Dit was ons ’toetje’ tijdens de Paasbrunch. Een heerlijk romige vulling door de roomkaas, crème fraîche en de zacht geklopte boter, met die heerlijke smaak van stukjes aardbei. Door een deel van de aardbeien te prakken geef je een beetje extra kleur aan de roomvulling. Alhoewel dat op de foto niet echt te zien is.

Yaconsiroop

In de vulling gebruikte ik 2 theelepels zelfgemaakte yaconsiroop. Niet zelf zelfgemaakt trouwens. M’n moeder heeft die een paar maanden geleden een keer gemaakt. Door yacons te raspen, het sap op te vangen en er zoveel mogelijk uit te persen en dit sap heel lang in te koken. Het wordt dan een stroperig zwart goedje. Het heeft qua smaak wel een beetje weg van ahornsiroop, maar dan minder zoet. Misschien is gekochte yaconsiroop overigens wel zoeter. Ik denk het eigenlijk wel, want het zou net zo zoet zijn als honing. Je kunt er in recepten daarom honing mee vervangen.

Yaconsiroop staat bekend als een hele gezonde suikervervanger met een hele lage glycemische index. Omdat je bloedsuikerspiegel er nauwelijk van omhoog gaat. En omdat de koolhydraten in een yacon van het type zijn die we zelf niet goed kunnen verteren, maar die heel gezond zijn voor onze goede darmbacteriën en daarmee voor onze darmen.

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van yacon, lees dan eens deze blog: ‘Yacon – Peruaanse gezondheid uit de Hollandse moestuin‘.

Of deze stroop nog alle gezondheidsvoordelen die daar genoemd worden bevat, waag ik overigens te betwijfelen. Zo zitten er de vezels niet meer in en vloeibare dingen hebben een andere invloed op onze bloedsuikerspiegel dan iets waar je op moet kauwen. Ik zou het daarom zeker niet als dagelijkse zoetstof gaan gebruiken. Liever blijf ik (zoveel mogelijk) suiker- én zoetstofvrij eten en gebruik dan hoogstens de natuurlijke zoetkracht uit het eten zelf.

Maar áls ik dan een keer iets wil zoeten, vind ik deze siroop net als groene stevia een mooie oplossing. Het heeft ook een hele natuurlijke smaak, is niet bitter en geeft geen nasmaak.

Aardbeienroomtoetje met kruimelbodem

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de kruimelbodem:
  • 50 g amandelmeel

  • 1 tl kaneel

  • snufje Keltisch zeezout

  • 25 g roomboter

  • Voor de aardbeienroomvulling:
  • 150 g aardbeien

  • 1/2 tl citroensap (vers of uit diepvries)

  • 50 roomboter

  • 150 g roomkaas

  • 75 crème fraîche

  • 1 tl vanille-extract

  • eventueel groene stevia of yaconsiroop

Stappen

  • Voor de kruimellaag:
  • Rooster het amandelmeel op een niet te hoge temperatuur in een droge koekenpan, tot het mooi goudbruin wordt en heerlijk ruikt. Blijf erbij en roer regelmatig om te voorkomen dat het te donker wordt!
  • Doe het amandelmeel samen met het kaneel en het zout in een kommetje en meng het goed door. Smelt dan de boter in het pannetje en roer het er ook door.
  • Schep de kruimels in glaasjes of kommetjes en laat ze afkoelen in de koelkast.
  • Voor de roomkaasvulling:
  • Snijd de aardbeien in stukjes. Prak daarna ongeveer 1/3 deel ervan. Meng het citroensap met de aardbeien.
  • Mix in een niet te grote kom de zachte boter helemaal romig.
  • Voeg de roomkaas en crème fraîche en vanilla-extract toe en mix goed door.
  • Roer er de aardbeien door en naar smaak de groene stevia of de yaconsiroop.

    Ik gebruikte 2 tl yaconsiroop die m’n moeder gemaakt heeft om deze uit te proberen. Of deze net zo zoet is als gekochte yaconsiroop weet ik niet. Proef dus zelf óf en hoeveel je wilt toevoegen.
  • Schep de vulling in de glaasjes en laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Als alternatief kun je ze ook een half uurtje in de vriezer zetten.

Notities

  • Voor 3-4 personen.
  • RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst van de koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0. Producten van deze lijst passen niet bij fase 2 en fase 3. Aardbeien, roomkaas en crème fraîche staan op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 gelden er flinke beperkingen voor de producten op deze lijst. Per dag mag je dan één ding kiezen van deze lijst en daar maximaal de aangegeven hoeveelheid van gebruiken. Voor zuivel is dat 60 ml. Voor aardbeien een halve gesloten handvol. Als je dit toetje met vier personen deelt, dan zit je bijna aan de maximale hoeveelheid zuivel en dan heb ik het nog niet over de aardbeien gehad.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 2.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Laat de kruimellaag weg. Dan is dit recept ook geschikt voor fase 2.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.