Ik ben een echte soep-fan. Altijd al geweest ook. Ik kan ontzettend genieten van een kom soep. Het is daarom dagelijkse kost bij ons. Ik kan vooral blij worden van goed gevulde soepen. Die zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. Ongemerkt eet je dan veel verschillende groenten.

Ik hou wel van variatie en daarom ben ik erg blij met deze soep. Deze is weer eens wat anders dan anders. Leuk voor de afwisseling. Bovendien was de wat ongebruikelijke basis van kidneybonen en knolselderij, kruidenen andere smaakmakers heel goed uitgevallen. Zoals de combi van rode curry kruiden en Vadouvan. Met wat sambal voor extra pit.

De gebakken halloumikruimels erop vind ik ook een echte aanrader. Ze passen heel erg goed bij deze soep. Hou wel een deksel bij de hand om op of boven je pan te leggen als je de kruimels bakt. Anders dan wanneer je de halloumi in plakjes bakt, springen er bij deze gekruimelde versie van die kleine stukjes omhoog. Maar ze zijn wel heel lekker krokant en ziltig.

Kidneybonen-knolselderijsoep met halloumi-crumble

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de soepbasis:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 grote ui

  • 1 knolselderij (circa 900 g)

  • 1 rode paprika

  • eventueel 1 kleine yacon (circa 200 g)

  • kidneybonen, geweekt en gekookt (met Keltisch zeezout en kruiden)

  • Extra groenten voor de vulling, bijv.:
  • 1 chayote

  • 1 rode + 1 gele paprika

  • 1 prei (circa 300 g)

  • 2 wortelen (circa 250 g)

  • 250 g champignons

  • Verder:
  • kokosvet

  • 1 liter groentenbouillon of water met Keltisch zeezout en kruiden (voor vegetarische versie) of (botten)bouillon

  • 500 g gezeefde tomaten

  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)

  • extra water, naar smaak

  • 2 tl sambal, of naar smaak

  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak (afhankelijk van het zout in de bottenbouillon)

  • 2 tl Thaise rode currykruiden (koriander, kurkuma, venkel, zout, chili, komijn, fenegriek, komijn)

  • 2 tl Vadouvan kruiden (ui, mosterdzaad, knoflook,  , kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chilli, 3,0% dragon, kruidnagel, laurier, 1,5% rozenbloemblad)

  • 2 tl gerookte paprikapoeder

  • halloumi (een grillkaas)

Stappen

  • Maak de knoflook en alle groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in stukjes.
  • Smelt wat kokosvet in een grote soeppan. Roerbak de groenten van de vulling hierin. Doe dit liefst soort voor soort. Begin met de hardere soorten, zodat op het eind alles even gaar is. Haal de groenten tijdelijk uit de pan.
  • Smelt opnieuw kokosvet en roerbak hierin eerst de knoflook met de uien en daarna de rest van de groenten voor de soepbasis, met uitzondering van de kidneybonen.
  • Voeg dan de bottenbouillon en de kidneybonen toe en laat de groenten gaar worden.
  • Pureer de soepbasis met een staafmixer.
  • Voeg de groenten voor de vulling toe, samen met de gezeefde tomaten, het blikje kokosmelk en water naar wens.
  • Voeg zout, sambal en kruiden toe. Proef de soep en breng ‘m verder op smaak.
  • Verkruimel de halloumi. Bak de kruimels in wat kokosvet mooi goudbruin. Hou een deksel bij de hand, want er kunnen kleine stukjes naar boven springen.

    Serveer de soep met wat fijngeknipte bieslook en de halloumi-kruimels.

Notities

  • Voor circa 4 liter soep. Je kunt de soep eventueel in porties invriezen.
  • Deze soep past heel goed bij de koolhydraatarme, onbewerkte en vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie. Maar door de kidneybonen die op de oranje lijst B staan, is deze soep niet geschikt voor fase 3 van deze leefstijl. Gelukkig zijn er voldoende andere soepen die ook dan prima geschikt zijn.
  • Deze goed gevulde soep is vanwege de kidneybonen heel geschikt als vegetarische maaltijdsoep.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. leuk recept, met enige aanpassing (minder vocht) maak je er zo een chili con/sin carne van! vlees vervangers of blokjes aubergine misschien..

    • Hallo Johanna, dank je wel. Ja, dat kan ook, een chili ervan maken! Is ook altijd erg lekker. Vleesvervangers eet ik niet meer, omdat ze niet echt onbewerkt zijn. Ze bevatten vaak ongewenste ingrediënten. Maar aubergine vind ik wel heerlijk. Goed idee!
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.