Weer aubergine

Het vorige recept op de blog was ook met aubergine. Ik pak meteen maar even door met opnieuw aubergine in de hoofdrol. Of in ieder geval één van de hoofdrollen. Het is tenslotte aubergine-tijd in de moestuin en op het moment eten we dus elke week wel een keer iets met aubergine. En dat verveelt nog steeds niet.

Of toch niet

Voor wie niet zo’n aubergine-fan is, is het goed om te weten dat je beide recepten eenvoudig aanpast met andere groenten. Deze taart zou je kunnen eten met brocolli bijvoorbeeld of met Italiaanse roerbakgroenten. Om maar eens wat te noemen. Zelf maakte ik tegelijk met de auberginetaart een variant met een keur van groenten uit de tuin.

Lekker met tomaatjes

Hartige taarten met een bovenlaag van kleine, doorgesneden tomaatjes zijn echt geweldig. Zo’n taart ziet er niet alleen prachtig uit, maar de tomaten krijgen dan ook een heerlijk zacht-zoetig grill-smaakje.

Zo’n bovenlaag van kerstomaatjes past bij allerlei groenten. Deze vulling van blokjes gegrilde aubergine is er één van. Gecombineerd met het lekker kruidige gehakt wordt het helemaal een feest.

Auberginetaart met kerstomaatjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 klein pepertje, of naar smaak

  • 1 grote ui

  • 1 grote paprika

  • 700 g aubergine

  • kokosvet of olijfolie

  • Keltisch zeezout en peper

  • Optioneel: extra kruiden voor bij de aubergine (ik gebruikte: gemalen mosterdzaad, komijnzaad, korianderzaad en paprikapoeder)

  • Gehaktlaag:
  • 250 g gehakt

  • 3/4 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1/2 el gehaktkruidenmix (de mijne bevat paprika, peper, ui, mosterdzaad, knoflook, marjolein, bieslook, peterselie)

  • 1/2 el elk van gerookte paprikapoeder en mosterdpoeder

  • Eiervulling en topping:
  • 4 eieren

  • 2 dl slagroom of creme fraiche

  • verse peper en Himalayazout

  • Optioneel: extra tuinkruiden (ik gebruikte bieslook, peterselie en basilicum)

  • 150 g Parmezaanse kaas

  • circa 500 g kerstomaatjes

Stappen

  • Groenten schoonmaken en snijden
  • Maak knoflook en het pepertje, ui en paprika schoon. Hak de knoflook en het pepertje fijn en snijd de ui en paprika in stukjes.
  • Aubergines grillen
  • Snijd de aubergine in blokjes. Verhit kokosvet en/of olijfolie in de pan. Wees er niet te zuinig mee. Doe de aubergineblokjes in de pan, zet de temperatuur vrij hoog (omdat je de stukjes wilt grillen) en roer ze goed door.
  • Maal peper en zout en eventuele extra kruiden over de blokjes aubergine. Roer tussendoor door, zodat ze overal goed bedekt zijn en de blokjes ook niet aanbranden.

    Voeg eventueel extra kokosvet of olijfolie toe, want de aubergines nemen veel vet op. Samen met het zout, peper en de kruiden zorgt ook het vet echt voor de smaak!
  • Blijf roeren tot de aubergines zacht worden en een mooi bruin grill-kleurtje krijgen. Haal ze uit de pan.
  • Groenten met gehaktvulling
  • Verhit opnieuw wat kokosvet in de pan. Fruit hierin de ui met de knoflook en het pepertje.
  • Voeg nu het gehakt samen met het zout en de kruiden van de gehaktlaag toe. Bak tot het gehakt los geruld is. Voeg dan de paprikastukjes toe en roerbak deze nog even mee. Proef of deze gehaktvulling op smaak is. Voeg anders extra zout of kruiden toe.
  • Schep de groenten met gehaktvulling in een lage ovenschaal of taartvorm.
  • Schep hierop de gegrilde auberginestukjes.
  • Eiervulling en topping
  • Klop de eieren met de slagroom of creme fraiche, samen met de verse peper, het zout en eventueel de tuinkruiden.
  • Giet dit over de aubergineblokjes in de vorm.
  • Rasp de kaas en strooi deze ook over de aubergines.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze op de taart. Strooi er peper en Himalayazout over.
  • Zet de taart een half uur in de oven op 175-200 graden tot deze goudbruin en gaar is. Smakelijk!

    Let op: er kan wel vocht uit de groenten komen. Bij het aansnijden kan het dan lijken dat je eiervulling niet gestold is, maar dat is na een half uur op die temperatuur niet waar. Dit vocht kun je meer opeten, of bijv. door een soepje roeren.

Notities

  • Voor circa 4 personen.
  • Tip: Voor de niet-aubergineliefhebbers maakte ik een variant van deze taart, die ook erg in de smaak viel. Vervang dan de aubergineblokjes door andere geroerbakte groenten. Ik gebruikte diverse groenten uit de moestuin: knolselserij, wortel, chayote en koolrabi, maar je kunt er je eigen favoriete roerbakmix voor gebruiken.
  • Alle ingrediënten behalve de slagroom of creme fraiche staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Slagroom en creme fraiche staan op de oranje lijst A. Gebruik hiervan is tijdens fase 3 beperkt tot maximaal 60 ml op een dag. Wanneer je maximaal een kwart van deze taart eet, past deze taart dus ook bij die fase (mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt die dag).
  • Meer over deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.