Dit recept is een glutenvrije en vet gezonde variant van een gevuld Turks brood wat we ‘vroeger’ regelmatig een keer aten op een zomerse dag. Eerst een lekker soepje en dan een stuk van zo’n zomers gevuld Turks brood. Heerlijk vond ik dat altijd.

Naast de gegrilde paprika is het voor mij absoluut de hummus die het doet in dit recept. Dit is het recept waarmee ik destijds kennis maakte met deze heerlijke puree van gare kikkererwten, tahin, olie en kruiden. Ofschoon mijn kinderen geen echte kikkererwtenfans zijn, vonden ze de hummus wel meteen lekker. Ik zelf ook trouwens. Ik vond en vind het heerlijk!

Niet alleen lekker, maar ook héél gezond

In het koolhydraatarme wereldje wordt vaak een beetje neergekeken op hummus, omdat het gemaakt is van kikkererwten. Peulvruchten dus. En daardoor redelijk wat koolhydraten bevat. Maar het zijn wel gezonde koolhydraten. Bovendien worden kikkererwten wel gezien als één van de gezondste onder de peulvruchten. Een heel gezond smeersel dus.

Voor vegetariers is het bovendien een hele gezonde bron van eiwitten. Toen ik koolhydraatarm ging eten was ik zelf al járen vegetariër. Het was de reden dat ik af en toe peulvruchten ben blijven eten. Ook toen ik weer vlees ging eten trouwens. Oók omdat ik toen al in m’n onderhoudsfase zat. Ik eet ze niet dagelijks, maar het past prima in een gevarieerd voedingspatroon. Af en toe peulvruchten gaat prima voor mij. Ik hou net zoveel energie, blijf mentaal scherp en ook m’n gewicht lijdt er niet onder.

Hernieuwde kennismaking

Vanwege de Corona-crisis zit onze oudste zoon op dit moment zonder werk. We vragen hem daarom om ook wat mee te helpen met klusjes in of rondom huis. Zoals koken. Hij kiest dan liefst iets uit de tijd vóórdat ik koolhydraatarm en onbewerkt ging eten. Want die schotel ik ze meestal niet meer voor.

Afgelopen week maakte hij het gevulde Turkse brood. David en ik aten toen een lasagneschotel gemaakt van pompoenbladen. Héél erg lekker, maar dat gevulde brood zat stiekem wel te lonken.

Omdat we alle ingrediënten in huis hadden, maakte ik de dag erna voor de lunch mijn eigen gezonde, gevulde oopsie. Daarmee was ik weer helemaal terug in vroeger tijden. Ik stuurde een foto naar David. Hij had er ook wel zin in maar was helaas op het werk. Gisteren hebben we het goed gemaakt en deze oopsies nogmaals op het menu gezet. En dat was absoluut geen straf.

Gezond ‘broodje’ gezond

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 2 oopsies

 • 1 el hummus (liefst zelfgemaakt, let anders op of er geen ongewenste ingrediënten in zitten)

 • 1 el Griekse yoghurt

 • 3-4 dunne plakjes tomaat

 • kruidenzout of Himalayazout en verse peper

 • 3-4 dunne plakjes komkommer

 • handje sla (bijv. gemengde, rucola- of veldsla)

 • 6 reepjes paprika, gegrild of gebakken in olijfolie

 • 3 plakjes geiten-, schapen- of twijfelkaas

 • extra vierge olijfolie

 • optioneel extra: kiemgroenten

Stappen

 • Besmeer één oopsie met hummus en de andere met Griekse yoghurt.
 • Beleg de ene kant met de plakjes tomaat, strooi er (kruiden)zout en peper uit de molen over en leg er dan de plakjes komkommer op.

  Beleg de andere kant met de sla en leg er de reepjes paprika op.
 • Leg de plakjes kaas op de paprika en sprenkel er wat olijfolie over.
 • Verdeel de kiemgroenten over de kaas.

Notities

 • Voor 1 gevulde, dubbele oopsie. Maar eet er gerust twee (of meer) als je wilt.
 • Tip: bak de oopsies voor het vullen eventueel even op in een koekenpan, broodrooster of tostiapparaat. Dan zijn ze lekker knapperig en iets steviger.
 • RMR2.0: Peulvruchten (en dus kikkererwten waar de hummus van gemaakt wordt) staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Zachte volle zuivel (en dus Griekse yoghurt) staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 2.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Vervang de hummus door Griekse yoghurt of creme fraiche.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Beste Cora, Al weer een heerlijk recept. Maar bij mij blijven de paprika’s ook nadat ik in 2016 met koolhydraat arm eten ben begonnen een probleem om te eten. Weet nog steeds niet goed waardoor deze groente optimaal vervangen kan worden. Eet regelmatig aubergines er voor in de plaats. Toch vind ik deze vervanging niet altijd passend. Weet jij een andere groentevervanging ?

  • Hallo Catharina, dank je wel. Ik heb vandaag tijdens het moestuinieren nagedacht over je vraag. Ik denk niet dat er één groente is, waarmee je de paprika optimaal kan vervangen in elk recept. Het ligt er ook aan waarom je de paprika blijkbaar niet goed kunt verdragen. Sommige mensen kunnen niet goed tegen planten uit de nachtschade-familie. Als dat ook bij jou het geval is, dan kan het goed zijn dat tomaten, aubergine, paprika, chilipepers, aardappelen en gojibessen ook niet heel goed voor je zijn. Dat zijn namelijk ook allemaal planten uit die familie. Maar het kan natuurlijk ook een andere reden hebben en dat het echt alleen om paprika gaat. Heb je al eens geprobeerd om gegrilde paprika te eten (zelf grillen in de oven en later het schilletje verwijderen)? Het kan zijn dat je er dan wel tegen kunt. Ze zijn dan ook heerlijk zacht en mals en hebben een heerlijke smaak. Aubergine of courgette kunnen soms een goede vervanging zijn. In dit broodje gezond zou een gegrilde aubergine zeker niet misstaan. Maar ook gegrilde tomaten kunnen een goede vervanging zijn in bepaalde gerechten. In dit broodje lijken me zongedroogde tomaatjes ook een heel goed alternatief. Van die half-gedroogde, op olie, die nog een beetje zacht zijn. Ik maak ze zelf (in de oven met olijfolie, zout en kruiden) en bewaar ze in de vriezer met stukjes bakpapier tussen de laagjes. Dan kun je heel makkelijk de hoeveelheid eruit halen die je nodig hebt. Misschien ook iets voor jou. Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.