Voor m’n moeder’s verjaardag ging ik haar helpen met de voorbereidingen. Ze wilde wat taarten bakken en hapjes maken.

Dé appelkruimeltaart van oma

Eén van mijn moeder’s bakspecialiteiten is een appelkruimeltaart. Die is zó lekker, met een plakkerige en toch knapperige kruimellaag. Het is mij zo nooit gelukt in ieder geval. Niet alleen oma zelf, maar ook haar appeltaart is daarom geliefd bij kinderen en kleinkinderen. En daarom een vast onderdeel van elke verjaardag. Ik was er ook altijd gek op, maar hou me tegenwoordig in 😉 Daarom vroeg m’n moeder of ik een andere taart wilde bakken die wel bij onze leefstijl past.

Aangepaste versie

Deze appel-bosbessen-kruimeltaart is het resultaat. Ik gebruikte een combinatie van amandelmeel, teffmeel en yaconsiroop om de kruimels te maken. Om de hoeveelheid (amandel- en teffmeel) te verminderen gebruikte ik geen deegbodem voor de taart. Door appelschijfjes onderop te leggen, kun je met een taartschep de taart toch goed op een bordje leggen.

Uiteraard smaakt deze taart niet zoals de traditionele appelkruimeltaart. Zeker niet die van oma. Om te beginnen is’ie veel minder zoet. Ik voegde alleen wat yaconsiroop toe aan de kruimels. Voor de smaak en voor het plakkerige resultaat. De rest van de taart is niet gezoet.

Het resultaat was een hele frisse taart door de combinatie van de appels met de blauwe bessen. Dat frisse was heerlijk en zeker niet zuur. En het zachte van de fruitlaag combineert weer heel goed met de kruimellaag voor een lekkere knapperige beet. Deze houden we erin!

Appel-bosbessen kruimeltaart

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de fruitvulling:
  • circa 6 appels, geschikt voor gebak (ik gebruikte een kruising van goudreinette en karmijn van één van m’n vader’s appelbomen)

  • kaneel

  • 400 g blauwe bessen (ik gebruikte bevroren bessen uit eigen tuin)

  • Voor de kruimellaag:
  • 100 g amandelmeel

  • 80 g witte teffmeel

  • 1/2 tl kaneel

  • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • 25 g yaconsiroop (eventueel te vervangen door rauwe honing; honing is wel zoeter)

  • 60 g roomboter

  • Verder (optioneel):
  • handje pecannoten

  • slagroom

Stappen

  • Fruitvulling:
  • Schil de appels (optioneel). Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in schijfjes. Bestrooi de schijfjes met kaneel en schud ze even om zodat de kaneel goed verspreidt.
  • Beleg de bakvorm met bakpapier.
  • Leg een laag appels op de bodem. Verdeel er de blauwe bessen over. Leg de rest van de appels op de blauwe bessen.
  • Kruimellaag:
  • Meng de amandelmeel, het witte teffmeel, de kaneel en het wijnsteenbakpoeder door elkaar. Voeg de yaconsiroop en de roomboter toe. Meng dan alle ingrediënten van de kruimellaag met de toppen van je vingers tot een kruimelig deeg.
  • Afwerken:
  • Verdeel de kruimels over de fruitlaag.
  • Hak de pecannoten grof en verdeel ze over de taart.
  • Bak de taart ongeveer 30-40 op circa 175 graden Celcius in de oven, of tot de appels gaar zijn en de kruimellaag krokant en goudbruin. Laat de taart afkoelen.

    Serveer eventueel met opgeklopte ongezoete slagroom en geniet!

Notities

  • Voor een vorm van circa 28 x 18 cm. Qua oppervlakte is dit ongeveer gelijk aan een ronde vorm van 25 cm.
  • RMR2.0: Amandelmeel, teffmeel en honing staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Yaconsiroop staat niet op de lijsten, maar past wat mij betreft ook op de lichtrode lijst.
  • RMR2.0 fasen: Deze taart is zonder beperkingen geschikt voor fase 1 en 4 van de Real Meal Revolutie2.0. De taart is niet geschikt voor fase 2 en 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

16 REACTIES

  1. Goedemorgen Cora,
    Meteen enthousiast was ik toen ik dit recept las. Leek me heerlijk! Dus vanmorgen op pad om alle ingrediënten te halen. Maar…. Teffmeel kan ik alleen krijgen in de bruine variant. Bestellen lukte ook niet. Wat heb je voor advies voor mij? Gewoon de bruine teffmeel gebruiken?
    Groetjes en we genieten nog vaak van je heerlijke chocolade pindakaas cheeserepen!,
    Hanny Gijsel

    • Hallo Hanny, ik denk dat je prima de bruine teff kunt gebruiken. De bruine en witte teff kun je qua bak-eigenschappen met elkaar uitwisselen. Dat komt omdat ze allebei gemaakt worden van de volle korrel en dus allebei volkoren zijn. De bruine teff is iets uitgesprokener van smaak. De smaak is een beetje nootachtig; dus dat combineert prima bij deze taart. En de kleur kan invloed hebben, maar bij de kruimels is dat ook geen probleem. Die worden toch bruin en je doet er trouwens ook kaneel door. Ik kan je teff ook echt aanraden om eens te proberen. Wij vinden de gefermenteerde wraps (https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/injera-een-ethiopische-zuurdesem-wrap-van-teffmeel/ ) ook zó lekker. Maar als alternatief zou je de kruimels ook van enkel amandelmeel kunnen maken. De verhouding met de boter wordt dan misschien anders. In dit recept: https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf-a-la-real-meal-revolution/aardbeienroomtoetje-met-kruimelbodem/ gebruikte ik 2 keer zoveel amandelmeel als boter. Je zou met 180 g amandelmeel en 60 g roomboter kunnen beginnen (dus gewoon de teff vervangen door extra amandelmeel) en dan tot 30 g extra roomboter toevoegen als het kruimeldeeg te droog lijkt. Leuk dat je nog vaak geniet van de chocolade pindakaasrepen. Ik had van de week ook weer eens een stukje op; toen we de diepvries hadden schoongemaakt was ik ze tegen gekomen. Heerlijk. Succes met de appel-bosbessen-kruimeltaart. Ik hoop dat jullie die ook zo lekker vinden. Groetjes, Cora

  2. Hallo Cora, hier ben ik dus nog een keertje. Vanmorgen de appel bosbessen kruimeltaart gemaakt en vanmiddag gegeten. Hij was nog een pietsie warm. VERRUKKELIJK!! Deze blijft er ook in hoor. Evenals de kladdaka en de pindakaas cheesecake repen en zo nog wat heerlijke dingen van jouw website. Dank je wel!

    • Hoi Hanny, fijn om te horen dat de taart zo goed bevallen is! En dat je wat meer favoriete recepten van de website hebt. Altijd leuk, zulke reacties! Dank je wel. Groetjes, Cora

  3. Dag Cora,
    Nog even over de verukkelijke kruimeltaart. Ik heb hem nu al een keer of 4 gemaakt maar het teffmeel en amandelmeel gemengt met boter blijft meel. Het lukt me niet om er crumble van te maken. Wanneer het in de oven is geweest is het net alsof er een laagje bruin stof op ligt. Het smaakt wel maar het kan veel beter. Zou dit toch komen doordat ik bruine teffmeel had? En als dit niet zo is wat doe ik dan niet goed ?
    Groetjes, Hanny

    • Hoi Hanny, het zou inderdaad het verschil kunnen zijn tussen bruine teff en witte teff. Maar ook tussen de ene een de andere amandelmeel zit soms veel verschil. Het lijkt erop dat jouw meel meer van het vet van de boter kan absorberen.
      Het moet echt kruimelig zijn als je het maakt. Zorg dat de boter ijskoud is, snij m in stukjes. Dat gaat goed in het meel zelf. Dan komt er al een laagje meel om de stukjes boter, zodat ze niet zo plakken. Daarna goed mengen en dan verder verkruimelen met koude vingers. Zo doe ik het.
      Anders probeer het eens met wat minder meel of wat meer boter. Beetje mee experimenteren. Succes! Ik hoop dat het nu wel lukt en dat je er nog vaak van zult genieten.

  4. Wat een lief uitgebreid antwoord. Mijn amandelmeel is van Pit en Pit. Die heeft maar 4,9 khd op 100 gram. Ik ga het proberen met wat meer boter denk ik. Vooral omdat de meel eigenlijk meel blijft. Hoeveel zou jij dan nemen van de boter. 80 gran in plaats van 60? Ik heb geen idee.

    • Hallo Hanny,
      Van 60 naar 80 lijkt me wel redelijk. Maar ik had nog een ander idee. Als je zowel het meel als de boter in tweeën deelt, dan kun je het eerst met de helft proberen en weet je een beetje de verhoudingen. Dan kun je het nog aanpassen met wat meer of minder boter in de tweede helft. En dan weer samen mengen totdat je hopelijk hele mooie kruimels hebt.
      Hoe dan ook, succes en ik ben benieuwd. Groetjes, Cora

  5. Cora, zou ik ook mogen vragen welke soort / merk amandelmeel jij zelf gebruikt? Mocht het niet lukken dan koop ik die ook. Ik vind crumble zó lekker!

    • Hallo Hanny, ik koop amandelmeel bij Pit&Pit online en het witte teffmee bij Molen Nooit Gedacht in Budel. Groetjes, Cora

  6. Hoi Cora, gisteren weer je appel- bosbessen kruimeltaart gemaakt. Ik heb nu 100gram boter gebruikt. En ik zag in jouw vorige antwoord dat jij dezelfde amandelmeel gebruikt als ik. Van Pit en Pit. Zou het dan toch aan het bruine teffmeel liggen? Enfin hoe dan ook hij was beduidend beter gelukkig. Ik maak de bruine teffmeel gewoon op en bestel dan de witte. En we genieten wer vandaag ook nog van. Zaalig. Weet je wat ik ook regelmatig maal?? De aardbeien mascarpone cheesecake. Oeffff zóóó lekker😉😉

    • Hoi Hanny, fijn om te horen dat het nu beter ging. Op den duur zul je er wel handigheid in krijgen.
      Ik had deze week ook een mascarponetaart gemaakt, met aardbeien en frambozen deze keer. Voor onze trouwdag.
      Die vind ik ook heerlijk!

Laat een reactie achter bij Hanny Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.