Deze groentenstoof in pindasaus was verrassend lekker met aubergine, zoete aardappel en kousenband. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat je met wat gekookte eieren helemaal compleet maakt.
Varieer met andere groenten
Ook met andere groenten kun je zo’n stoofschotel maken. Denk aan wortels, sperziebonen, paprika en/of courgette. Of juist witte kool of spitskool. Champignons. Je ziet het, volop variatiemogelijkheden.
In pindasaus gaar gekookt krijgt je groentenschotel ineens een heel andere dimensie! En het is echt super eenvoudig om te maken.
Pinda-groentenstoof met aubergine en kousenband
Ingrediënten
- Stoofgroenten naar keuze, bijv.
250 g aubergine
100 g kousenband
1 zoete aardappel
- Basisingrediënten
1 grote teen knoflook
chilipeper, naar smaak
1 ui
250 g tomaten, met veel smaak
kokosvet, om te bakken
75 gram pindakaas (100% pindakaas; gemaakt van enkel pinda’s als ingrediënt)
1 tl elk van komijnpoeder, gemalen korianderzaad en gemberpoeder
1 tl Keltisch zeezout
circa 75-100 g heet water
- Serveer met:
gekookte eieren
- Lekker voor erbij: geroosterde gekruide pinda’s
rauwe pinda’s
kokosvet
Oosterse kruiden naar smaak (lekker zijn onder andere uipoeder, knoflookpoeder, gember, koriander, komijn, mosterdpoeder, citroengraspoeder)
Himalayazout
Stappen
- Maak de stoofgroenten schoon en snijd ze in grove stukken. Wacht wel zo lang mogelijk met het snijden van aubergine, om bruin kleuren te voorkomen.
- Maak de knoflook, chilipeper en ui schoon. Hak de knoflook en het pepertje zo fijn mogelijk. Sniper de ui.
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
- Verhit wat kokosvet in een grote (stoof)pan en smoor hierin de ui met de knoflook en het pepertje.
- Voeg daarna eerst de aubergine, daarna de kousenband en tenslotte de zoete aardappel toe. Laat ze steeds een paar minuten roerbakken.
- Doe dan de stukjes tomaat, de pindakaas, de kruiden en het zeezout bij de groenten. Schep goed door. Roer er heet water door tot de saus de gewenste dikte heeft. Proef de saus en breng ‘m eventueel verder op smaak.
- Laat nu de groenten in de saus verder garen.
- Pel de gekookte eieren en snijd ze in stukjes. Serveer bij de stoofschotel. Smakelijk!
- Geroosterde gekruide pinda’s:
- Rooster de rauwe pinda’s in een droge koekenpan. Blijf regelmatig omscheppen zodat ze niet verbranden.
- Zet het vuur uit en roer er wat kokosvet door, zodat de kruiden zullen plakken.
- Roer er de kruiden(mix) door.
- Voeg Himalayazout naar smaak toe.
- Proef of ze op smaak zijn, maar wees je ervan bewust dat ze heet en wat taai zullen zijn. Pas als ze helemaal afgekoeld zijn, worden ze heerlijk knapperig!
Notities
- Ik maakte een dubbele hoeveelheid, zoals je kunt zien op de foto’s. Het recept is aangepast naar een hoeveelheid voor circa 4 personen. Het lijkt alsof ik veel aubergines heb en dat klopt, maar dat zijn kleine exemplaren uit de moestuin.
- RMR2.0: Pinda’s (en dus ook pindakaas) staan als gedroogde peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Zoete aardappels staan op de oranje lijst A. Producten van de oranje lijst A passen slechts beperkt in fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.