 30 ml Griekse yoghurt (per 25 broodjes).
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.