Wat een overheerlijke bamischotel was dit. Het is wel een heel andere bamischotel dan die je normaal gesproken misschien gewend bent.

Anders dan anders

Dat geldt ook voor mij. Dit is niet de bamischotel die ik me herinner van vroeger. Allereerst is deze gemaakt met gehakt, terwijl er normaal gesproken vaak kip of varkensvlees gebruikt wordt. Ook de tomatenpuree door dit recept geeft het iets ‘anders dan anders’. Onze zoon dacht daarom eerst dat hij spaghettigsaus opgeschept had gekregen, maar de verdere kruiden en smaakmakers geven het toch echt die Aziatische draai. Tenslotte maakte ik er groentennoedels bij, gemaakt van knolgroenten. Lekker opgebakken en ook weer heerlijke smaakmakers er doorheen.

Het resultaat? Zoals te verwachten niet de bami die we gewend zijn, maar wel écht heel lekker. Voor ons in ieder geval een nieuw bamirecept om mee af te wisselen! Wij houden ‘m er zeker in!

Bami met gehakt en groentennoedels

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het uimengsel:
  • 3 flinke tenen knoflook

  • stuk verse gember

  • 3 uien

  • Voor de groentenbasis:
  • [1/3 van het uimengsel]

  • 700 g (bami)groenten of andere groenten naar smaak (ik gebruikte knolselderij, wortel, chayote, paprika, prei, witte kool, kastanjechampignons)

  • kokosvet of spekvet, om te bakken

  • verse peper en Himalayazout, naar smaak

  • Voor het gehakt:
  • [1/3 van het uimengsel]

  • 500 g gehakt

  • 1 tl elk van paprikapoeder en harissakruiden (= mengsel van chilipeper, look, koriander, komijn, paprika), of vervang door harissa

  • 1/2 tl elk van komijnzaad, gemalen komijn, gemalen mosterd, gemalen koriander

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 1/2 tl vissaus

  • 1 tl sesamolie

  • 1 el coconut aminos en/of tamari (ik gebruik vaak een combinatie van die twee)

  • Voor de groentennoedels:
  • [1/3 van het uimengsel]

  • 400 g knolgroenten (ik gebruikte knolselderij, wortelpeterselie, wortel, pastinaak en yacon hiervoor)

  • 1 1/2 tl bouillonpasta (of vervang door peper en zeezout, eventueel tuinkruiden)

  • 1 1/2 tl sesamolie

  • 2 tl coconut aminos en/of tamari

  • Om te garneren:
  • taugé

  • eventueel extra’s, zoals een gebakken ei, rauwe pinda’s (zelf geroosterd met kruiden en zeezout)

Stappen

  • Tip: Begin met het schoonmaken en snijden van alle groenten (zoals hieronder beschreven voor het uimengsel, de groentenbasis en de groentennoedels), zodat je daarna verder kunt met het bakken van de verschillende onderdelen. Je kunt dan als je dat wilt de groentenbasis en het gehakt tegelijkertijd bakken en op het laatst de noedels, zodat alles tegelijkertijd klaar is.

    Alleen yacon kun je beter pas kort van tevoren snijden, omdat deze snel verkleurt onder invloed van zuurstof. Laat ‘m tot die tijd in het water liggen.
  • Voor het uimengsel:
  • Maak knoflook, gember en uien schoon. Hak de knoflook en de gember fijn en snipper de uien.
  • Bak de ui met de knoflook en gember in kokosvet of spekvet. Zet de temperatuur niet te hoog om te voorkomen dat de knoflook te bruin en bitter wordt.
  • Verdeel het uimengsel in 3 delen. Haal 2 delen uit de pan. Je gebruikt namelijk één deel voor het groentenmengsel, één deel voor het gehakt en één deel voor de noedels.
  • Voor de groentenbasis:
  • Maak de rest van de groenten schoon en snijd in stukjes.
  • Gebruik de pan waar nog 1/3 van het uimengsel in zit. Smelt eventueel wat extra vet en roerbak daarna de rest van de groenten. Begin met de hardste groenten en laat elke soort groenten steeds een paar minuten mee roerbakken. Zo zijn alle groenten op het eind (beet)gaar. Ik begon met wortel, daarna knolselderij, kool, chayote, bleekselderij, paprika, preiwit, champignons en preigroen.
  • Breng op smaak met verse peper en Himalayazout, of zelfgemaakte bouillonpasta.
  • Voor het gehakt:
  • Begin weer met 1/3 van het uimengsel. Smelt wat extra kokosvet op lage temperatuur. Doe het gehakt bij de pan en verdeel hier alle andere ingrediënten over die genoemd staan onder het kopje ‘Voor het gehakt’. Verdeel het goed door het vlees. Ik gebruik daar een stevige houten spatel voor.
  • Zet nu de temperatuur hoog en bak nu het gehakt in een soort platte koek. Draai dan het vlees in stukken om en bak de andere kant van de ‘koek’. Bak daarna het gehakt rul, liefst in niet te fijne stukjes, zodat je de smaak van het gehakt straks goed blijft proeven tussen de groenten.
  • Verdeel de groenten door het gehakt.
  • Voor de groentennoedels:
  • Maak de knolgroenten schoon en sijd ze in dunne slierten. Gebruik hiervoor bijv. een spirelli-snijder. Je kunt de groenten ook in jullienereepjes raspen, maar dan krijg je iets minder het ‘noedel’-effect.
  • Neem de pan die nu over is omdat je het vlees en de groenten hebt samengevoegd. Doe hierin het laatste (1/3) deel van het uimengsel en smelt er wat extra kokosvet bij.
  • Bak nu de noedelslierten in deze pan tot ze (beet)gaar zijn. Voeg de laatste minuten de smaakmakers toe zoals beschreven bij de ingrediënten.
  • Serveren:
  • Verdeel de noedels over borden.
  • Verdeel er het gehakt-groentenmengsel over.
  • Serveer met wat taugé en eventueel andere extra’s.

Notities

  • Voor circa 4-5 personen.
  • Alle ingrediënten behalve de knolgroenten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Knolgroenten staan op de oranje lijst A. Het gebruik hiervan is in fase 3 van deze vet gezonde leefstijlmethode zeer beperkt. Je kunt deze bami met gehakt ook zonder de groentennoedels eten. Yacon is overigens een uitzondering op de andere knolgroenten, omdat deze heel weinig verteerbare koolhydraten bevat en hoort op de groene lijst.
  • Coconut aminos staat niet op één van de lijsten. Op mijn persoonlijke lijst heb ik ‘m op de groene lijst gezet, maar je kunt ‘m altijd vervangen door tamari.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.